Erzurum Şehir Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı'nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı doktor açığı yaşanıyor. Günlük 10 bini aşkın poliklinik hastasına hizmet verilen hastanede yalnızca 450 hekim görev yapıyor.
Erzurum Şehir Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı doktor açığı yaşanıyor. Günlük 10 bini aşkın poliklinik hastasına hizmet verilen hastanede yalnızca 450 hekim görev yapıyor. Erzurum’un atamalarda önceliğe alınması gerektiğini söyleyen Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Faruk Bulut, “Böyle giderse tedaviler aksayacak, ameliyatlar ertelenir duruma gelecek. Hem doktor hem de vatandaşlar daha fazla zor duruma düşmeden harekete geçilmeli” dedi.
Doğu’nun en büyük hastanesi unvanına sahip Erzurum Şehir Hastanesi, zaman içerisinde şehir merkezinde bulunan 6 hastaneyi bünyesine aldı.
Numune Hastanesi 2010 yılında kapatılarak, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşındı. Bu iki hastane 2020'de kapatılarak Şehir Hastanesi'ne taşındı. Palandöken Devlet Hastanesi, Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi ve Göğüs Hastanesi ise 2021 yılında Şehir Hastanesi'ne dahil edildi. Son olarak geçtiğimiz 10 Temmuz'da Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Şehir Hastanesi'ne aktarıldı.
10 bin hastaya 450 hekim
Şehir merkezinde tek devlet hastanesine dönüşen Erzurum Şehir Hastanesi’nde bölge illerinden de gelenlerle birlikte hasta sayısı artmasına rağmen doktor sayısı her geçen gün düştü. Günlük 10 binin üzerinde poliklinik hastasına karşın 450 hekim görev yapıyor. 1670 yatak kapasiteli hastanede Sağlık Bakanlığı’nın yeterli kadro sayısını açmamasından kaynaklı ciddi problemler yaşanıyor. Ülke genelinde yapılan doktor atamaları Erzurum için ihtiyacı karşılayacak ölçüde gerçekleşmiyor.
Bazı bölümler doktorsuz!
Erzurum Şehir Hastanesinde birçok bölümde tek doktor görev yaparken kimi bölümlerde ise doktor bulunmadığından hizmet verilemiyor. Medikal Onkoloji, Çocuk Cerrahi, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Endokrin, Çocuk İmmunoloji, Çocuk Yoğun Bakım, Yetişkin Romatoloji, Yetişkin Alerji, Nefroloji, Nükleer Tıp ve Plastik Cerrahi bölümlerde tek doktor binlerce hastaya bakıyor. Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Kalp Damar bölümlerinde ise görevli doktor bulunmuyor.
Randevu bulunamıyor
Yaşanan bu durum doktorların üzerinde baskı oluşturup iş yükünü artırırken tedavilerin sağlıklı şekilde yürümesini de engelliyor. Muayene olmak için randevu almaya çalışan vatandaşlar ise çile çekiyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu almaya çalışanlar birçok bölümde ‘Aradığınız kriterlere uygun randevu bulunamamıştır’ uyarısıyla karşılaştı. Bazı bölümlerde ise vatandaşlar ilçe devlet hastanelerine yönlendiriliyor. Doğu Anadolu ile birlikte sağlık turizminde yurtdışına hitap eden hastanede vatandaşlara yeterli hizmet verilmesi konusunda endişe verici durum yaşanıyor.
Bakan Koca, sayı vermedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda da Erzurum Şehir Hastanesi’nde görevli doktor sayısını açıklamadı. Şehir hastanelerinin istatistiklerini Sağlıkta Genç Yatırımlar başlığıyla sık sık sosyal medya hesabında paylaşan Bakan Koca’nın bir paylaşımında Konya Şehir Hastanesi’nin muayene, ameliyat, doktor sayısını açıklarken bir sonraki paylaşımında ise Erzurum Şehir Hastanesi vardı. Ancak paylaşılan bilgilerde Erzurum Şehir Hastanesi’nde görev yapan hekim sayısının verilmediği görüldü.
Atamalarda öncelikli değiliz
Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Faruk Bulut, Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte atamaların bölgeye yapılmasının da etkili olduğunu söyleyerek, “Özellikle son zamanlarda yaşanan sıkıntı bakanlığın deprem bölgesine öncelik vermesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle Erzurum gibi birçok il atama konusunda geride kaldı, önceliğe alınmadı. Bu durum zaten var olan kadro yetersizliği sorununu daha da artırdı. Bir an önce bakanlığın Erzurum’u programına almasını ve yeterli hekim sayısının karşılanmasını istiyoruz” dedi.
Doktor da hasta da mağdur!
Sorunun devam etmesiyle mağduriyetin artacağını da belirten Bulut, “Öte yandan ülke genelinde doktorların yurtdışına gitmesi de sorun oluşturdu. Sadece doktorlar değil hemşireler de yurtdışına nasıl gidebilirim diye araştırma yapıyor, birbirlerini örgütlüyorlar. İyi hekimlerimiz kendi ayaklarıyla yurtdışındaki doktor açıklarını kapatıyorlar. Bu durumun da öncelik olarak ele alınması gerekiyor. Erzurum’a gelen doktorlar da uzun süre kalmak istemiyorlar. Mecburi görevlerini bitirir bitirmez gidiyorlar. Çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ücret politikalarında iyileştirme gerekiyor. Çoğu yerde lojman eksikliği yaşıyoruz. Özellikle ilçelerde kalacak yer noktasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Çok fazla hasta var ama yeterli doktor yok. İş yükleri her geçen gün artıyor. Böyle giderse mevcut hekimleri de buradan kaçıracağız, tedaviler aksayacak, ameliyatlar ertelenir duruma gelecek. Hem doktor hem hasta daha fazla zor duruma düşmeden harekete geçilmeli” diye konuştu. Kaynak/Pusula
Doğunun en büyük hastanesi söyleniyor. Ama Kimse Erzurum da 6 Hastane Kapatılıp 1 hastaneye düşürüldüğünü ve dolayısı ile 6 acil servisin kapatılıp 1 tane kaldığını söylemiyor. Kapatılan Hastaneler Numune Hastanesi - Palandöken Hastanesi - Nenehanun Kadın doğum Hastanesi - Göğüs Hastalıkları Hastanesi - Mareşal Hastanesi - Bölge Ek hizmet (Dadaşkent) hizmet binası.
Lütfen Erzurum?u bu hastaneden kurtarın rezilin tezili rezalet bir hastane yapan mezarunda ters dönsün devlet malını ziyan etmiş haram olsun