Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, köylerin modernize edilmesine imkân sağlayan kanuna Erzurum'dan fazla ilgi gösterilince, talebin durdurulmasını istedi.
Erzurum Ajans-Köylerdeki konutların daha modern, köyün daha derli toplu bir görünüme kavuşması ve doğal afetlere karşı daha dayanıklı olması amacıyla çıkarılan kanundan yararlanmak için Erzurum'da 130'a yakın köyün müracaat ettiği belirtildi.
Proje kapsamında yapılan konutların 2 yıl geri ödemesiz 10 yıla kadar taksitlendirildiği bildirildi.
Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Erzurum Bayındırlık ve İskan Müdürü Yaşar Güvenç, bu yasanın geniş kapsamlı olduğuna dikkat çekti.
Yasanın, göçebelerin, göçmenlerin yerleştirilmesi, köylerin afet veya fiziki oluşumunun bozuk olması nedeniyle birleştirilmesine olanak sağladığının altını çizen Güvenç, bunun sadece afet olaylarını kapsamadığını dile getirdi.
Köylülerin bir araya gelerek köylerinin yeniden yapılanması konusunda karar vermelerinin yeterli olduğunu ifade eden Güvenç, "Örneğin sizin köyün insanları bir araya gelip 'Evimiz toplama taştan, üstü toprak dam. Bu en ufak bir depremde başımıza yıkılır. Biz bu yasadan faydalanalım da bunu daha güzel bir yere taşıyalım. Daha modern bir köy yapalım.' diyebilirler. Biz de gerekli incelemeleri yaptıktan sonra uygunsa orada yeni ve modern bir köy inşa ederiz." şeklinde konuştu.
Erzurum'da yeni köy oluşturulması konusunda çok sayıda başvuru yapıldığının altını çizen Güvenç, şunları söyledi; "Türkiye'de en çok müracaat yapan yer 130 köy ile biz olduk. Hatta bakanlık 'talep almayın durun biraz, artık yazı göndermeyin' dedi. Bir köyün modernize edilebilmesi için köy nüfusunun en az yüzde 30'unun bunu istemesi gerekir.
Köy yapımını ilk 2 yıl ödemesiz 10 yılda geri alıyoruz. Ondan sonra modern bir köye sahip oluyorsunuz. Bunun kredisi de o kadar çok değil. Bu yıl 27 bin liraydı. Gelecek yıl da diyelim 30 bin lira oldu. Bu da yılda 3 bin lira ediyor."
Yasanın aslında eski bir yasa olduğunu fakat kendilerinin bunu biraz daha iyi duyurduğunu kaydeden Güvenç, bunların hayata geçirilmesi ile köylerin daha iyi bir görünüme sahip olacağına dikkat çekti.
Köy yapım aşamasının biraz uzun zaman aldığını aktaran Güvenç, "Yeni köy yapılacak yerin etüdü yapıyorsun, projeleri çıkarıyorsun, jeoteknik ve jeofizik etütlerini yapıyorsun, arsa satışları, kişiler adına tapu oluşturma işlemleri derken biraz zaman alıyor." şeklinde sözlerini sonlandırdı.(Cihan)