BölgeHaber Girişi : 24 Şubat 2011 09:00

Erzurum'a Nabucco piyangosu!..

Erzurum'a Nabucco piyangosu!..
Erzurum'u enerji koridorunda önemli bir merkez haline getirecek olan Nabucco projesi, arkeolojik, ekolojik, su ve jeolojik çalışmalara da fırsat sağlayacak.

Erzurum Ajans-Hükümetler arası anlaşması yapılan Nabucco projesinin yapımına bu yıl başlanacak. Kış Oyunları'yla birlikte turizmde söz sahibi olmayı hedefleyen Erzurum, Nabucco projesiyle de enerji koridorunda önemli bir merkez olacak. Ortadoğu ve Hazar'ın doğalgaz rezervlerini Avrupa ülkelerine taşıyacak olan Nabucco, enerjinin dünyaya arz edilmesinde Türkiye'ye önemli bir misyon yükleyeceği gibi, Erzurum'u da, stratejik öneme sahip bir noktaya taşıyacak. Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayan Nabucco hattı, Erzurum'da birleştikten sonra doğalgazın Marmara Denizi üzerinden Avrupa ülkelerine taşınmasını sağlayacak.

ERZURUM KİLİT OLACAK

Projede kilit rol oynayacak olan Erzurum, 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco hattının doğalgazla beslenmesinde önemli bir buluşma noktası olacak. Nabucco, Türkiye-İran ve Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak, iki ayrı hat halinde Erzurum'a kadar gelecek. Burada tek bir boru hattı olarak önce Çanakkale, ardından Marmara'ya kadar uzanacak. Marmara Denizi'ni geçtikten sonra Bulgaristan sınırına girecek olan Nabucco Doğalgaz Hattı, Bulgaristan sınırından sonra güneydoğu-kuzeybatı istikametinde, Romanya'ya daha sonra Macaristan ve ardından Avusturya'ya ulaşacak. Erzurum'da Türkiye-İran Doğalgaz Hattı ile birleşecek olan Nabucco, yine yapımı düşünülen Trans-Kafkas Gaz Hattı ile bağlanarak, hem Orta Asya'yı, hem de Orta Doğu'yu gaz hatlarıyla çevreleyecek.

GÜRCİSTAN’DAN BAŞLAYACAK

ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş. yetkilisi Çevre Mühendisi Bülent Kadıoğlu, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesinde iki güzergahın olduğunu, birincisinin Gürcistan sınırından başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Sivas'ı kapsadığını, ikincisinin ise Irak'tan başlayarak Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Sivas olduğunu söyledi. Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Ortadoğu, Kafkaslardan gelecek gazı Avrupa'ya iletmek isteyen bir boru hattı projesi olduğunu ifade eden Kadıoğlu, şunları kaydetti:

“TÜRKİYE TRANSİT BİR KORİDOR”

"Türkiye sınırları içerisinde Posof'tan başlıyor, biz Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara güzergahındaki 1100 kilometrelik bu kısmın çalışmalarını yürütüyoruz. Proje kapsamında 48 inç ve 56 inç çapında bir boru hattı olacak, Kafkaslardan temin edilen gaz Avrupa'ya iletilecek. Ülkemiz transit bir koridor. Botaş'ın öngördüğü noktadan Türkiye'ye gaz verilmesi sağlanılacaktır." Hattın önemli bir bölümünün Erzurum’dan geçtiğini anımsatan Kadıoğlu, "Bu işin yöreye önemli ölçüde katkısı olacak. İlk olarak inşaat aşamasında istihdam imkanı sağlayacak” dedi. Kadıoğlu, güzergah üzerinde arkeolojik, ekolojik, su, jeolojik ve sosyo-ekonomik çalışmaları da yürüteceklerini sözlerine ekledi.

NABUCCO PROJESİ NEDİR?

Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Rusya'nın Ukrayna ile olan her sorununda doğalgazı kesmesinden kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldıracak. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenen Nabucco, İran gazının da sisteme dahil edilmesiyle birlikte Avrupa ülkeleri için adeta bir çıkış kapısı olacak. Proje maliyetinin üçte biri katılımcı şirketler, geri kalan bölümü ise maliye ve kredi şirketlerinden sağlanacak olan projenin yatırım değeri yaklaşık 8 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Adını İtalyan Besteci Guiseppe Verdi'nin 1842 yılında yazdığı bir operadan alan Nabucco Boru Hattınin toplum uzunluğu 3 bin 300 kilometre olacak ve hattın bin 998 kilometresi Türkiye'den geçecek. Ana hattın 392 kilometresi Bulgaristan, 457 kilometresi Romanya, 388 kilometresi Macaristan, 46 kilometresi de Avusturya'da yer alacak. Hat tam kapasiteye ulaştığında yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. (Onur SAĞSÖZ/Palandöken)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.