Erzurum Meydan Savaşı!

Gündüz itiş kakışın yaşandığı Cumhuriyet Caddesi, akşam yani iftardan sonra tam bir cümbüş yeri…

Yakutiye ve Büyükşehir arasındaki “eğlence rekabeti”, belki belediye başkanlarının sinirlerini geriyordur ama sonuçta, karlı çıkan ahali…Dün gazeteci dostumuz sevgili Recep Kapucu’yla birlikte, iftardan sonra her iki meydanı da gezdik.

Cumhuriyet Caddesi ana-baba günüydü. Yaşlısından gencine, tesettürlüsünden açığına kadar, binlerce insan adeta yaz akşamının keyfini çıkarıyordu.

En güzel tarafı da, müthiş bir güvenlik ve düzen olmasıydı. Özellikle dikkatlice baktım ki, birileri kalabalığın keyfini bozacak taşkınlıklarda bulunuyor mu?

Yok; bir tatsızlık yoktu.

Bu da şehir adına gerçekten güzel bir tablo...

Malumunuz Erzurum’un artık yüz metre arayla iki meydanı var. İlkini birkaç yıl önce Yakutiye Belediyesi yapmıştı.

İyi ki de yapmış. Çünkü o meydan meğerse ne büyük bir ihtiyaçmış, meğerse insanlar ne çok özlemiş meydana çıkmayı…

Bu yıl da Büyükşehir atağa kalktı ve bilindiği üzere, Halk Eğitimi Merkezi’ni sökerek o alana bir meydan yapmaya başladı. Henüz bitmemiş, besbelli ki seneye orası da güzel bir meydan olacak.

Ramazan münasebetiyle her iki meydanda da “ramazan eğlencesi” var.

Hacivat-Karagöz’den tutunuz da, ramazanın ruhuna uygun müziğe kadar, insana hoşça vakit geçirtecek pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Recep dedi ki, “her iki meydanı da gezelim, bakalım ki hangisi daha iyi”

Öyle yaptık.

Şayet müfettiş olsaydık ve illa da iki meydana not verseydik; hiç kuşkunuz olmasın ki, Yakutiye on üzerinden sekiz, Büyükşehir ise, on üzerinden ancak dört alabilirdi.

Tamam; Büyükşehir’in meydanı henüz bitmedi, bu yüzden de kasabalardaki panayır arsalarına benziyor. Ama o yarım haliyle bile daha güzel bir düzen oluşturulabilinirdi. Besbelli ki, Büyükşehir sırf Yakutiye’nin gerisine düşmemek için, öyle bir meydan ihdas etmiş. Halbuki buna hiç gerek yoktu. Çünkü adı “Büyükşehir Belediyesi” olan bir etkinlik, o büyük isme layık olmalıdır. Bir belde belediyesi gibi çalakalem yapılmış bir etkinlik, başkana artı puan kazandırmaz.

Yakutiye’nin ki öyle değil… O geçen seneden de tecrübeli…

Ses düzeni iyi olmamakla beraber, hem sahnesi, hem vatandaşın oturma düzeni, hem çarşı-pazarı daha güzel, daha düzenli ve temiz…

Ali Korkut ve ekibi bu işi artık öğrendi. Şayet önümüzdeki yıl aynı etkinlik tekrarlanırsa, bu yıldan da güzel olacağını söyleyebiliriz. Bir de Yakutiye ile Havuzbaşı arasında da çok fark var. Vatandaş daha çok caddenin o noktasını tercih ediyor. Çünkü alt tarafta dükkanların olmaması yüzünden, belki de Kolordu’nun da etkisiyle, daha resmi…

Gördüğümüz şu ki, iki belediye arasındaki bu rekabet, şehre artı değer kazandırıyor. Gerçi şu noktadan bakıldığında şöyle de söylemek mümkün:

-Madem belediyeler halka ramazan eğlencesi sunmak istiyor. Niçin bunu parça parça yapıyorlar ki? Oturup anlaşsalar imkanlarını birleştirip, çok daha kapsamlı bir etkinlik yapsalar daha iyi olmaz mı?

Tabii ki daha iyi olur. Olur da ama Erzurum’da böyle bir şey mümkün olmaz. Bugün ki belediye başkanlarına mahsus bir durum değil bu. Hatırlayınız geçmiş dönemlerde de, hep Büyükşehir belediye başkanları ile alt belediye başkanları arasında soğuk bir savaş olurdu; tıpkı bugün olduğu gibi…

Vatandaş oy verirken düşünüyor ki, (daha doğrusu biz öyle zannediyoruz) belediye başkanları aynı partiden olsunlar ki, daha uyumlu görev yapsınlar.

Hiçbir zaman olmadı…

Gerçi bu soğuk savaşın zaman zaman şehre büyük yararları da olmuyor değil.

İşte meydan örneği…

Şayet Ali Korkut Yakutiye Meydanı’nı yapmamış olsaydı, Ahmet Küçükler bir meydan arayışına girmezdi. Düşünüyor olsaydı, sekiz yıl içinde on tane meydan açardı.

Bu rekabet, kentsel dönüşümde de pozitif anlamda vücut buldu.

Şimdilik Palandöken ve Aziziye bu soğuk savaşın tam ortasında değiller. Gerçi bazen Palandöken dahil oluyor ama savaş genellikle Büyükşehir-Yakutiye arasında geçiyor. Aziziye uzakta olmanın keyfini çıkarıyor.

Şayet bu soğuk savaş, her zaman şu ramazan eğlencesi tadında geçecekse şahsen destekliyorum. Çünkü o rekabetin neticesi, vatandaşa hizmet olarak dönüyor.

Sözün özü, dün akşam eksiklerine ve amatörlüklere rağmen meydanları beğendim. Demek ki, siz bu şehrin insanına güzel bir şey sunarsanız anında mukabele ediliyor.

Dün gördüğümüz şuydu: Erzurum otuz-kırk yıl önce olduğu gibi sokağa çıkmış ve ramazan akşamının keyfini yudumluyordu.

H
em de serin serin esen rüzgarın deminde… 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.