SiyasetHaber Girişi : 13 Mayıs 2015 19:13

Demirtaş: 'Barajı aşamazsak görevi bırakırım'

Demirtaş: 'Barajı aşamazsak görevi bırakırım'
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisi seçim barajını aşamaz ise görevini bırakacağını söyledi.
Erzurumajans-NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, HDP'nin şu an için barajı aştığını iddia etti. Demirtaş, partisi barajı aşamazsa görevden ayrılacağını da belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, NTV'de "Liderler Konuşuyor" programına konuk oldu. Demirtaş, polislerin Diyarbakır'daki evine girmesinin yanlışlıkla olduğunun söylendiğini ve bunun kendisini tatmin edip etmediği sorusuna, "Soruşturma devam ediyor halen. Diyarbakır Valisi sağolsun, ilgilendiler. 155'teki ses kaydını kendi kulaklarıyla dinlediğini belirtti. Ses kaydında şöyle bir ihbar varmış, "Akaryakıt kaçakçılığından bir zanlı şu anda şu adreste ve ev Selahattin Demirtaş'ın binasının bitişiği". Adresi bu şekilde tarif etmiş fakat ihbarı alan görevli kayıda geçerken bu detayı geçmemiş, birebir benim adresim geçmiş. Kapı numaram dahil olmak üzere fakat isim başka bir isim. Kapıya gelenler benim evim olduğunu bilmiyorlar. "Kapıyı aç da yüzünü görelim" diyorlar ben de "kapıyı açamam" diyorum, "Sizin polis olup olmadığınızı bilmiyorum". İki kızım ve eşim evde. Ben de "Polisseniz bu evin kime ait olduğunu bilmeniz lazım" dedim. Israrla eşime de bana da "Derhal kapıyı açın" diyorlar. Ben kapıyı açınca görünce şaşırdılar, şok oldular tabii. Adresi teyit etmeden acil bir şekilde benim evimin önüne gelen ekibin bir hatası var" cevabını verdi.

"YUVAMI YIKACAKSINIZ"

Demirtaş, 'Stüdyoya girerken küçük çaplı izdiham yaşadık. Binaya girerken de daha çok genç kadınların, kızların oluşturduğu gruplar vardı, sizinle fotoğraf çektirmek için. Bir popstar halinde gidiyorsunuz. İnsanlar sizi sevimli buluyor, güleryüzlü buluyor. Erkek gazeteci olarak biz böyle hafif kıskançlıkla da bakıyoruz. Başak Hanım ne diyor bu işe?' sorusu üzerine, "Yuvamı yıkacaksınız (Gülerek). Ben bunu çok popstarlıkla açıklamıyorum. Savunduğumuz şeyler ilkeler doğru ifade edildiği için ilgi katlanarak artıyor. Eşime gelince çok memnun değil doğrusu. Bu kadar ilgi görüyor olmak herhalde hiçbir eşi çok memnun etmez. Siyaseten oy getirmesi eşimi memnun eder" dedi.

"BARAJI AŞIYOR GÖRÜLÜYORUZ"

Demirtaş, barajla ilgili ise "Bizim yaptığımız araştırmalarda yüzde 10'un biraz üstü gözüküyor. Tabii rahat bir şekilde HDP barajı aşmıştır demek için herhalde en az yüzde 12,5-13'leri bulmalıyız. Barajın altında değiliz ama kritik bir nokta diyebileceğimiz bir yerde duruyor HDP. Fakat HDP'ye oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 30 civarında. Sempati duyuyorum diyenlerin oranı yüzde 52 civarında. İnsanların bizim söylediklerimizi dinliyor olmaları bizim için çok kıymetli. Birkaç nedenle HDP'ye oy veren kesimler var. Yüzde 9-9,5 civarında HDP'ye inanarak güçlü bir şekilde oy vereceğini ifade ediyordu. HDP'ye inanarak oy verebilirim diyen yüzde 1'lik bir seçmen kitlesinin partimize yöneldiğini görüyoruz. Bir de emanet oy vermeyi düşünen kitle var. Bunlar nefret duymuyor. Amacımız onları HDP kimliği ile buluşturabilmektir" diye konuştu.

DİYANET TARTIŞMASI

Demirtaş, 'Diyanet'in kaldırılması meselesi... Neden bunu üzerine bu kadar ağırlık veriyorsunuz? Bu ısrarınız nedendir? Sonra beraberinde Taksim, Kudüs meseleleri de konu oldu' sorusuna ise "Biz bütün bu beyanname içerisinde öne çıkardığımız başlık Diyanet değil. Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından çarpıtıldığı için doğrusunu anlatmak zorunda kaldık. Taksim, Kudüs meselesinde tamamı çarpıtılarak iftira üzerine bir kampanya yürütüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalı, yerine İnanç hizmetleri başkanlığı kurulmalı ve biraz da belki özerk bir yapıyla hükümetten emir almayan, devletten korkmayan din hizmetleri organizasyonuna ihtiyaç var. Bu dine yapılacak en büyük hizmetten söz ediyoruz. "Biz dine karşıyız.. Ne ima ettik, ne bildirgemizde var. Bunlar "kafirler" diyorlar. Eleştirebilirsiniz. Bunlar din karşıtı deyip eline Kur'an-ı Kerim'i alıp meydan meydan dolaşmak eleştirdiğimiz budur" cevabını verdi.

KOALİSYON OLASILIĞI

'Eğer barajı aşarsanız koalisyon bir olasılık olarak konuşuluyor. Var mısınız?' sorusu üzerine Demirtaş, "Biz barajı kesin aşacağız. Ben buna inanıyorum. Biraz daha yüksek bir oy alırsak, koalisyon ihtimali ortaya çıkacak. Birinci parti, ikinci partiye gidecek muhtemelen CHP olacak bu. CHP ile AKP anlaşır mı bilemiyorum. Bizim AKP ile ortak hükümet programında anlaşmamız neredeyse imkansızdır. Çok farklı şeyler söylüyoruz çünkü. Çok çok zor. Bütün geçmiş günahların hesabının çıkarılmasını isteyeceğiz. Bu onların sorunu. Hükümetsiz kalmak kaos yaratabilir. Koalisyonlardan korkmamak lazım. Bir felaket değildir. Diğer 3 partinin bir hükümet kurabileceğini düşünüyorum" dedi.

"CHP-MHP KOALİSYONUNA DESTEK ÇOK ZOR"

Demirtaş, 'CHP-MHP hükümetine destek vermeniz bir seçenek olabilir mi?' sorusunu, "O da çok zor bir seçenektir. İlkeleri buluşturmak çok zordur. HDP sorumluluk duyan bir partidir. Bütün Türkiye toplumuna karşı. Oluşacak hükümet yeni bir sivil anayasa yapma sözü vermelidir. Barajı derhal kaldırmalıdır yeni hükümet" diye cevapladı.

"AVRUPA'DA HEDEFİMİZ 400 BİN OY"

Demirtaş, Avrupa'daki oy hedefleriyle ilgili de "Yurtdışı oylar kilit önemde. Hele bizim gibi barajı aşmak için oy desteğine ihtiyaç olan parti için hayati bir mevzu. Avrupa'dan en az 400 bin oy hedefi koyduk. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 22 bin civarında oy almıştım. Katılım artıyor, bu hedefi tutturabileceğimizi düşünüyorum. Artık orada oy verme işlemi başladı. Fakat yine de buradan çağrı yapmış olayın sandığa gidip oyunu kullansınlar" dedi.

YENİ ANAYASA

Yeni anayasa ile ilgili soru üzerine Demirtaş, "Yeni özgürlükçü sivil bir anayasa. Örgütlenme özgürlüğü, seçim barajı. Kadın özgürlüğü, çevre duyarlılığı. Geçmişte yapılan hatalarla yüzleşmek için geçmişle yüzleşmek lazım. Helalleşme gerekir, elbette ki silahsızlaşma. Bunlar yapılınca normalleşme başlayacak. Kürt sorunu 3 günde çözülmez ama çok önemli hamle yapılabilir" dedi.

BDP İLE HDP'NİN FARKI

Demirtaş, 'Daha önce yapamadığınız şimdi yapabildiğiniz neydi? BDP ile HDP'nin farkı ne?' sorusuna, "Silahların susmuş olması siyasete alan açıyor. HDP tabanda da genişleyen bir parti olarak kuruldu. Çok farklı kesimlerin doğrudan temsiliyetinin oluştuğu bir parti oldu. Sosyal medya üzerinden kendinizi ifade etmeniz çok mümkün. Bizim elimizde bir medya gücü yoktur. TRT, 42 gün 29 saat Başbakanı canlı vermişler 1,5 saat benim konuşmaların yayınlanmış. Erdoğan 21,5 saat benden daha fazla TRT'den faydalanmış. Bir başka etken de cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Bir de sokakta çok gönüllü çalışma var" cevabını verdi.

"BARAJI AŞAMAZSAK BIRAKIRIM"

Demirtaş, 'Özellikle Birleşik Krallık'taki seçimden sonra kaybeden gitsin diye bir tartışma başladı. Siz de bu tartışmaya var mısınız?' sorusunu, "Tabii ki, oradaki sonuçlar sonrasında siyasetteki durum demokratik takdire şayandır. Siyasetçiler başaramıyorsa gerçekten de kalıcı koltuğa yapışan bir tutum sergilememeliler. Savunduğumuz program eğer Türkiye toplumundan yeterli destek alamıyorsa bu bizim eksiğimizdir. Programın hatası, partinin hatası değildir. Yeterince anlatamamışız demektir. Eğer eş başkan olarak ben bunu anlatmayı toplumu ikna etmeyi başaramamışsam ve 7 Haziran seçimlerimde partim benim hatamdan dolayı yüzde 10 barajını aşamamışsa 7 Haziran akşamı kesinlikle görevi bırakırım. Bu Türkiye toplumuna karşı da partimize karşı da sorumluluğumuzun gereğidir. Çünkü siyasette yeni bir tarzı oturmaya çalışıyoruz. Başaramıyorsak ısrar etmenin bir anlamı yok. Bizden daha iyi başaracaklar bu programı iktidara taşıyacaklardır. O ben değilsem Figen Hanım değilse başka yönetim bunu başaracaksa, ısrar etmenin hiçbir anlamı yok. 7 Haziran akşamı şu program Türkiye genelinde yüzde 10'un altında bir oy almışsa kesinlikle görevi bırakırım" diye cevapladı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.