Erzurum'un Milli kadın kahramanı Nene Hatun'u ölümünün 59 yıl dönümünde kimse hatırlamadı.
Erzurumajans-Erzurum'un Milli kadın kahramanı Nene Hatun'u ölümünün 59 yıl dönümünde kimse hatırlamadı. Her siyasinin hameset nutuğuna, "Nene Hatun'un torunları...." diye başladığı Erzurum'da, bir tek Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, 22 Mayıs'a dikkat çekerek yaptığı açıklama ile O Milli Kahramanımızı hatırladı, hatırlattı...
ERVAK Başkanı Güzel, Nene Hatun'un resmi törenlerle anılması için şehirdeki sivil toplum kuruluş temsilcileri ve devlet yetkililerine, "Nene Hatun'u unutmayalım ve unutturmayalım. Nene Hatun'u unutmak tarihe ihanettir. Nene Hatun'u yeni nesillere tanıtmak için resmi anma programları düzenlenmeli" çağrısında bulundu.
"ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN VE BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İFADESİ"
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, "Erzurum'un milli kahramanı Nene Hatun'un anılması, hatırlanması gelecek nesillere tanılması gerekiyor. Çünkü kültür kodlarımızın içinde bu tür kahramanlık, tarihi şahsiyetler toplumsal teminatımız, güvencemizdir. Özgürlüge, bağımsızlığa olan hayalimizin, özlemimizin ifadesidir Nene Hatun. Bu milli kahramanlar ölüm yıl dönümlerinde hatırlanmalı, gelecek nesillere aktarılması elzemdir. Erzurum'da Nene Hatun'un hatırlanmasında maalesef bir vurdum duymazlık söz konusu. Nene Hatun'un Mahallebaşındaki yaşadığı evin önündeki büstü bakımsızılğa terk edilmişti. Yine Nene Hatun'un başka bir şahsa satılmış olan evi müze haline getirilmeli. İçinde Milli kahramanımız Nene Hatun'a ait eşyalar sergilenmeli. Şehirdeki atalet ortadan kaldırılmalı. Nene Hatun'un resmi proğramlarla yad edilip, hatırasınının yaşatılmasını istiyoruz. En azından ebediyete intikal etmiş bütün aziz kahramanlarımızın ve Nene Hatun'un ruhuna bir fatiha okunmalı" diye konuştu.
NENE HATUN KİMDİR?
Nene Hatun 1857 yılında Erzurum'da doğdu. 1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler. Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Nene Hatun'un vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. 22 Mayıs 1955 yılında Erzurum'da vefat etti. Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden 3 ay önce yılın annesi seçilmiştir.
- asi 01 Ocak 1970 02:00
İŞTE İKTİDAR
İŞTE MAHALLİ İDARELER
İŞTE RESMİ MAKAMLAR
VE
EN ÖNEMLİSİ BU AYIP ERZURUMA YETER
- Hüseyin Vanlıoğlu 01 Ocak 1970 02:00
Erzurumun ve Türkiyenin sembolu Erzurumun mederi iftiharı cennet mekan nene hatun nenemiz Rus moskofunu ve onun kuyrugu olan Ermeni taşnak ve hınçak sürülerini erzuruma sokmadılar.ve aziziye tabyalarının arkasındaki vank deresine gömdüler bu büyük mübarek nenelerimizin dedelerimizin gayreti himmetleri sayesinde büyük bedeller ödeyerek moskofu ve yandaş it sürülerini def etmişlerdir büyük nenemiz nene hatun ve tüm mübarek şehitlerimizin kabri mekanları nur olsun inşallah...