Anne ve babasının kan uyuşmazlığı nedeniyle engelli olan, ellerini kullanamayan ve sol ayağıyla resim yapan 20 yaşındaki Yusuf Arslan'ın "Sol Ayağım 5" adlı resim sergisi Muğla'nın Bodrum ilçesinde açıldı.
Erzurum Ajans-Anne ve babasının kan uyuşmazlığı nedeniyle engelli olan, ellerini kullanamayan ve sol ayağıyla resim yapan 20 yaşındaki Yusuf Arslan'ın "Sol Ayağım 5" adlı resim sergisi Muğla'nın Bodrum ilçesinde açıldı.
Bodrum Belediye Başkanlığı önünde açılan karakalem ve yağlı boya olmak üzere 63 eserden oluşan sergi yoğun ilgi gördü. Bodrum Belediyesi'nin katkılarıyla açılan sergide, gösterilen ilgiden memnun olan Yusuf Arslan "Ben çok mutluyum. Engellerimle değil resimlerimle anılmak istiyorum. Engelli olanlar ben engelliyim demesin. Hepsinin yapacağı bir şey vardır. İçlerindeki elması çıkarıp işlesinler. Onlarında bir yeteneği var" dedi. Konuşma güçlüğü çeken Yusuf Arslan kendi hayal gücü ile resimler yaptığını ve
soyut resim çalıştığını söyledi.
Sergiyi gezen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Bu kardeşimize destek olabilmek bizi mutlu etti. Sergi açma isteği bize söylendiğinde, ona yardımcı olacağımızı, elimizden gelen desteği vereceğimizi belirttik. Engelli bireylerimizde bu toplumun bir parçası. Onlarda üretebiliyor onlarda bir şeyleri başarabiliyor. Yusuf Arslan bu konuda güzel bir örnek" dedi.
El İşi Emekçileri Grubu kurucularından Jale Demir de Yusuf Arslan'ı tanıdıklarında resimlerini çok beğendiklerini söyledi. Yusuf Arslan'ın 10 yıldır resim yaptığını anlatan Jale Demir, "Ona bizlerde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Eğitim almak ve dünyaya açılmak istiyor" ifadelerini kullandı.
1990 yılında Erzurum'da doğan Yusuf Arslan'ın anne ve babasındaki kan uyuşmazlığı nedeniyle iki günlükken sarılık hastalığına yakalandığı, erken teşhis ve tedavi yapılamadığı için beyin hücreleri hasar görerek işlevini yapamaz hale geldiği belirtildi. Beş çocuklu ailenin 2. çocuğu olan ve engelli büyüyen Yusuf Arslan'ın azmi sayesinde 9 yaşında iken ayakları ile yere basabildiği ifade edildi.
Babası 49 yaşındaki Abdullah Arslan, şöyle konuştu: "Doğumdan sonra 72 saat içerisinde kan değişimi oluyormuş. Ama gecikme olunca Yusuf bu durumda kaldı. 9 yaşına kadar yatalak bir çocuktu. Sürekli tedavi gördü. 2007 yılı sonlarında da bir beyin ameliyatı geçirdi fakat yararını göremedik. Bu duruma Yusuf çok üzüldü. Hayal dünyası bir anda yıkıldı ama kendini toparlamayı, hayata tutunmayı yine başardı."
Yusuf Arslan'ın okula giden kardeşinin yardımı ile okuma yazmayı öğrendiği, 10 yaşında iken kız kardeşinin kalemi ve kağıdına sol ayağının parmaklarını kullanarak kalemle resim yapmaya başladığı öğrenildi.
HAYATA KÜSMEDİ
Baba Abdullah Arslan, oğlunun "Elimle yapamıyorum ama ben bunu ayağımla yapacağım" dediğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Yusuf eğitim almadı, hayal gücü ile duygu ve düşüncelerini tuala yansıtıyor. Aynı zamanda kitap yazmaya başladı. Yaşadıklarını 'Sol ayağım' diye bir kitaba yansıtacak. Henüz bitirmedi. Yusuf'un en önemli engeli konuşmakta güçlük çekmesi. Karşısındaki insanlar sabırla dinlerse anlatabiliyor. Zaman zaman 'Baba kimse beni dinlemiyor' diye üzülüyor. Resim konusunda eğitim
almak istedi ama olmadı. Geçen yıllarda güzel sanatlar lisesi sınavına girdi. 100 puan almasına rağmen engelinden dolayı kaydını yaptıramadık. Şu an açık liseye devam ediyor."
Bodrum Belediyesi'ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Abdullah Arslan sözlerine şöyle devam etti: "Sergi 8 ağustos'a kadar açık kalacak. Resimleri satışa sunuldu. Elde edilen gelir en azından kendi masraflarını karşılıyor. Geçen yıl bir sergi açtık. 82 eserinden 2 bin 200 lira geliri oldu. Onlarda tual ve boya masraflarını karşıladı. Sadece bana yük olmuyor. Bende bir kurumda hizmetli olarak çalışıyorum. Bazen 'Baba üzülme. Ben sağlıklı bir insan olsaydım belki topluma zararlı bir insan olabilirdim'
diyor, benim üzülmemi istemiyor."
Yusuf Arslan'ın ilk sergisini 23 Nisan 2003'de açtığı belirtildi.