BölgeHaber Girişi : 25 Nisan 2012 12:09

Erzurum'da neler oluyor!

Erzurum'da neler oluyor!

Erzurum’da 400 okul binasının yıkımına karar veril(miş)di… Parantez içerisine öncelikle dikkat çekerek, bir Yorum-Haber kaleme almıştık. Haberi, Yayın Yönetmenliğini yürüttüğümüz aylık Güncel Times Dergisi'ne  ‘Kapak Konusu’ olarak uygun görmüş ve yayınlamıştık.

Daha sonra, Palandöken Gazetesi, Gazete Güncel ve Erzurum Ajans'ta aynı habere yer verdi... Bu yayın organlarını ve bu köşeyi takip edenler de, bizi tanıyanlarda bilir ki; derdimiz, Erzurum’un önünü açacak projelere set değil destek olmaktır.  Ancak, kaygımız,  ‘Kentsel Dönüşüm’ adına birilerinin  ‘Rantsal Dönüşüm’ yapmalarıydı...

Bizim öncelikli görevimiz; 24 yıldır ekmek yediğimiz mesleğimizin gereğini yapmak ve yaşadığımız kentte olup bitenleri, bu kentte yaşayan herkese duyurmaktır...

İşte bizim; dik ve duru yürümemizi sağlayanda bu habercilik aşkımız ve meslek onurumuzdur…

Neyse, bu anlamda daha çok dertleşiriz. Şimdi konumuza dönelim. Bahsettiğimiz haberlerin yayınlanması üzerine kamuoyunda büyük bir yankı oluştu.

Bu arada bazı art niyetli gruplarında tekerine de çomak sokmuş olduk…

Aslında doğrusunu söylemek gerekirse bu grupların çelik çarklarının bizim kurşun kalemimizi kıracağına inanmıyor da değildik…  Neyse ki hala bu ülkede onurlu bürokratlar, adaletten ve haksızlıktan taviz vermeyen yöneticiler, devlet adamları var.

İşte onlardan birisi olan Sayın Valimiz Sabahattin Öztürk, dün aradı.  Sayın Vali, yazdığımız haberler ve yaptığımız yorumlarla ilgili bazı düzeltmelerde bulunarak tüm samimiyeti ve gerçekliliği ile olup bitenleri anlattı.

Vali Bey, dedik ya öncelikle yanlışlarımızı düzeltti. Erzurum’da 400 değil 100 küsur okulun böyle bir incelemeye  tabi tutulduğunu belirtti. Şehir Merkezi’nde 59 okul için Milli Eğitim Bakanlığı'nın 29.03.2012 tarih ve 2136 sayılı yazısı ile  4+4+4 yasası gereği ilköğretim ve ortaöğretimde yüzde 100 okullaşma oranlarını yakalama ve  yeterli derslik ortamını sağlamak için  Kamu-Özel Ortaklığıyla yenilenmesi hedeflendiğini belirtti.

Bu doğrultuda Erzurum’da derslik ihtiyacının belirlenmesi ve karşılanması amacıyla 2007 yılından önce yapılan okul binalarının teknik açıdan yeterli olup olmadıklarının tespit etmek için, mekansal ve depremsellik ön incelemesi  başlatıldığını anlattı.

Valilik oluru ile  bu işi İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü teknik elemanlarının yürüttüğünü ifade etti.


İncelemeler ile ilgili henüz bir kararın söz konusu olmadığını,  hangi okulların yıkılacağını, hangi okulların ise onarılacağını güçlendirileceğine ise inceleme ve teknik çalışmaların tamamlanması sonucu karar verileceğini anlattı. Bu işleminde Milli Eğitim Bakanlığının 29.03.2012 tarih ve 2136 sayılı yazıları doğrultusunda 2013-2016 yılları arasında ancak tamamlanacağının altını çizdi.

Sayın Valiye bu arada Kız Meslek Lisesi ve Sheraton olayını sorduk.

Malum, Havuzbaşı’ndaki Kız Meslek Lisesi’nin bulunduğu alana Sheraton Otelleri zincirinin talipli olduğunu bilmeyen yok!

Vali Bey, “Doğrudur böyle bir gelişme var. Sheraton yöneticileri Erzurum ziyaretleri sırasında Belediye Başkanımıza bu alanı beğendiklerini ve böyle bir yatırım yapmak istediklerini belirtmişler. Bize de iletildi.  Yatırımcı grup çok daha modern bir  lise yaparak bu alanın da  onlara tahsis edilmesini istemiş. Ancak bu konu öyle  sözle olacak bir şey değil. Milli Emlak Müdürlüğümüz üzerinde çalışıyor. Sonra ihalesi var… Böyle bir yatırımın Erzurum’a gelmesi için gereken her türlü kolaylığı da sağlarız…''

Evet… Erzurum bir turizm kenti ve hem de Kış Sporları ve Turizm Merkezi olacaksa Sheraton gibi dünya markalarına ihtiyacımız var… Bir tek Dedeman’ın Erzurum’a neler kattığının hepimiz canlı tanıkları değil miyiz!

Vali Bey, tamda sormaya çalıştığımız aklımızdan geçen soruya da  cevap verdi, “Asla ve asla bu alanların konuta şuya buya açılması söz konusu değildir…"

Bu arada, Vali Bey, İl Özel İdaresi’ne ait şehir merkezindeki binaların satışı ile ilgili konuyu da anlattı.  İl Özel İdaresi olarak İl Genel Meclisi’nin kararı gereği kuruma ait tüm gayrimenkullerin durumlarının incelenerek, satılabileceklerin bir listesinin çıkarıldığını ve değer tespitinde bulunulduğunu söyledi. Bu değer tespitlerinden kendilerinin de  bazı çelişkiler gördüğünü ama bu konuda gerekli kararı Erzurum halkının seçtiği İl Genel Meclisi’nin vereceğini söyledi. Hatta konuyla ilgili İl Özel İdaresi’nin açıklama yapacağını belirtti. (Erzurum Ajans'ta o cıklamada var.)

Biz Sayın Valimizle bunları konuşurken, arkadaşımız Cem Bakırcı’da hemen hemen aynı anlarda Sayın Vali Bey’i Trabzon’dan ziyarete gelen babası Abdullah Amca (Öztürk) ile konuşuyormuş.

Bir işçi emeklisi olan Abdullah Amca, o şirin Karadeniz şivesiyle “ Sebahattin adaletlidir. Hata kabul etmez, haksızlığa tahammül edemez. Torpil yapmaz. Bileyimisun! Babasına da yapmaz; ‘Babamdır, hatırı vardır’ demez” diye oğlunu anlatmış.

Allah uzun ömürler versin Abdullah Amca… Hani oğlun ile gurur duyduğunu söylemişsin ya... Biz de; bu şehre, bu millete böyle bir vali yetiştirdiğin için seninle gurur duyuyoruz…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.