Doğu Anadolu Bölgesi'nin fidan ihtiyacı Erzurum'dan karşılanıyor. Erzurum'da bulunan serada üretilen fidanlar bölge illerine dağıtılıyor.
Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Bölgesi'nin fidan ihtiyacı Erzurum'dan karşılanıyor. Erzurum'da bulunan serada üretilen fidanlar bölge illerine dağıtılıyor.
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait sera Doğu Anadolu Bölgesi'ne hizmet ediyor. Serada yılda üretilen 6 milyon fidan bölge illerinin taleplerini karşılıyor. Serada Doğu Anadolu'nun iklimine özgü fidanlar yetiştirdiklerini açıklayan Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, "Genetik özellikleri kaliteli kozalakların çekirdeklerini alıyoruz ve bu çekirdekleri çimlenmesi için sıcak ortamlarda bekletiyoruz. Çimlendikten sonra, seralarda biraz büyümesini bekliyoruz ve Mayıs ayında güneşe çıkarıp dallarının güçlenmesini sağlıyoruz" dedi.
Bir serada 200 bin fidan ürettiklerini açıklayan Toroman, "Fidan üretmek için 7 seramız var ve 1 milyon 400 bin fidanı sadece seralarda üretiyoruz. Açıkta da fidan yetiştiriyoruz. Doğu Anadolu'nun iklim koşulları çok ağır geçtiği için fidanların büyümesi zaman alıyor. Ortalama bir fidan, 6 yılda tam dikilecek kadar büyüyor. Burada Doğu Anadolu'nun en gelişmiş ve en büyük fidan çiftliğini kurduk ve çevre illerin de fidan ihtiyacını karşılıyoruz, bu iklime uygun isteğe bağlı kavak, genelde ise sarıçam fidanlarını yetiştiriyoruz" diye konuştu.
SELE KARŞI FİDAN
Erzurum Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, nüfus artışı, sanayileşme ve doğal kaynakların tüketilmesiyle birlikte çevre sorunlarının oluşmasına,küresel ısınma ve iklim değişikliği ve sel afetleri gibi olumsuzlukların ortaya çıktığını belirterek, "Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için erozyon kontrolü, ağaçlandırma faaliyetleri, ormanın varlığının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üst havzalarda, rehabilitasyon, erozyon kontrolü, ağaçlandırma ve meraların ıslahı gibi
çalışmalar yürütüyoruz. İl, ilçe ve köylerde ise yapılan protokol gereği, askeri birlik, jandarma karakolları, okul bahçeleri, sağlık ocakları ve hastane bahçeleri, organize sanayi bölgeleri, cezaevi bahçeleri, cami ve mezarlıklarda önemli ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Toraman, ayrıca müdürlük bünyesinde bulunan fidanlık mühendisliği alanında sarıçam, kayın, karaçam, sedir, kızılçam, göknar, ladin, fıstıkçamı, ardıç, porsuk, servi, meşe, gürgen, kızılağaç, akçaağaç, dişbudak, kestane, çınar, huş,ıhlamur, sığla ve kavak ağacı olmak üzere 22 çeşit fidan üretimi yaptıklarını ifade ederek, bu fidanların bölgeyi ağaçlandırılmasında kullanıldığını söyledi. Ağaçlandırma kampanyası kapsamında 2012 yılına kadar 30 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını kaydeden
Toraman, çevreyi koruma konusunda vatandaşlardan duyarlılık beklediklerini belirtti. Özellikle de yeşil alanların korunması konusunda herkesten duyarlılık beklediklerini kaydeden Toraman, "Bu konudaki bilinç geçmişe göre artış kaydediyor. Ağaçlandırma çalışmalarının amacına ulaşması için herkes üzerine düşeni yapabilmelidir. Vatandaşlarımız ağaçlandırma çalışmaları konusunda duyarlı olabilmelidir. Ağaçlandırma çalışmaları kısa bir süreyi kapsamıyor, uzun süreçli çalışmalarla yapılan çalışmalar konusunda herkes duyarlı olabilmelidir" dedi.
Vatandaşa fidan dikme ve bu konudaki süreçle ilgili her fırsatta bilgi verdiklerini anlatan Muammer Toraman, "Fidan dikimi konusunda ve diğer aşamalarda da Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak vatandaşa destek veriyoruz. Çevre bilincinin yaygınlaşması gelişmişlik göstergesidir. Bu noktada herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz. Geçmişe göre ağaçlandırma çalışmaları da bu yıl büyük artış kaydetti. Ağaçlandırma çalışmaları geçtiğimiz yıllarda 1 milyon iken şimdilerde bu rakamı 4 milyona ulaştırdık. Her tarafı
yemyeşil ve soluk alan bir Erzurum için ne gerekiyorsa yapıyoruz" şeklinde konuştu.