Erzurum Şehir Hastanesi'ndeki yetersiz hekim sayısı, Sağlık Sen'i harekete geçirdi.Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, Erzurum'un sorununu ortaya koyacak bir çalışma hazırlığında olduklarını söyledi. Çalışma Sağlık Bakanlığı?na sunulacak.
Şehir merkezindeki tek devlet hastanesi olan Erzurum Şehir Hastanesi’ndeki yetersiz hekim sayısı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nı (Sağlık Sen) harekete geçirdi. Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, benzer hastanelerin yatak, poliklinik, hekim sayısı gibi verilerini karşılaştırarak Erzurum’un sorununu ortaya koyacak bir çalışma hazırlığında olduklarını söyledi. Çalışmanın Sağlık Bakanlığı’na sunulacağını belirten Duman, kentte hastane sayısının da yetersiz olduğunu belirtti.
Erzurum Şehir Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı’nın yetersiz kadro vermesinden kaynaklı doktor açığı yaşanıyor. Acil servis ve polikliniğe gelenlerle birlikte günlük 13 bini bulan hasta sayısına karşın hastanede yalnızca 450 hekim görev yapıyor. Konuyla ilgili harekete geçen Sağlık Sen, Pusula Gazetesi’nin gündeme getirdiği doktor açığıyla ilgili çalışma hazırlığında.
Dosyanın hazırlanıp Sağlık Bakanlığı’na sunulacağını söyleyen Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, “Erzurum’da yaşanan durumun sendika olarak da farkındayız. Bunun üzerine sorumlu olduğum eğitim ve sosyal işler birimindeki arkadaşlarımla bir araya geldik. Genel başkanımızın da onayıyla konuyla ilgili bir çalışma hazırlamaya karar verdik. Türkiye’deki tüm şehir hastanelerinin kapsayan bir çalışma olacak. Hastanelerin yatak sayıları, poliklinik sayıları, nüfusu, hangi illere hizmet verdiği, hekim sayıları gibi kalemlerin yer aldığı bir dosya hazırlanacak. Mevcut istatistiklerle hangi hastanenin kaç hekime ihtiyacı var, eksikleri nelerdir bunları ortaya koymayı hedefliyoruz. Dosya tamamlandığında Sağlık Bakanlığı’na sunacağız” dedi.
Hem yeni doktor atamalarının yapılması hem de mevcut görev yapan doktorların şehirde kalması için çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Duman, “İstatistiklere göre 1670 yatak kapasiteli Erzurum Şehir Hastanesi’nde bine yakın hekimin görev yapması gerekiyor. Ancak bu sayıyla sağlık hizmeti aksamadan verilebilir. Yatak doluluk oranı yüzde 60 civarlarında. Hekim sayısı artırılınca eminim bu doluluk oranı en az yüzde 80 olacaktır. Erzurum sadece kendi şehrine değil bölgeye de sağlık alanında hitap eden bir şehir, çevre illerden gelen hasta sayısının da yoğun olduğu bir kent. Erzurum’a gelen doktorlar da mecburi hizmetlerini tamamladıktan hemen sonra gidiyorlar. Ağır kış şartları, ücret politikası gibi etkenlerle şehirde durmak istemiyorlar. Bir an önce bakanlığın hem atanan doktor sayısında artırıma gitmesi hem de mevcut doktorları şehirde tutmak için harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Yeni hastane şart
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Şükrüpaşa semtinde yeni bir hastanenin yapılması gerektiğini belirten Duman, “Ayrıca kentte hastane sayısı da yetersiz. Hem bölgedeki birçok ilden gelen hastalar hem de şehir merkezindeki tek devlet hastanesi olmasından kaynaklı yoğunluk oluşuyor. Erzurum’da Şükrüpaşa semti bölgesinde ikinci basamak bir hastane yapılmalı. Mevcut ekonomik durumlarda bu belki hemen yapılabilecek bir şey değil. Ama gündeme alınmalı. İlerleyen dönemlerde yaşanacak bir pandemi, deprem, doğal afet durumunda vatandaşlar buraya getirilecektir. Bu nedenle de alternatif bir hastanenin bulunması önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Merkezdeki tek devlet hastanesi
Doğu’nun en büyük hastanesi unvanına sahip Erzurum Şehir Hastanesi, zaman içerisinde şehir merkezinde bulunan 6 hastaneyi bünyesine aldı. Numune Hastanesi 2010 yılında kapatılarak, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne taşındı. Bu iki hastane 2020'de kapatılarak Şehir Hastanesi'ne taşındı. Palandöken Devlet Hastanesi, Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi ve Göğüs Hastanesi ise 2021 yılında Şehir Hastanesi'ne dahil edildi. Son olarak geçtiğimiz 10 Temmuz'da Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle Şehir Hastanesi'ne aktarıldı.
13 bin hastaya 450 hekim
Şehir merkezinde tek devlet hastanesine dönüşen Erzurum Şehir Hastanesi’nde bölge illerinden de gelenlerle birlikte hasta sayısı artmasına rağmen doktor sayısı her geçen gün düştü. Acil servis ve polikliniğe gelenlerle birlikte günlük 13 bini bulan hasta sayısına karşın 450 hekim görev yapıyor. 1670 yatak kapasiteli hastanede Sağlık Bakanlığı’nın yeterli kadro sayısını açmamasından kaynaklı ciddi problemler yaşanıyor. Ülke genelinde yapılan doktor atamaları Erzurum için ihtiyacı karşılayacak ölçüde gerçekleşmiyor.
Bazı bölümler doktorsuz!
Erzurum Şehir Hastanesinde birçok bölümde tek doktor görev yaparken kimi bölümlerde ise doktor bulunmadığından hizmet verilemiyor. Medikal Onkoloji, Çocuk Cerrahi, Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Endokrin, Çocuk İmmunoloji, Çocuk Yoğun Bakım, Yetişkin Romatoloji, Yetişkin Alerji, Nefroloji, Nükleer Tıp ve Plastik Cerrahi bölümlerde tek doktor binlerce hastaya bakıyor. Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Kalp Damar bölümlerinde ise görevli doktor bulunmuyor.
Randevu bulunamıyor
Yaşanan bu durum doktorların üzerinde baskı oluşturup iş yükünü artırırken tedavilerin sağlıklı şekilde yürümesini de engelliyor. Muayene olmak için randevu almaya çalışan vatandaşlar ise çile çekiyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu almaya çalışanlar birçok bölümde ‘Aradığınız kriterlere uygun randevu bulunamamıştır’ uyarısıyla karşılaştı. Bazı bölümlerde ise vatandaşlar ilçe devlet hastanelerine yönlendiriliyor. Doğu Anadolu ile birlikte sağlık turizminde yurtdışına hitap eden hastanede vatandaşlara yeterli hizmet verilmesi konusunda endişe verici durum yaşanıyor. Kaynak/Pusula
Diş hastanesinde de durum tam tersi, kıyamet kadar doktor var çalışacakarı oda yok
yamin ediyorum araçla gelmeyin kesinlikle bulamaz ortada kalırsınız. acilen bir otopark yapın. bomboş arka taraf. kresşin arkasına önüne neresi olursa mıtlaka açık otopark yapılmalı. Böyle saçma sapan planlanamış hastane olamaz. bunu birmühendis teslim alamaz dünyada tüm hastaneler dikey büyür yatay hastane olur mu. yürümekten adaım başı soru sormaktan gına geldi. doktordan çok yol gösteren danışmacı çalışan var. ya kapatın ya başka bir şey yapın.
İçi bos hersey yetersiz bir hirs ugruna yapilmis bina.Adamin hastasi hilalkentten gelene kadar yolda mefta oluyor.Musebibi belli Erzurumun abisi bakan