Erzurum, Atatürk dönemine ait yeni bir hatırata daha kavuştu. Zeynep Lüle tarafından okuyucuların ilgisine sunulan "Ali Çavuş" isimli kitapta, M. Kemal Atatürk'ün emir eri olan Ali Çavuş'un hatıralarından 1919 yılı Erzurum'u ve Milli Mücadele yılları anla
Erzurum Ajans-Erzurum, Atatürk dönemine ait yeni bir hatırata daha kavuştu. Zeynep Lüle tarafından okuyucuların ilgisine sunulan "Ali Çavuş" isimli kitapta, M. Kemal Atatürk'ün emir eri olan Ali Çavuş'un hatıralarından 1919 yılı Erzurum'u ve Milli Mücadele yılları anlatılıyor.
Gazi'nin uzun süre emir erliğini yapan Ali Metin Çavuş'un izlenimlerini aktardığı ve Erzurum'daki Milli Mücadele faaliyetlerinin anlatıldığı kitap, Ali Çavuş'un aynı zamanda akrabası olan Zeynep Lüle tarafından hazırlandı. Erzurum'dan başlayarak Atatürk'ün emir erliğini yapan Ali Metin Çavuş'un, Gazi için 3 Temmuz 1919'da Erzurum'da düzenlenen karşılama törenini aktardığı bölüm, okuyucuya o günkü coşkuyu adeta yeniden yaşatıyor.
Hatıratlardan yola çıkılarak hazırlanan kitapta belirtildiğine göre, Ali Metin isimli çavuş, Enver Paşa ve Kazım Karabekir Paşa'nın hizmetinde de bulundu. Karabekir Paşa'nın isteği üzerine Atatürk'ün yanına yerleştirilen Ali Metin Çavuş, Büyük Kongre'yi toplamak için Erzurum'a gelen M. Kemal Atatürk'ün, 3 Temmuz 1919 günü İstanbulkapı'da karşılanmasını şöyle aktarıyor:
"Sıcak bir gündü. Erzurumlular yollara dökülmüştü. Kolordu ve vilayet ileri gelenleri, şeref kıtası ile birlikte İstanbul Kapısı'na, karşılama törenine gitmişlerdi. Pencereler, damlar, hatta ağaçlar, biraz sevinç, biraz da merak hisleri ile doluydu. Bir kısım halk ise araba ve atlarla Paşa'yı karşılamak için on-on beş kilometre ileride bulunan Ilıca'ya gitmişlerdi. Erzurum sıcaklarla yeni tanışıyordu. Gökyüzü berraktı. Erzurum ayakta idi. Kimi meydanlarda toplanmış, kimi yol kenarlarında, Müfettiş Paşa'yı
bekliyordu. Şehirde hummalı bir faaliyet vardı. Herkes Müfettiş Paşa'yı bekliyordu."
Erzurum Kongresi'nin toplanmasından önceki sürece de yer veren Ali Metin Çavuş'a ait hatıratların toplandığı kitapta, Atatürk'ün istifası, Paşa için sivil kıyafet temini ve halen müze olarak kullanılan Atatürk Evi'ne dair ilginç bilgiler de yer alıyor.