ErzurumHaber Girişi : 12 Haziran 2020 14:30

Erzurum çeşmeler şehri

Erzurum çeşmeler şehri
Asırlardır Türk medeniyetinin yaşadığı Erzurum’da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde halka su kaynağı sağlamak için inşa edilen asırlık çeşmeler günümüzde de Erzurum halkına aynı amaçla hizmet etmeye devam ediyor.
Erzurumajans-İnşa edilmelerinin üzerinden yüz yıllar geçmesine rağmen borularından su akmaya devam eden ve asırlardır şehre hayat veren tarihi çeşmelerin üzerinde ki taş işlemeciliği ve kitabeleri de dikkatleri üzerine çekiyor.



Ticaret ve göç yolları üzerinde bulunmasının yanı sıra stratejik konumuyla da çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum, Urartu, Med, Pers, Bizans, Arap, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı'nın kültürünü, mimarisini ve manevi izlerini taşıyor.



Erzurum halkına hayat veren tarihi çeşmelerin başında ise, Cennet çeşmesi, Gürcü Kapısı çeşmesi, Hacı Mehmet çeşmesi (1681), Şafiler (Şabahane) çeşmesi (1556), DabakHane çeşmesi, Kale çeşmesi (1745), Yazıcıoğlu çeşmesi (1748), ve İsmail Ağa çeşmesi gibi asırlık çeşmeler geliyor.



Erzurum’un dünya tarihindeki en eski şehirlerden biri olmasının nedenini şehirdeki su kaynaklarının fazla olmasından kaynaklandığını belirten Tarihçi Yazar Abdurrahman Zeynel, ‘’Şehirler bir medeniyet inşası üzerine kurulmuştur. Bu medeniyetlerin birinci ayağı ise şehirlerin suyolları üzerinde olmasıdır. Tarihe bakarsanız en büyük şehirler hep su kenarlarında olmuştur. Erzurum’un tarihi bir şehir olmasının nedeni su kaynaklarının fazla olmasındandır. Dolayısıyla Erzurum dünya tarihinin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Tarihte Tebriz, Musul ve Erzurum sürekli mukayese edilmiş. O zamanlar denirmiş ki Erzurum’un suyu, Tebriz’in havası, Musul’un ise ekmeği meşhurdur. Erzurum’un meşhurluğunun ana kaynağı ise çeşmelerdir. Selçuklu ve Osmanlı devleti özellikle Erzurum’da beş yüz den fazla çeşme yapmış. Bundan dolayı Erzurum’da her mahalle de her semtte bir den fazla çeşme vardır. Ama ne yazık ki Erzurum’un işgallere uğraması sonucunda bazı çeşmeler yıkılmış’’ dedi.



Erzurum’da ki bazı tarihi çeşmelerin ise sahipsiz bırakıldığını söyleyen Zeynel, ‘’Bazı tarihi çeşmelerimizden de şuan su akmıyor ve bu çeşmeler sahipsiz bırakılıyor. Erzurum’un kimliğini oluşturan bu çeşmelerden suların akması gerekiyor. Evliya Çelebi Erzurum’daki Cennet Çeşmesine Seyahat Namesinde yer vermiş ve bu çeşmeyi cennetten bir köşe olarak ifade etmiştir. Buna benzer olarak Dabakhane çeşmesi ve Şabahane çeşmesi de Erzurum’un en değerli tarihi çeşmelerindendir. Bu çeşmelerden beş yüz yıl boyunca su akmıştır ve şehrin insanlarına su kaynağı olmuştur. Yine Gürcü kapıda Mehmet ağa çeşmesi var bu çeşmenin de mermer üzerine yazılmış çok güzel bir kitabesi var. Erzurum’da kurulan her vakıf Palandöken dağlarından şehre su getirmek için çalışmalar yapmış ve asırlardır şehir su kaynağını bu şekilde sağlamış. Erzurum’da bulunan beş yüzden fazla çeşmenin korunması lazım çünkü bu çeşmeler bizim tarihimiz ve bizim kültürümüzdür. Bu çeşmelerimizin Erzurum’a tekrardan kazandırılmasını istiyorum’’ ifadelerini kullandı.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bir dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Ambu yazıyı iki gün manşette tutun gelirem. Mumcuya inerken sağda sırali 5 tene çeşme vardi reklam tabelalarının altında galdı yoh oldular. Dabahhane Yazıcı Cennet ve daha niceleri duman oldu getti. Bi paşapınari galdi onunda vay halına çevresi rant merkezi halına gelir Mevlâm sonunu hayrede. Dönemin başkanları ve para uğruna suya zulmeden tüccarlar Öldüğüz gün ters dönesiz

  • Akın 01 Ocak 1970 02:00

    Çeşmeleri de rezil ettiler doğal su kayboldu şu fabrikaları çoğaldı

  • Eskiden 01 Ocak 1970 02:00

    Eskiden millet evindeki suyu içerdi, sonra bazı su firmaları kuruldu, sular bozuldu. Hiç unutmam solakzade cami çıkışı bir dede su doldurdu. O sırada dönemin bakanı syn. Recep akdağ da orada namazda, namaz çıkışında denk geldi dediki'' bakanım ambu halimizi görirsiz' '. Kaç yıl geçti sular aynı. Erzurum akmayan çeşmelerine sonradan şebekeyi bağladılar, su yine su değil. Millet parasına para kattı, su fabrikaları açtı kimseden ses çıkmıyor. Dönemin başkanı yine bürokrat,kızmayın da üzülüyorum gerçekten. Erzuruma seçilen tamam seni dadaşlar beğenmedi diyip geri alınan sonrada daha iyi yerlere getirilerek cezalandırılan başkan da istemiyorum. Erzurumdan aday olmayan başkan şuan ne görevi yapıyor,bilen var mı. Çifte mineralli medrese restore edildi, yüz yıllık drenaj sisteminin bozulduğu söyleniyor? Doğru mu. Havalimanı mı yetiştiremiyorlar, buraya 2 mühendis koyarız diyor. Mühendis mi döküyor asfaltı, sonra niye bitmedi diye mühendisi sürün. Neyse işte Erzurum konu olunca konu konuyu açıyor. Çeşmelerimiz güzel ancak içinden akan doğal olmalı, şebeke olmamalı. Yeterli düzeyde Kaliteli isale hattı kursunlar, arıtma yapsınlar. Erzurumda hazır suya para vermek ayıptır. Konu güzel ancak tarihe saygı da duymak lazım, o çeşme üstü yazılarında silinmesi gerekiyor.