ErzurumHaber Girişi : 20 Ocak 2012 17:01

Erzurum'da 16 Bin 816 hatim okundu

Erzurum'da 16 Bin 816 hatim okundu
Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden binbir hatim geleneği, 16 bin 816 hatim okunarak tamamlandı.

Erzurum Ajans-Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden binbir hatim geleneği, 16 bin 816 hatim okunarak tamamlandı. Binbir hatim duasına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bu geleneğe yabancı değilim, çocukluğumdan beri bilirim" dedi.

 

Erzurum'da 478 yıldır kesintisiz devam eden ve bu yıl hatimlerin başlatıcısı Pir Ali Baba'nın türbesinde okunan Kur'an- Kerim tilaveti ve dualarla başlayan binbir hatim, Ulu Camii'nde yapılan dua ile son buldu. Okunan 16 bin 816 hatmin kılınan cuma namazının ardından duası yapıldı.

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı binbir hatim duası öncesinde camide yer bulamayan vatandaşlar eksi 20 derece soğukta karlar üzerine serdikleri poşetler üzerinde namazlarını kıldı. Binbir hatim duasına katılanvatandaşlar, her sene bu geleneğin devam ettiğini ve bundan sonra da devam etmesini istediklerini belirttiler. Okunan dualara hep bir ağızdan eşlik eden vatandaşlar, tüm Türk vatandaşları ve tüm Müslüman alemine sağlık, huzur ve mutluluk dilediklerini ifade ettiler.

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, cami çıkışı yaklaşık 500 yıldır devam eden binbir hatim geleneğinin gelecek senelerde de devam ettirileceğini söyleyerek, "Binbir hatim geleneğiyle çocukluk yıllarımda tanıştım. Erzurumlu olmam nedeniyle buranın geleneklerini iyi biliyorum ve bu okunan binbir hatim dualarının Tük Müslüman alemine sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

 

Geleneğe göre Erzurum il genelindeki camilerde ve vatandaşlar evlerinde Kur'an-ı Kerim'i hatmediyor. Yavuz Sultan Selim döneminde Erzurum'da yaşayan Pir Ali Baba isimli zat tarafından başlatılan binbir hatimler, Erzurum'un Rus işgali döneminde 4 yıl kadar kesintiye uğradı. Binbir hatimler, o yılın son 15 günü ile bir sonraki yılın ilk 15 gününde okunuyor. Geçen yıl Erzurum il genelinde din görevlileri ve vatandaşlar 11 bin 300 hatim okumuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • MUHAMMET KÜÇÜK 01 Ocak 1970 02:00

    1001 HATİM DUASINI KEŞKE MERKEZİ SİTEMDE EZAN GİBİ HERKESE YAPILSAY DI DAHA İYİ OLURDU