Dün sabah Elazığ ve Ağrı'da yaklaşık iki saat arayla meydana gelen depremler vatandaşları korkuttu.
Erzurum Ajans-Dün sabah Elazığ ve Ağrı’da yaklaşık iki saat arayla meydana gelen depremler vatandaşları korkuttu. Uzmanlar depremlerin gerçekleştiği Doğu Anadolu Fay Hattı’nda her an büyük bir deprem olabileceğini ve bölgede deprem önlemlerinin çok acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki iki gündür yaşanan depremler vatandaşları korkutmaya devam ediyor. Dün sabah önce saat 06.38’te Elazığ’ın Palu İlçesi’nde 4.3, ardından saat 09.02 Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki depremler bölge sakinlerinin bir süre paniklemesine yolaçtı. Meydana gelen depremlerde can ve mal kaybı olmadı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından kaydedilen Van, Muş, Erzurum, Erzincan ve Elazığ illerinde meydana gelen sarsıntıların Palu’da 3.0 ve 3.2 büyüklüklerinde artçı depremlere de yol açtığı görüldü.
Gündoğdu: Hızlandı
Uzmanlar aktif depremsellik taşıyan Doğu Anadolu Fay Hattı’nda her an büyük bir deprem beklendiğini belirtiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Aktif bir alan olan bölge uzun süredir sessizdi. Şimdi depremsellik tekrar hızlandı. Arap Yarımadası’nın iterek sıkıştırdığı Doğu Anadolu Fayı bizim en korktuğumuz ve büyük deprem beklentilerimizin yüksek olduğu bir fay. Aynı fayın devamı olan bölgenin geçmişinde yaşanılan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Hatay ve Halep depremleri gözönüne alındığında Doğu Anadolu Fayı tarihi açıdan da bayağı karamsar bir fay. Bölgede deprem enerjisi devamlı üst seviyede olduğu için bu depremlerle bir enerji boşalımı olacağını düşünmüyorum. Bölgedeki okul, hastane ve evler mutlaka kontrol edilmeli. Riskli binalar kesinlikle boşaltılmalıdır. Doğu Anadolu’da bizi en çok korkutan şey yapıların zayıflığı. İnsanlar depreme karşı bilinçli bir şekilde kişisel önlemlerini almalı” dedi.
Aygün: Çıtalar kırıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgün ise, “Doğu Anadolu Fayı bir çok farklı plakanın sıkıştığı devamlı aktif bir faydır. Bölgeyi iki tarafından bükülen bir tahta çıta gibi düşünürsek bu depremler bize ince çıtaların kırıldığını gösteriyor. En iyi tarafından bakacak olursak yaşanan bu küçük depremler için enerji boşalımı var diyebiliriz. Bölge ciddi anlamda sıkıştığı için uzun süre deprem olmadığında korkmak lazım. Aynı fay hattı üzerinde deprem yaşanmayan yerler için büyük depremlere gebe demek mümkün” şeklinde konuştu.