ErzurumHaber Girişi : 17 Ekim 2012 18:30

ER-VAK'a başarı plaketi

ER-VAK'a başarı plaketi
Tarımsal Araştırma Enstitüsün'nden ER-VAK'a başarı plaketi...
Erzurum Ajans-Geçen ay KUDAKA tarafından gerçekleştirilen “Turizmde İnovasyon Yarışması”nda, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde en başarılı STK seçilen Erzurum Kalkınma Vakfı’na (ER-VAK), şimdi de Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Bölgesel Kalkınmada Tohumculuk konusundaki çalışmasından dolayı başarı plaketi verildi.

ER-VAK ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl gerçekleştirilen 19. Sultan Sekisi Toplantısı’nda “Bölgesel Kalkınmada Tohumculuk” konusu işlenmiş, toplantıda Erzurum ve bölgenin tohum potansiyeli değerlendirilerek Erzurum’un tohum üssü ve merkezi haline getirilmesi için yol haritaları tespit edilmişti.
Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, yaptığı açıklamada, “Şehrin maddi ve manevi kalkınmasındaki çalışmalarımızın bu şekilde takdir edilmesi bizleri son derece memnun etmektedir. Şurası bir gerçektir ki şehrimizin kalkınma ve gelişmesindeki birinci aktör tarım ve hayvancılıktır. Sağlık, eğitim ve kış turizminde atılan önemli adımlara rağmen, tarım ve hayvancılık konusunda yeterli adımlar atamadığımız ve mevcut potansiyellerimizi koruyamadığımız bir realitedir. Bu münasebetle 19. Sultan Sekisi’nin konusunu Bölgesel Kalkınmada Tohumculuk olarak belirlemiştik. Diğer konularda olduğu gibi tohumculuk konusunda da yakın zamanda önemli mesafeler alacağımıza gönülden inanıyorum. Bu toplantıda ilk müjdeli haber Atatürk Üniversitesi’nden gelmiş, Rektör Sn. Prof. Dr. Hikmet Koçak üniversite olarak yakın zamanda üniversite bünyesinde tohumculuk merkezi kurulacağının müjdesini vermişti. Hayatın başlangıcı ve üretimin ana kaynağı olan ve stratejik önemi bulunan tohumun, gelecekte en ihtiyaç duyulan bir değer olduğunun önemi bu toplantıyla anlatılmış, konuyla ilgili ciddi bir farkındalık sağlanmıştır. Bu önemli konuyu işlediğimiz toplantıya her türlü desteği veren Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal’a ve kurum personeline teşekkür ediyorum” dedi.

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal ise açıklamasında karlı bir bitkisel üretim yapmanın yolunun tarımın ilk ve en önemli girdisi olan tohumla başladığını bölgeye uygun verimi, yüksek hastalıklara, soğuğa, kurağa, dayanıklı çeşitlerin kullanılması ile mümkün olabileceğini belirtti.

Şerafettin Çakal, ülkelerin gelişmişlik farklarının en önemli sebebinin tohumun gücünü önce tespit eden ülkelerin daha hızlı geliştiklerini, tohumun gücünü tespitte geciken ülkelerin de gelişmekte geciktiklerini ifade etti. Çakal, Bu anlamda son yıllarda ülkemizde ve bölgemizde çok önemli gelişmeler olduğu, 2010 yılında dünyanın üçüncü büyük gen bankası kurulduğunu, tıbbi aromatik bitki merkezi, kuraklık test merkezi, enerji tarımı test merkezinin oluşturulduğunu ve soğuğa dayanıklılık test merkezinin de önümüzdeki yıl kurulacağını belitti.

Bölgenin en önemli tarımsal potansiyelinin başında yem bitkileri tohumluk üretim merkezlerinden birisi olabileceği, tohumculuk açısından bölgenin uygun şartlar sunduğunu, bu bölgede tohumculuk yapacak şirketlerin diğer bölgelere göre daha avantajlı olacağını vurgulayan Şerafettin Çakal, “Tohumun stratejik bir ürün olduğunu, bölge kalkınmasının tarımsal kalkınmayla, tarımsal kalkınmanın da tohumla olacağının farkına varan ER-VAK, 19. Sultan Sekisi Toplantısı’nın konusunu “Bölge Kalkınmasında Tohumculuk” seçerek ülkemizde ve bölgemizde büyük bir farkındalık oluşturmuştur Tohumculuğa verdiği destekten dolayı ER-VAK’a tohum ıslah eden bir kuruluş olarak bir plaketle şükranlarımızı sunmayı uygun gördük. Bu vesile ile başta ER-VAK Başkanımız Erdal Güzel’e ve Yönetim Kurulu olmak üzere tüm ER-VAK üyelerine ve bu programın düzenlenmesine destek verenlere, emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyorum.” şeklinde konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.