ErzurumHaber Girişi : 29 Şubat 2012 19:23

Erzurum'a tam not verdiler

Erzurum'a tam not verdiler
Erzurum’da bulunan ve çoğunluğu Afganistanlılardan oluşan mültecilerin yaşam standartlarını ve koşullarını yerinde görmek ve olası aksaklıkları tespit etmek için Erzurum’da bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Heyeti tarafından yapılan çal
Erzurum Ajans-Erzurum’da bulunan ve çoğunluğu Afganistanlılardan oluşan mültecilerin yaşam standartlarını ve koşullarını yerinde görmek ve olası aksaklıkları tespit etmek için Erzurum’da bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Heyeti tarafından yapılan çalışmalara tam not verildi.

Üç gündür Erzurum’da çalışmalar yapan ve bu sürede hem Mültecilerle hem de ilgili kurumlarla görüşmeler yapan heyet üyeleri gözlemledikleri bazı çalışmaların diğer illere örnek teşkil edeceğini söylediler. Üç günlük izlenimlerini anlatan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Entegrasyon Sorumlusu Zeynep Burcu Yavuz, Erzurum’un mültecilere evsahipliği yapan 51 uydu şehirden birisi olduğunu belirterek, kendilerinin 5-6 ayda bir bu tür ziyaretlerde bulunduklarını söyledi. Van depreminin ardından oradan gelen mültecilerle birlikte şuan Erzurum’da 570 civarında mültecinin barındığını ifade eden Yavuz: “Erzurum 51 il arasında çok güzel uygulamalar olan bir şehir. Burada ağırlıklı olarak Afgan Mülteciler bulunmaktadır. Bu mülteciler çeşitli sebeplerle ve özellikle can güvenliği olmadığı için geçici süre burada olan insanlar. Biz burada çalışma yaptığımız süre içerisinde hem sığınmacılarla, hem de kurumlarla görüştük. Erzurum’da, başka illere örnek teşkil edecek çok güzel uygulamalar gördük. Özellikle sağlık karnesi uygulaması var. Sağlık çok sıkıntılı bir alan. Erzurum Valiliği himayesinde SYD Vakfı ve diğer ilgili kurumlar bir araya gelmiş, bu sorunu çözmüşler. Gelen mülteciler ilk geldiklerinde çok sıkıntılı oluyorlar. Bu çalışma çok olumlu. Sağlık Karnesi uygulaması başlamadan önce rahatsızlanan sığınmacılar önce Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine giderek bir belge alıyorlar, daha sonra SYDV’na gidiyorlardı. Buradan aldıkları başka bir belge ile Sağlık Müdürlüğü’ne gidiyor, oradan da hastanelere yönlendiriliyorlardı. Hasta evrak peşinden koşarken ikinci kez hastalanıyordu. Sağlık Karnesi uygulaması ile kolaylık sağlandı. Şimdi hasta ilk olarak aile hekimine gidiyor, uygun görülürse hastaneye gidiyor. Aile hekimi hizmetleri ücretsiz olduğundan dolayı hem ekonomik bir yükten kurtuldular, hem de bürokratik işlemlerden kurtuldular.

YAVUZ: “YARDIMLARLA İLGİLİ MEMNUN EDİCİ UYGULAMALAR GÖRDÜK”

Yapılan yardımların memnun edici olduğuna dikkat çeken Yavuz: “Kömür, ısınma, barınma, gıda gibi yardımlar adil ve hızlı şekilde Erzurum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Valiliğin, mülteciler için 500 bin lira civarında bir kaynak ayırması çok güzel ve örnek bir davranıştır.
E
ğitim ihtiyacının karşılanması en önemli konulardan birisi. Okuma çağındaki mültecilerin eğitimlerinin devam edebilmesi için yasal mevzuatlara uygun çok güzel çalışmalar yapılmış. Halk Eğitim Merkezinde Türkçe okuma yazma ve uyum kursları devam ediyor. Çok güzel Türkçe konuşanlar, yeni gelenlere kendi aralarında yardım edenler var. Dil sorunu çözülünce diğer meslek edindirme kurslarını da vermek mümkün olabilir. Erzurum Valiliği himayesinde kurumlararası işbirliği ve uyum çok güzel işliyor. Bunun artarak devam etmesini arzuluyoruz. Ayrıca Sivil Toplum Kuruluşlarına da verdikleri ayni ve nakdi desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.