BölgeHaber Girişi : 27 Aralık 2010 00:02

Erzurum kapılarını dünyaya açıyor!..

Erzurum kapılarını dünyaya açıyor!..
Erzurum, tarihi kapılarını 2011 Universiade ile dünyaya açıyor.

Rabia ÇETİN-(Erzurum Ajans)-Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 4 kapılı şehir dediği Erzurum tarihi kapılarını 2011 Universiade ile Dünyaya açıyor.

Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar (toprak tabyalar) ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, bu sefer de dünyayı ağırlamaya hazırlanıyor.
 
Erzururm, 27 Ocak- 6 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Dünya Üniversitelerarası  Kış Oyunları'nda 58 ülkeden gelecek olan sporcular ile  bir kez daha tarihe geçecek.
 
Kiliseleri, türbeleri, camileri, evleri, hanları, hamamları,kalesi ve medreseleri ile adeta bir açıkhava müzesi olan  Erzurum, bu tarihi mekanın yanısıra kapıları ile de geçmişin izlerini günümüze yansıtıyor.

Tarih boyunca  Erzurum’u düşman işgalinden koruyabilmek için birçok kapı yapılmış. Ancak bunların en ünlüleri olan 7 kapıdan ( Erzincan, Kavak, Kars, İstanbul, Kilise, Gürcü  ve Yeni Kapı) sadece 3’ü günümüze kadar ayakta durmayı başarabilmiş.

İstanbul, Kavak (Ardahan) ve Kars Kapı şimdi yeniden restore  edilerek önümüzdeki ay yapılacak Universiade 2011 için şehire gelecek binlerce sporcunun ziyaretine açılacak.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.