BölgeHaber Girişi : 07 Mayıs 2010 16:04

Ermeni katliamları belgelendi!..

Ermeni katliamları belgelendi!..
Kültür Bakanlığının desteğiyle hazırlanan Tarihin Yansıması: Erzurumdan Hocalıya Soykırım Hareketi isimli belgesel tamamlandı. Belgeselin ilk gösterimi Atatürk

Erzurum Ajans-Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Tarihin Yansıması: Erzurum’dan Hocalı’ya Soykırım Hareketi” isimli belgesel tamamlandı. Belgeselin ilk gösterimi Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 1915 yılında Erzurum ve çevresinde Ermeni çetelerin sebep olduğu katliamlar ile 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı bölgesinde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı kıyımı konu alan belgesel, soykırım tartışmalarının yaşandığı son günlerde asıl katliama uğrayanların Türkler olduğunu ortaya koyuyor. Belgesel uzun ve zorlu bir çalışmanın sürecinden sonra hazır hale geldi.Yaklaşık bir saatlik belgeselin yapımında TRT arşivinden, emniyet kayıtlarından, Az tv görüntülerinden ve kişisel kayıtlardan yararlanıldı. Belgeselde konuyla ilgili daha önce çeşitli araştırmalar yapmış birçok tarihçiyle röportajlar yer alıyor. Belgeselin yönetmenliğini yapan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Elemanı Zekeriya Kaya, “Bu belgeselle Ermenilerin 1992 yılındaki Hocalı Katliamı’na bakarak 1915 olaylarını anlamak ve anlatmak amacındayız.” dedi. Ermenilerin bir yalan etrafında örgütlendiğini ve dünyayı bu yalana inandırmaya çalıştıklarını belirten Kaya, “Biz ise kendi atalarımızın ve yakın tarihte Azeri kardeşlerimizin maruz kaldığı soykırıma duyarsız kalıyoruz.” şeklinde konuştu.  Yönetmen Kaya, Bakü’de Hocalı Katliamı’nın mağdurlarıyla ve Azerbaycan’ın ileri gelen gazetecileriyle röportaj yaptıklarını belirtti. Kaya, belgeselin tarihe ışık tutması açısından önemli olduğunu kaydetti. Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, Erzurum ve çevre illerde Ermenilerin yaptığı büyük katliamları 1992 yılında Karabağ’da ve özellikle Hocalı’da Ermenilerin Azeri Türkleri’ne karşı yürüttükleri soykırımı karşılaştırma amacında olduklarını belirten Kaya, belgeselin öncelikle ülkemizde daha sonra da yabancı dillere çevrilerek yurt dışında gösterime gireceğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.