Erzurum’da kurulması düşünülen yazar evine Erzurum Yazar Evi adı yakışır.
4- 5 Aralık 2009 günü Ankara’da toplanan 5. Ulusal Yayın Kongresi kararlarından biri:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yazar, Yayıncı, Çevirmen, Telif Ajansı Meslek Kuruluşlarının yönetiminde mevcut kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması veya sektörü tek çatı altında toplayacak yeni bir özerk kurumsal yapı oluşturulmalıdır.
Yayıncılığın itibarının yükselmesi, çevirilerin niteliğinin artırılması ve çevirmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlanması için yayıncıların kadrolu editör çalıştırmaları gerekmektedir. Çeviri eğitimi programlarının müfredatına ‘editörlük’ derslerinin eklenmesi yönünde düzenlemeler yapılmalıdır.
Yazarlarımızın ulusal ve uluslararası alanda daha iyi temsil edilmesi, kültürümüzü dünyaya tanıtan çevirmenlerin ve yazarların desteklenmesi, bunların ihtiyaç duyacakları kaynaklara rahatça ulaşabilmeleri, kültürel iletişim ve yönetişimin geliştirilmesi için yerel yönetimler, sektör örgütleri, STK'lar ve özel sektörün destekleriyle, ‘Edebiyat Evi - Çevirmen Evi – Yazar Evi’ gibi kültür ortamlarının oluşturulması zorunlu görülmektedir.”şeklindedir.
Bunun sonucu olarak gazetelere dün şu haber ulaştı:
“Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bakanlık olarak yeni bir projeleri olduğunu belirterek, Türkiye’de ilk kez edebiyat kütüphaneleri ve yazar evleri açacaklarını bildirdi.
Pilot olarak İstanbul’un seçildiğini bildiren Günay, daha sonra Adana’da açılacak edebiyat kütüphanesi ve yazar evine Yaşar Kemal, Diyarbakır’dakine Ahmet Arif, Ankara’dakine Mehmet Akif’in adının verileceğini söyledi.
Günay, bir edebiyat kütüphanesi ve yazar evinin de Erzurum’a açılacağını ancak henüz isim belirlemediklerini kaydetti.”
Henüz bu projenin gerçekleşme durumu ve içeriği hakkında bilgimiz yok. Kurulduğunda fonksiyonlarının neler olacağını ve yazarın yazma özgürlüğünü nasıl etkileyeceğini de bilmiyoruz.
Geçmişte şehir adlarının önüne Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep gibi, bazı ekler konularak bu vatan için yaptıkları olumlu işlerin ebedileştirilmesi işlemi sırasında Erzurum Tarihini Araştırma ve Tanıtma Derneği tarafından şehrin fikir, bilim ve sanat adamları arasında bir anket yapılmıştı. En fazla Yüceerzurum adı üzerinde durulmakla beraber, ortaya çıkan son kanaat: “Erzurum şehri ve vilayeti için Erzurum adı yeterlidir. Bu ad bölgemizin Türkiye’nin bütünlüğü için yaptıkları ve yapacaklarını göstermeye yeterlidir. Bu nedenledir ki şehrin adının önüne herhangi bir sıfat eklemeye gerek yoktur.” şeklindeydi.
Biz de şehrimizde kurulacak bu yeni kuruma; “Erzurum Yazar Evi” adının yakışacağını düşünüyoruz.