ErzurumHaber Girişi : 28 Şubat 2019 13:15

Erzurum'a 6 baraj 14 gölet

Erzurum'a 6 baraj 14 gölet
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Erzurum’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Erzurumajans-Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Erzurum’a yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Erzurum ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.



Kurumumuz tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü diğer sektörlerin de itici sektörü olmuştur. Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır.



Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.



Erzurum’a Palandöken Barajı İle Menba Kalitesinde İçmesuyu Getirdik…

Erzurum’un uzun vadeli içmesuyu problemini çözmek için Palandöken Barajını inşa ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın ,’Palandöken Barajı ile şehrin 2045 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Barajın suyunu şehre iletmek için 5 km uzunluğunda Palandöken Tünelini inşa ettik.



Hizmete Aldığımız 6 Baraj ve 14 Gölet…

Bununla birlikte Erzurum’un hasretle beklediği baraj ve göletleri bir bir hizmete aldık. Son 16 yılda tamamladığımız 6 baraj ve 14 gölet ile vatandaşlarımızın yüzünü güldürdük. Erzurum’da su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Erzurum’da kalkınmayı hızlandıracak, il’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 11 baraj ve 4 gölet daha inşa ediyoruz.



Bu barajlardan bir tanesi 101 metre yüksekliğindeki Hınıs ilçesinde inşa ettiğimiz Başköy Barajıdır. Baraj ile Hınıs Ovasında 205.350 dekar münbit arazi sulanacaktır. Başköy Barajını 2020 yılı sonuna kadar tamamlayıp hizmete alacağız.
 


İnşaatı devam eden diğer bir barajda Narman Şehitler Barajıdır. Sulamaya büyük katkı sağlayacak bu baraj ile 47.000 dekar arazi sulanacaktır. Bununla birlikte Erzurum’un hasretle beklediği Pasinler Söylemez Barajını ve Pasinler Alvar Barajını da inşallah yapacağız. ’dedi.



Erzurum’da Bütün Münbit Arazileri Sulayacağız…

Son 16 yılda inşa ettikleri sulama projeleri ile 370 850 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, böylece Erzurum’da ziraatı bir adım daha ileri taşıdıklarını ve çiftçilere yıllık 222 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladıklarını belirten Genel Müdür Aydın,’ Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleri ile 490.000 dekar münbit araziyi daha sulamaya açacağız. Özellikle Hınıs Başköy Barajı Sulaması ve Sakalı Kesik Ovası Sulaması 2. Kısmı inşaatı devam eden önemli sulama projelerinden ikisidir. Bu iki sulama projesi Erzurum’a büyük bir ekonomik katkı sağlayacağını ifade etti.



Türkiye’nin İlk Rekreasyon Amaçlı Göleti Erzurum’da Yapılıyor

Sanayileşme ve şehirleşmenin yoğun temposu bireylerin boş zamanlarını değerlendirebilmeleri, yenilenmeleri ve yüksek motivasyonla günlük yaşamlarına dönebilmeleri amacıyla rekreasyonel  alanların her geçen gün daha büyük önem taşımakta olduğunun altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Bu kapsamda inşaatı devam eden Aziziye Depolaması ile Erzurum’da turizmin gelişmesinin sağlanacağını ve bölgenin çehresini değişeceğini belirterek, “Erzurum’a gelecek olan yerli ve yabancı turistler bu Aziziye Depolaması alanını ziyaret etmeden gidemeyecektir. Şehrin görünen yüzü olacak bu proje ile yoğun ve ağır geçen kış şartlarından dolayı bunalan Erzurumlu vatandaşlarımız böylesi devasa bir sosyal yaşam alanı ile adeta nefes alacaktır ”dedi.



Turizme katkı sağlayacak Tesisin İnşaatı Sürüyor

Aydın, ’Rekreasyon ve depolama amaçlı yapılmakta olan Aziziye Depolaması,  yüzey alanı ve depolama yönüyle Ülkemizin ilk Rekreasyon amaçlı Gölet’i ile Erzurum ili modern bir tesise kavuşacak olup, kentin tarihi ve turistik tesisleri arasında yerini alarak, ülke ekonomisine ve Erzurum turizmine katkı sağlayacaktır. Aziziye Depolaması Toplamda 670 dönümlük bir alan içerisinde inşa edilecek olan geomembran kaplı biyolojik göletin toplam depolama hacmi 90 000 m3  maksimum gölalanı 85000 m2 ve göl uzunluğu 1.115 metredir. “diye konuştu.



Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Aydın ayrıca son 16 yılda inşa edilen 294 adet taşkın koruma tesisi ile; Erzurum şehir merkezi, 258 yerleşim yeri ve 366 520 dekar araziyi taşkınlardan koruduğunu ve 22 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatı devam ettiğini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.