Erzurum'da son zamanlarda ishal, mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle hastaneye başvuranların sayısı artınca İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri içme sularından numune alarak inceleme başlattı.
Erzurum’da son zamanlarda ishal, mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle hastaneye başvuranların sayısı artınca İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri içme sularından numune alarak inceleme başlattı. Suyu depolardan gelmeyen mahalle çeşmelerinde, ölüme kadar varan etkisi bulunan koli basili bakterisine rastlandı.
Erzurum’da yaklaşık iki haftadır yüzlerce vatandaş ishal, mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle hastanelerin kapısını çaldı. Acil servislere gelen benzer şikâyetlerle hasta sayısı geçen aya göre yüzde 50 artınca ekipler harekete geçti.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri şikâyetlerin içme suyundan kaynaklanabileceği ihtimaline karşın sulardan numuneler alarak inceleme başlattı. Suyu depolardan gelmeyen bazı mahalle çeşmelerinde koli basili bakterisine rastlandı. Halk sağlığı uzmanları, mevsim geçişlerinde bu tarz şikâyetlerin yaşanabileceğine dikkat çekerek bir süre söz konusu çeşmelerdeki suyun tüketilmemesi yönünde uyarıda bulundu.
Koli basili bakterisinin belirtileri arasında kusma, dışkıda kan, mide krampları ve ishal olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle tuvalet hijyeni noktasında uyarılarda bulundular.
Nasıl bulaşır?
Koli basili bakterisini evinizden uzak tutmanın birinci yolu, bu bakterinin nasıl bulaştığını anlamaktan geçer. Bunun üç ana yolu vardır:
Gıdalar ile bulaşma: koli basili bakterisi sığır ve koyun eti de dahil olmak üzere çeşitli etlerde bulunabilir. Bakteri, kesim sırasında hayvanların mide ve bağırsaklarından etlere bulaşabilir. Hayvan çiftliklerinden gelen mikroplu su, tarlalara erişirse mikrop, tarım ürünlerine de bulaşabilir. Yeşil yapraklı sebzeler özellikle koli basili riski taşır.
Sudan bulaşma: koli basili bakterisi doğru bir şekilde arıtılmamış suların içilmesiyle kolayca bulaşabilir.
Bakteriyi taşıyan kişiyle temas: koli basili kişisel hijyenin ve ev hijyeninin yeterli olmadığı durumlarda, özellikle de tuvaletlerde kişiden kişiye geçebilir.
Hijyenle enfeksiyonu önlemek
Koli basilinin bulaşmasını önlemek için hayvanlara dokunduktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonra, bebek beziyle, dışkı veya idrarlı kıyafet ve nevresimlerle temas ettikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, umumi alanlarda bulunduktan sonra, temizlik yaptıktan sonra ellerinizi yıkayın.
Evde hijyenle önlemek
Koli basiliye karşı korunmanın önemli bir kısmı da evde hijyendir. Şunları ihmal etmeyin: Banyonuzu derinlemesine temizleyin. Domestos çamaşır suyu ile lavaboyu, muslukları, yüzeyleri silin. Tuvaletinize ekstra özen gösterin çünkü E. coli en kolay buradan yayılır. Domestos biyosit ruhsatlı çamaşır suyu, mikropları öldürür ve tuvaletinizde mükemmel hijyen sağlar. Mikropların yayılmasını önlemek için kapı kollarını ve tutacakları düzenli olarak silin. Dışkı ya da idrarlı kıyafet ve nevresimleri yıkadıktan sonra çamaşır makinesini temizleyin. İşiniz bittiğinde temizlik malzemelerini atın. Kaynak/Pusula