Erzurumajans-Erzurum'da Tip1 Diyabet ve Teknolojileri Derneği tarafından diyabet hastası çocukların da katıldığı "İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde" adlı etkinlik düzenlendi.
Tip1 Diyabet ve Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Devecioğlu, TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı Nurullah Akçayır, Erzurum Atatürk Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zerrin Orbak, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen programda çocukları diyabetli anne babaların ne yapmaları konusunda bilgiler verdi.
Bilgilendirme toplantısına Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, diyabetli çocuklar ve aileleri katıldı.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Devecioğlu programda yaptığı konuşmada, "Diyabetli çocuklara sahip anne ve babalar olarak kurulan dernekte amacımız diyabetli çocukların daha rahat ve daha özgür ve ayrıca sağlık bir şekilde yaşamaları. Bilindiği gibi diyabetli çocuklarımız günde en az 4 kez insülin iğnesi yapmak zorunda ve bunun yanında da en az günde 8 kez de parmak delmek zorundalar. Bu işlem hayatları boyunca da devam ettirmeleri zorunlu. Çocuklarımız hayatları boyunca her yemek yemeleri durumunda her karbonhidrat içeren bir içecek içtiklerinde insülin iğnesine ihtiyaç duyuyorlar" dedi.
TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı ve aynı zamanda Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurullah Akçayır da "Daha yeni kurulan bir derneğiz. Çocukları diyabetli olan ailelerle bizler bu yola çıktık. Burada bir trajedi söz konusu. Günde 8 kez bir parmağın delinmesi ve ölçüm yapılması, günde 4 kez enjektör ile insülin verilmesi bu bir ailenin 7/24 yaşam felsefesi. Burada rahatlatan bir unsur olarak teknolojiden yararlanmak. Slogan olarak 'teknoloji bize iyi geliyor' bizler teknolojiyi yakından takip etmek zorundayız. Erzurum'da 100 Tip 1 diyabetli çocukları ve ailelerine bilgilendirme yapacağız. 12 çocuğumuza da daha iyi teknolojiden yararlansın diye cihaz kullandık. Bu cihazlar bilindiği gibi ödeme kapsamı dışında ve ücretleri karşılanmıyor. Bu teknolojiden yararlanmak isteyen ailelere yardımcı olmak ve ödenmeyen kısımlardaki ücretleri karşılamak için böyle bir dernek kurmak ihtiyacı duyduk" diye konuştu.
Konuşmaların ardından diyabetli çocuklara Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve dernek yönetimince çeşitli hediyeler verildi.
TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı ve aynı zamanda Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurullah Akçayır, gelen misafirlere mini bir de konser verdi.