EkonomiHaber Girişi : 03 Ağustos 2017 16:00

Erzurum tamam Ankara bekleniyor

Erzurum tamam Ankara bekleniyor
Cazibe Merkezleri Programının (CMP) uygulanacağı 23 ilden biri olan Erzurum'da Vali Seyfettin Azizoğlu'nun girişimleri sayesinde 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcılara ön tahsis yapıldı.
Erzurumajans-Cazibe Merkezleri Programının (CMP) uygulanacağı 23 ilden biri olan Erzurum'da Vali Seyfettin Azizoğlu'nun girişimleri sayesinde 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcılara ön tahsis yapıldı. İlk kazma için Erzurum tamamen hazır hale gelirken, Ankara'nın projelere ne zaman onay vereceği merak konusu oldu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan 23 ilde anahtar teslimi fabrikadan faizsiz yatırım kredisine kadar bir çok alanda süper teşvikler verilmesini öngören Cazibe Merkezleri programında Kalkınma Bankası uzmanlarının saha araştırması sürüyor. Desteklenecek projeler, uzmanların yatırım için taahhüt edilen yerlerde yapacakları incelemenin ardından hazırlanacak raporla belirlenecek. Ancak aradan geçen bir yıla rağmen henüz somut bir adım yani 'ilk kazmalar' vurulmazken, uzmanların raporlarını ne zaman bakanlığa sunacağı ve bakanlığın ne zaman onay vereceği bilinmiyor.

Toplam da 3 bin 380 proje var

Program kapsamındaki 23 ilde toplam proje sayısının 3 bin 380 olduğun belirtilirken, Erzurum bu iller arasında 230 projeyle öne çıkıyor. Ancak 20 milyar liranın üzerinde yatırım talebi alan Erzurum'da bazı firmaların projelerinin Kalkınma Bankası tarafından onaylanmayacağı iddia edildi. Gerekçe olarak ta bir takım müteşebbislerin yıllık cirolarının düşük olmasına rağmen daha yüksek krediler talep etmesi olarak gösterildi.

Umarım hepsi kabul edilir

Cazibe Merkezleri Programının (CMP) açıklanmasından sonra 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çalışmaları hızlandıran Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, CMP'ye başvuran yatırımcı firmalara, projelerini inceledikten sonra ön tahsiste bulundu. Bu hamlesiyle bürokratik işlemleri daha da hızlandıran Vali Azizoğlu, Kalkınma Bankası uzmanlarının halen saha araştırmasında olduğunu anımsattı. Vali Azizoğlu, "Uzmanlar Erzurum'da yatırım yapmak isteyen 230 firmayı, projelerini teknik incelemeden geçiriyor. Bu yaparken değişik kriterleri var. Fizibilitesi tam ve doğru olanlar, bölge ekonomisine katkı sağlayacağına kanaat getirilen projelerin hepsi kabul edilecek. Evet, biraz uzun sürdü ama çok ciddi bir değerlendirme yapılıyor. Sonuçta devletin kaynağı ve boşa gitmemesi, çarçur edilmemesi, doğru yatırımlara yönlendirilmesi lazım. Kaynak açısından hiçbir sorun yok. Sayın Maliye Bakanımız da bunu apaçık ifade etti" dedi.

CMP olmasa da yatırım yaparız diyen de var

230 firmadan 100'ünün direkt olarak Valiliğe başvurduğunu dile getiren Vali Azizoğlu, şöyle devam etti. "Bize başvuran yatırımcıların ki biz projelerini de inceledik, sanıyorum bunlara Kalkınma Bankası hepsine 'evet' diyecek. Bu firmaların yatırımları da gerçekçi ve sürdürülebilir projeleri var. Tabi şu an için kim onaylandı, kim onaylanmadı bilmiyoruz. Gönlüm arzu eder ki hepsi onaylansın, Erzurum kazansın. Ama projelerin sürdürülebilirliği çok önemli. Bununla birlikte 'projeden yararlanamasak bile yine de yatırım yapacağız' diyen firmalar da var. İnanıyorum ki bu incelemeler kısa sürede bitecek ve en yakın zaman içinde ilk kazma vurulacaktır.

Cazibe Merkezleri kapsamına dahil olan iller:

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van.

CMP'deki bazı destekler

►İmalat sanayinde yatırım asgari 2 milyon lira olacak.

►Kredilendirilecek yatırımın asgari %30'u özkaynaklardan karşılanacak.

►Yatırımcılara Hazine arazisi dahil yatırım yeri tahsisi yapılacak.

►200 milyonun üzerindeki yatırımlarda arazi yatırımcıya satılabilecek.

►Yatırım binası TOKİ aracılığıyla yapılabilecek.

►10 milyon liraya kadar faizsiz yatırım desteği sağlanabilecek.

►Üretim yerini kapsamdaki illere taşıyanlara 1 milyon liraya kadar destek verilecek.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.