BölgeHaber Girişi : 08 Haziran 2010 00:31

Erzurum ÇED raporlarını soruyor!..

Erzurum ÇED raporlarını soruyor!..
TEMA Vakfı, Erzurum'da yapılacak 130 HES projesiyle ilgili Bilim Kurulunda inceletmek üzere istediği Çevresel Etki Raporları'nı alamadı. Projelerle ilgili raporların olup olmadığı merak konusu oldu.

Erzurum Ajans-TEMA Vakfı yaklaşık üç ay önce Erzurum’da yapılacak olan 130 HES projesini Bilim Kurulu’nda inceletmek için dosyaları Çevre İl Müdürlüğü’nden istemişti. Ancak Çevre İl Müdürlüğü ‘yetkimiz dışında kaldı’ diyerek topu Çevre ve Orman Bakanlığı’na atmıştı. Bunun üzerine TEMA Vakfı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’ndan randevu talebinde bulundu ancak Bakanlık olumlu yanıt vermedi. Tortum, Oltu ve İspir’de yürütülen HES çalışmalarını yargıya taşımak isteyen TEMA Vakfı, karşılaştığı engelleri aşmak amacıyla HES konularında uzman olan avukat Yakup Okumuşoğlu’ndan yardım istedi.

 
Hukuki arenada girişimlerde bulunan avukat Okumuşoğlu’nun da ÇED raporlarını alabilmek için yaptığı çalışmalar sonuçsuz kaldı. TEMA bilim kurulunun çalışmalarına yön verecek ve hukuki süreci başlatacak olan ÇED raporlarının neden TEMA’ya verilmediği merak konusu olurken, yaşanın bu gelişmeler sonunda ÇED raporlarının olup olmadığı da tartışma konusu oldu. ÇED raporlarının hazırlanmadan şirketlerin projelerine onay verilemeyeceğini belirten TEMA Vakfı yetkilileri, “Çevresel Etki Raporları’nı aylardır almaya çalışıyoruz ancak şimdiye kadar hiçbir sonuç alamadık. Süreç bu kadar uzatılırken, bir yandan da firmalar Hidroelektrik Santralleri’ni kurarak doğayı katlediyorlar” dediler.
 
BAKAN AÇIKLADI: DÖRT HES FAALİYETTE

 

Bu arada Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay’ın Erzurum’daki Hidroelektrik Santralleri ile ilgili yazılı soru önergesine verdiği cevapta kentte faaliyete geçen 4 HES bulunduğunu söyledi. Bakan Eroğlu bunların dışında işlemleri devam eden 98 adet projenin 15’nin inşaat aşamasında, 32’sinin Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalandığını açıkladı.

 
HES’lerin faaliyete geçmesi sonrasında bölgedeki çiftçilerin su ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarına dair soruya ise Bakan Eroğlu, şu cevabı verdi: “HES' lerde su tüketilmeyip enerji alınmak suretiyle yatağa tekrar bırakılmaktadır. Su kullanımında öncelik tarımsal sulamaya verilmektedir. Sulama mevsiminde mevcut su bu maksatla kullanıma verilecektir. Ayrıca, HES projelerine ilişkin olarak; ÇED Raporlarının incelenmesi değerlendirmesi aşamasında, dere yatağının su alma yeri mansabda doğal hayatın idamesini sağlayacak suyun dere yatağına bırakılması sağlanmaktadır. Ayrıca dereden tarımsal amaçlı su kullanımı hesaplamalarda dikkate alınmaktadır. Nehirde son on yıllık ortalama akımın yüzde 10 undan daha az akım olması halinde suyun tamamı doğal hayatın devamı için mansaba bırakılacaktır" denilmekte olup, uygulamalar bu hükümler doğrultusunda olacaktır.”  (Onur SAĞSÖZ/Palandöken)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.