ErzurumHaber Girişi : 20 Mayıs 2022 15:32

Erzurum 'Adalet Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor

Erzurum 'Adalet Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor
Erzurum, 'Bölge İdare Mahkemeleri İçtihat Paylaşımı ve Değerlendirme' toplantısına ev sahipliği yaptı.

ERZURUM AJANS / Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, “Benzer davalarda farklı yargı kararları verilmesi, yargıya olan güveni azaltmakta, hukuki güvenlik ilkesini zedelemekte, toplumsal yaşamda belirsizlik ve eşitsizlik oluşturmaktadır” dedi.

 

Palandöken’de Sway Hotel'de düzenlenen 'Bölge İdare Mahkemeleri İçtihat Paylaşımı ve Değerlendirme' toplantısına Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Danıştay Genel Sekreteri Kemal Açıkgöz, Danıştay 9. Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay, 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil, Danıştay 9. ve 10. Daire Başkanlıklarında görev yapan Danıştay Üyeleri ve 9 bölge idare mahkemelerinde görevli Daire Başkanları katıldı.

 

 

“Benzer davalarda farklı yargı kararları verilmesi, yargıya olan güveni azaltmakta”


Toplantıda konuşan Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, “Türk yargısı açısından en önemli reformlardan biri olan üç dereceli yargılama sistemine geçiş, istinaf mahkemelerinin 20.07.2016’da faaliyete geçmesiyle gerçekleşmiştir. Aradan geçen yaklaşık altı yıllık süre, istinaf mahkemelerinin ve istinaf kanun yolunun olumlu ve olumsuz yönlerinin, eksikliklerinin ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesi bakımından yeterli bir süredir. İstinaf mahkemelerinin, yargılamanın makul sürede tamamlanması ve adil yargılanma hakkının gerçekleşmesi hedeflerine ulaşılmasına katkı sağladığı açıktır. Böylece, etkin yargılama ve adalete hızlı erişim hususunda toplumsal beklentinin karşılanması yolunda önemli mesafe kat edilmiştir. Öte yandan, üç dereceli yargı sistemimizde, kimi kararların istinaf aşamasında, kimi kararların temyiz aşamasında kesinleşmesi, ülke genelinde birden çok Bölge İdare Mahkemesinin bulunması gibi sebeplerle Danıştay ile Bölge İdare Mahkemeleri arasında ve Bölge İdare Mahkemelerinin kendi aralarında hukuki yorum farkından kaynaklanan içtihat farklılıklarının da ortaya çıktığı bir gerçektir. Benzer davalarda farklı yargı kararları verilmesi, yargıya olan güveni azaltmakta, hukuki güvenlik ilkesini zedelemekte, toplumsal yaşamda belirsizlik ve eşitsizlik oluşturmaktadır. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre; yeterli gerekçeyle desteklenmeyen içtihat farklılıkların bulunması hukuki güvenlik ve adil yargılanma hakları bağlamında hak ihlali teşkil edebilmektedir” dedi. İHA

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mahir Yiğit 22 Mayıs 2022 13:18

    Yargının başındakiler uygulamadan şikayet ise yürümeyen işlerin iyice çıkmaza girdiği belli.Onun için yargıda çok köklü bir değişime acilen ihtiyaç var. Yargının hızlanması için kanunlar çıkarıldı, yargının ve yargılanmaların hızlanacağı yerde yavaşladı.Birde şu bilirkişilerin hazırladığı raporlarla ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Bir konu hakkında ikiden fazla bilirkişi raporu alınması yargı sürecini uzatıyor.

  • Yoğurda üfleyen Vatandaş 22 Mayıs 2022 02:10

    Mahkemeler arası içtihat farklılıkları, genellikle siyasi otoritelerin adalet sistemine müdahale etmesi sonucu oluşuyor. Dolayısıyla parti yetkililerine söylenmesi gereken bir söz, ve söylemesi gereken bir Cumhurbaşkanımız var. Ne zaman söyler, bilemiyorum! Bu süreçte adalet sisteminden uzak durmak lazım. Haklıyken haksız çıkmak işten bile değil.

  • Adalet Bekleyen Vatandaş 20 Mayıs 2022 23:23

    Benim başımdan geçen olaydan sonra benim yargıya olan güvenim kalmadı. Bu ülkede herhalde yargı görevini yapmıyor. Siz yargıya güveni azaltıyor diyorsunuz. Ben de " benim yargıya güvenim yok" diyorum. Eğer bir ülkede yargı görevini yapamıyorsa o ülke bitmiştir diyorlar. O zaman yargı yerli yerine oturtulmalidir. Selamlar hoşça kalın.