BölgeHaber Girişi : 09 Ağustos 2011 14:12

Doğu'da koyun kırkma sezonu başladı!..

Doğu'da koyun kırkma sezonu başladı!..
Doğu Anadolu Bölgesinde hayvan sahipleri, havaların aşırı ısınması ile birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.

Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Bölgesinde hayvan sahipleri, havaların aşırı ısınması ile birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.

Erzurum yaylalarında koyun kırkma dönemi başladı. Havaların iyice ısınması ile birlikte kırkılan yünlerden temizlendikten sonra döşek, yorgan ve yastık yapımında kullanıldığını hatırlatan koyun sahiplerinden Musa Demirr, "Havaların ısınması ile birlikte koyunlar daha rahat etsinler diye yünlerini kırpıyoruz. Bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlık kalkıyor" dedi.

Koyun kırkma işinin çok zor olduğunu da ifade eden Demir, "Koyunlar üşümesin diye kış aylarında yünlerini uzatırız ve yaz aylarında kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmesini sağlamaktır. Günde 15 koyun ancak kırkabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 1,5 kilo yün çıkıyor. Bu yünler döşek ve yorgan yapımında kullanılıyor" diye konuştu.

Eskiden koyun yününden çeşitli giyim eşyası ve kilim ile halı yapıldığını ifade eden Demir, bu tür geleneklerin artık kaybolmak üzere olduğunu belirtti.

Demir, "Koyun yünü ile yapılan yorgan, yastık, döşek kışın çok rahat ve sıcak oluyor. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerinden elde ettikleri ipleri çeşitli kökboyaları ile renklendirerek kazaklar, çoraplar, eldivenler, halılar ve kilimler dokuyordular. Bu tür dokuma giyecek ve ev eşyalarının kültürümüzde çok önemli biryeri vardı. Fakat şimdi bunları az yapan var. Fabrikasyon ürünler çoğaldıkça, insanlarımız da eski geleneklerinden uzaklaşıyor" şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'YE İTHAL HAYVAN GELMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Geçtiğimiz yıllarda hayvan sahiplerinin masrafların artmasından dolayı zarar ettiklerini ve bir çoğunun bu işi bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Musa Demir, "Eskiden binden fazla küçükbaş hayvanımız vardı. Şimdi ise 100-200 hayvan ancak besleyebiliyoruz. Son dönemde hayvanlarımız hak ettiği değerde alıcı bulabiliyor. Bunun için üreticiler bu işe tekrar dönmeye başladı. Fakat yurt dışında ithal hayvan gelmesi bizim için hiç iyi olmadı. Yine hayvanlarımızın değerlerinin düşmesinden korkuyoruz. İthal hayvan gelmesi ile birlikte hepimizi tekrar zarar etme telaşı sardı" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.