Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok nadir yapılabilen el, ayak, parmak ve benzeri doku nakilleri Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapıldı...
Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Bölgesi'nde çok nadir yapılabilen el, ayak, parmak ve benzeri doku nakilleri Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılırken son 6 yıl içerisinde 57 elektif serbest doku, 114 periferik sinir cerrahisi ve 21 replantasyon nakli yapıldığı bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın da katılımıyla bugün Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılan çalışmaların değerlendirilmesi yapıldı.
Doğu'da çok nadir yapılabilen nakil işlemlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Önder Tan, son 6 yıl içerisinde 57 elektif serbest doku, 114 periferik sinir cerrahisi ve 21 replantasyon nakli yaptıklarını belirtti.
Doç. Dr. Tan, "Sanırım Ankara'nın doğusunda bir tek Erzurum hastanesinde bu işlemler yapılabiliyor. Dil, dudak kanseri, trafik kazalarında ezilmeler, el ayak parmakların kopması, ateşli silahlarla yaralanmalarda plastik cerrahi işlemi yapılıyor" dedi.
Doç. Dr. Tan, "Mikrocerrahi ile de kadın doğum, doku nakli, el, yüz nakli, sinir damarlarıyla birlikte alınıp gerekli yere nakil işlemi yapılıyor. Özellikle yüz felci geçirmiş kişilerde herhangi kopan bir organın aynısını yapmak mümkün değildir bu yüzden hastalardan alınan dokular sayesinde hastalar için can simidi oluyor" diye konuştu.
Tıp Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Atamanalp da, "Tıp Fakültemiz de plastik cerrahisi 1994 yılında kuruldu. O zamanlar sadece bir hekimle hastalarımıza yardımcı olmaya dertlere derman olmaya çalışıyorduk. Ancak Doç. Dr. Önder Tan'ın aramıza katılmasıyla daha iyi operasyonlar yapabiliyoruz" şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise bu bölümün 'sözün bittiği yer' olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bazen her şeyiniz olur her şeye sahip olursunuz ancak ya yaptıracak kişi bulamazsınız ya da yapacak yer olmaz. Eskiden Türkiye'nin batısında vardı doğuda yoktu. Bizler de işte Türkiye'nin batısında ne yapılıyorsa bizler de Erzurum'da doğuda da yapılmasını arzu ediyoruz. Tıpta imkan varsa ve biz yapmıyorsak o zaman bizler mesulüz. Estetik genelde güzellik konusunda yapılıyor ancak dudak kanseri olmuş bir kişinin ailesini bir düşünün ne haldedirler. Bizler bu yaraları da sarmaya çalışıyoruz. Kanser
hastaları Türkiye'de bölgemizde çoğunluktadır. Yeni açılan hastanemizde bu ihtiyaçları gidermeye cevap vermeye çalışıyoruz."
Konuşmaların ardından nakil yapılan hastalar ziyaret edildi. Hastalar arasında Aykut Ecder, atın ısırması sonucu el parmağını kaybettiğini ayağından alınan parmağın eline nakil yapıldığını, inşaat işçisi olarak çalışan Arif Keleş de, ot doğrama makinesinde parmağının koptuğunu, ayağından alınan parmağın eline nakil yapıldığını, Ahmet Çağın, trafik kazasında kafasındaki derinin büyük bir bölümünün gittiğini ve doku nakli yapıldığını belirttiler.