EkonomiDüzenleme Tarihi : 28 Ağustos 2024 15:00Haber Girişi : 28 Ağustos 2024 12:08

Erzurum nüfusu daha da düşecek

Erzurum nüfusu daha da düşecek
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023-2030 yılları arasında nüfusu artacak ve düşecek iller belli oldu.

Buna göre Erzurum, nüfusu hızla düşecek iller arasında yer aldı. Kenti önümüzdeki senelerde 36 bin 981 kişinin terk etmesi bekleniyor. 

 

Kimi şehirler daha iyi yaşam şartları, ekonomik ve eğitim fırsatı gibi etkenlerle vatandaşları kendisine çekerken kimi şehirler de benzer sebeplerle vatandaşların göç etmesine neden oluyor.

 

Gün geçtikçe yurt içi ve yurt dışı göçlerin değişkenlik gösterdiği Türkiye’de TÜİK’in son araştırması dikkat çekiyor. TÜİK, Türkiye’nin 2023-2030 yılları arasında artacak ve azalacak şehir nüfuslarını belirledi. İstatistiklere göre ülke nüfusunun bu yıllar arasında 2,8 milyon artarak 88 milyon 188 bin 221 kişiye ulaşması bekleniyor. Bu dönemde, ülkenin nüfusu 2 milyon 815 bin 844 kişi artacak. Yapılan araştırmalara göre, 59 ilde nüfus artışı beklenirken, 22 ilin nüfusunda ise düşüş öngörülüyor.

 

 

İlk 5’e girdi!

 

Toplam nüfusu 749 bin 993 olan Erzurum da nüfusu düşecek olan iller arasında yer aldı.  Nüfusu en çok azalacak 5 il arasına giren Erzurum, Ağrı’dan sonra geldi. Bu şehirleri Çorum, Gümüşhane ve Muş takip etti.

 

Erzurum nüfusu gerileyecek

 

İstatistiklere göre önümüzdeki yıllarda Ağrı’yı 62 bin 782, Erzurum’u 36 bin 981, Çorum’u 34 bin 146, Gümüşhane’yi 32 bin 515, Muş’u ise 28 bin 967 kişi terk edecek. Bu oranlara göre Erzurum’un nüfusu 2030’a kadar 713 bin 12’ye gerileyecek. Nüfusu artması beklenen iller ise sırasıyla 473 bin 533 kişiyle İstanbul, 269 bin 804 kişiyle Antalya, 258 bin 523 kişiyle Ankara, 214 bin 887 kişiyle Bursa, 214 bin 364 kişiyle ise Kocaeli oldu.

 

 

Daha iyi bir yaşam arayışı

 

TÜİK’in farklı bir araştırmasına göre de geçtiğimiz yıl Erzurum’dan göç edenler, şehre gelenlerden daha fazlaydı. Vatandaşların kenti terk etme nedenlerinin başında ise aile fertlerinden birine bağımlı göç ve daha iyi yaşam koşulları geliyordu. Göç etmeyi eğitim, tayin, iş bulmak, medeni durum değişikliği gibi nedenler de etkilemişti. Kaynak: Pusula

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Vatandaş 06 Eylül 2024 06:50

    Guney doğuda terörü bitirmek maksadı ile bu hdp zihniyetli insanları kamu kurumlarına yerlestiriyorlar. Bu işe yerleştirmeye Erzurum ili de dahil. Kimse kusura bakmasin çocuklar işsizlikten kahve köşelerinde otururken size oy vermek düşer

  • Mahmut 03 Eylül 2024 08:57

    Memlekette esnaf bırakmadılar bütün çarşı pazarı yıktılar yok ettiler malını mülkünü gasp edip üç kuruşa elinden aldılar sonuç zorunlu göççç .kentsel dönüşüm değil kentsel yıkım yapıldı yerinde dönüşüm değilde yerinden yurdundan ettiler.Maalesef artık çok geç giden gitti geriye kimse kalmadı eserinizle gurur duyun?.

  • Memleketine Kırgın Bir Dadaş 02 Eylül 2024 21:30

    Eskiden Erzurum doğunun en gelişmiş şehirlerinden biriydi.Çevre iller Erzurum'a imreniyordu fakat AKP Erzurum'u ele geçirdiğinden beri Erzurum her geçen gün daha kötüye gidiyor.Şimdi Türkiye'de 1 milyon 900 bin civarında Erzurumlu var ve onların neredeyse 1 milyon 300 bini kendi memleketini terk etmiş ben ve ailem dahil.Şimdi bu haberi okuyorum ve memleketimin gidişatına iyice üzülüyorum.Hemşehrilerime çok kırgınım niye bu kötü gidişata rağmen hep aynı partiye oy veriyorlar diye.Böyle devam ederse Erzurum büyükşehir olmaktan çıkar.Eh,en azından son seçimlerde halk bu durumun az da olsa farkına vardı,içimde bir nebze umut var hâlâ.Umarım memleketim bir an önce doğru yolu bulur da Erzurum parlayan bir yıldız olur.

  • misafir 31 Ağustos 2024 16:41

    Yakında vekil sayısı düşerse şaşırmayın böyle giderse büyükşehir olmaktan çıkarılması lazım Erzurum nüfusu sınırdaydı şimdi sınırında altına düştü

  • Dadas 30 Ağustos 2024 23:56

    Yakında bizde göçeriz ne iş var ne başka bir şey burda yapılacak iş tavuk dönerci kahvehane ve tuvalet, birinde yer birinde içer diğerine boşaltır başka bir şey yapılmıyor erzurum da gelişmeye kapalı bir şehir...

  • Eski son durak Yenişehirli 29 Ağustos 2024 22:20

    Rakım yüksek ve soğuk; Antik çağlar da bolca temiz su ve otluktan dolayı Erzurum-Kars Platosu favori yerlerdi özellikle de Erzurum ama artık çekilmiyor. Burada yaşamak için cazip bir şeyler de yok örneğin; düşük vergi vb. Bırakın gençliği inanın 50 yaşından sonra terk edenler oldu bu şehri. Bölge Hastanesi ve Üniversite olmasa Erzurum Yayla;; iler de bu iki kurum da cazibesini kaybederse tamamen taşlık olur bu şehir.

  • Citcitli 29 Ağustos 2024 20:34

    Bu memleketten giden herkes abad olmuştur. Kimse yokluk,açlık,sefalet cekmemistir. Bugün bursa izmir İstanbul Ankara gibi metropol şehirlere göç edip tekrar geri gelen var mı? (İstisna hariç) Tabiki hayır. Bu memleketin hesetini, soğuğunu, kibrini çekenler canım cika benim gibi garibanlar. Ne iş sahası var nede başka hizmet alanı.

  • Kim suçlu 29 Ağustos 2024 11:43

    Tabi ki de halk suçlu kim olacaktı başka.

  • METEHAN GÖKTÜRK 29 Ağustos 2024 09:35

    Erzurum 2000 li yılların başında nüfusu 1 milyona çıkmış Doğu Anadolu'nun en büyük ili ve Türkiye'nin büyük şehirlerinden biriydi. Sağlık alanında özellikle Doğuda bir numaraydı. Atatürk Üniversitesi o kadar kaliteliydi. Fakat AKP hükümeti özellikle midir bilmiyorum Erzurum gibi kadim bir şehre en liyakatsiz kişileri belediye başkan adayı yapmış ve seçilen bu liyakatsizler Erzuruma hep kaybettirmiştir. küçükler Erzurum'un 10 yılını heba etmiş ve yerine gelen sekmen de Erzurum için çalışmak yerine müteahhitlik yapmış ve yapmaktadır. Erzurum'un derdi hiç bir zaman bunların derdi olmamıştır. Şehre yatırım gelmesi için başta merkezi yönetim ve yerel yönetimler hiç bir şey yapmamıştır. Binlerce yıllık kadim şehrimizde elle tutulur bir tane sanayi kuruluşu yoktur. Zamanında Türkiye'nin sür üretiminin 1/3'ünü karşılayan Ortadoğu'nun et ihtiyacını karşılayan Erzurum şimdi dışardan et ithal etmektedir. Palandöken gibi bir nimetten faydalanılamamaktadır. Erzurum için verilen hiç bir söz yerine getirilmemiştir. Hızlı tren tramvay deri organize sanayi bölgeleri gibi. Yöneticiler diğer şehirlerde toplu açılış ile fabrikaları açarken Erzuruma geldiklerinde bir kaç park ve yol açılışı yapmıştır. Devlete o kadar bağlı olan Erzurum maalesef devletin umrunda olmadığı kişiler kadar değer görmemiştir. Ve bu durumun en büyük müsebbibi Erzurum halkıdır. Hakkını istemeyi bilmeyen her şeye boyun eğip razı olan düşünce. Eğer Erzurum milleti biraz istemeyi bilseydi bu gün bir Kayseri olabilirdik. 2000 nüfus sayımı itibari ile Erzurum yaklaşık 300000 insanını göçe kurban etmiştir. Bu sayıya büyük savaşlarda ya da büyük felaketlerde ancak ulaşılır. Velhasıl ki adam gibi yötecici gelmedikçe, merkezi yönetim Erzurum'a sahip çıkmadıkça, Erzurum halkı da Erzurum'a hizmet etmeyeni seçtikçe Erzurum daha da kötüye gidecek ve gidiyor da. Doğunun en büyük ili iken şu anda nüfus olarak Van'ın yarısı kadarız. Elazığ son sayımda bizi geçti. Ekonomi zaten diplerde. Yüce ALLAH'ım Erzurum'un yar ve yardımcısı olsun.

  • Çağri 28 Ağustos 2024 21:26

    Aslinda cok kinliyim erzuruma memleketimin sucu yok da kani 5 kuruş etmez bazı mevkiler 1 aileye sahip cikamiyor benim 6 kisilik bir ailem var erzurumda eski terminal.mahllesinde evim var kiraya vermisim bursada kira oturuyorum bütün cocuklugumu akrabami mezarlarimizi bırakip bursa ya göç ettik sebebi cok acik okadar saga sola yalvardik 1 aileden 1 kisi devletten veya belediyeden bir iş verilmis olsaydi o birkisi 6 kisiye bakardi az veya cok lüks veya degil en azindan memleketimizi terk etmezdik ben hakkimi helal etmiyorum buradan yazilanlar sinirli yaziya döke bildigim erzurum milliyetciymis bu hikayeleri artik insanlara aşilamayin birine hainlik yapan birbirini istemeyen dostunu arkadasini cikar icin satan tek memleket erzurum bunu erzurum halki üstüne almasin benim sözüm yöneticiler isim vermiyorum ama denk gelseler bile adam yerine koymayin dadaşlar

  • Ali er 28 Ağustos 2024 17:55

    Sekmen bey sadece arsa Pelin?de rant peşinde Dsi arsasına yan gözle bakıyor askeriyenin arsasını yok ediyor sadece kupon arsa peşinde. Erzurum?dan gçöün sebebi sekmendir. En büyük tehlike erozyon değil sekmendir.

  • Mehmet 28 Ağustos 2024 13:05

    Verilen sözler tutulmuyor. Hızlı tren gibi, tramvay gibi. Mantar gibi avm ler açıldı. Üretime önem verilmedi. Hayvancılık ve tarım her geçen gün kötüye gidiyor. Çifçinin emeğini aracılar sömürüyor. Hem üretici hem tüketici kaybediyor.