SağlıkHaber Girişi : 28 Mart 2016 13:56

Eğer sözleşme yenilenmezse...

Eğer sözleşme yenilenmezse...
İstanbul Eczacı Odası, SGK ile 4 gün sonra sözleşmelerinin sona ereceğini açıkladı ve ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusunun kendileri olmayacağını bildirdi.
Erzurumajans-İstanbul Eczacı Odası, SGK ile 4 gün sonra sözleşmelerinin sona ereceğini açıkladı ve ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusunun kendileri olmayacağını bildirdi. 

Eğer SGK ile Türk Eczacıları Birliği arasındaki sözleşme yenilenmezse hastalar eczaneden ilaçları SGK indirimi olmadan, normal fiyatı ile alacak ve daha sonra faturaların tahsilatı için SGK'ya gidecekler.

Basın toplantısında konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sarıalioğlu ve İEO Yönetim Kurulu Üyeleri, ekonomik taleplerin karşılanmadığı bir sözleşmeyi eczacıların imzalamayacağını belirtti. 

4 gün sonra sona erecek SGK sözleşmesiyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, ilaçta yaşanacak kaosun sorumlusunun eczacıların olmayacağını duyurdu. 

SGK'DAN TALEPLER NELER?

İstanbul Eczacı Odası'nın talepleri ise şöyle,

- SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması 
- Satış hasılatı baremlerinin arttırılması
- İskonto oranlarının düşürülmesi
- Reçete başına hizmet bedelinin arttırılması
- Reçete hizmet bedelinin KDV hariç olarak tanımlanması
- Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması
- Majistral tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi
- Enjektör bedellerinin arttırılması
- Mobil reçetelerde, reçete başı  hizmet bedeli ödenmesi
- Tıbbi cihaz ve medikal malzemelerin eczanelerden satışının sağlanması adına Medula'da gerekli düzenlemelerin yapılması
- Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 oranında arttırılması

TÜRKİYE'DEKİ HER 2 ECZANEDEN BİRİ BATMA NOKTASINDA

İstanbul Eczacı Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ecz. Cenap Sarıalioğlu, 13.000 eczanenin batma noktasında olduğuna dikkat çekti ve yapılan açıklamada ise şu sözlere yer verildi;

"Bilindiği üzere Ocak 2016'da ekonomik taleplerimizin görüşülebilmesi için, bütçe onaylanma sürecinin tamamlanması gerektiğinden SGK ile TEB arasında 3 aylık geçici bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol 31 Mart'ta yani 4 gün sonra sona erecektir.

SGK yetkilileri ve Çalışma Bakanı'yla, gerek meslek örgütümüz, gerekse bireysel olarak eczacıların katılımıyla yürütülen bir dizi görüşmelerde sorunlarımız detaylarıyla aktarılmıştır.

Türkiye'de eczanelerin yüzde 54'ü yoksulluk sınırının altında bir gelirle ve neredeyse tamamı kredi-borç sarmalı ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bu verilerin gerçekliği, yapılan sunumlarla Çalışma Bakanlığı'nın ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun onayı ve bilgisindedir.

80 milyon sigortalıya sunulacak ilaç hizmetinin sağlıklı yürümesi ve 24.500 eczanenin 71.000 çalışanıyla ayakta kalabilmesi adına istenen iyileştirme talebi için, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndaki Bakanlarımızın bütçeyi bahane etme lüksleri yoktur. " dedi. 

İLAÇ FİYATLARI 572 KEZ DÜŞTÜ

Açıklamada ayrıca şunlar söylendi, "31 Mart'ta eczaneler ile SGK arasındaki protokol sona erecektir. Sağlıkta Dönüşüm Projesinin hayata geçmesinden itibaren,

- İlaç fiyatları 572 kez düşmüş,

- Eczane raflarından bedelsiz kamulaştırma yapılmış,

- Eczanelerin geliri her gün azalırken, artan masraflar karşısında eczacı kaderine terk edilmiştir.

İlacın yasal sahibi ve uzmanı eczacılardır. Yetkililerin sorumsuzluğuna tek bir meslektaşımızı bile feda etmeyeceğiz. 31 Mart'tan sonra ilaç hizmetinde yaşanacak kaosun da sorumlusu bizler olmayacağız."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.