SiyasetHaber Girişi : 20 Şubat 2013 22:56

''Değerlendirmesini yapacağız''

''Değerlendirmesini yapacağız''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı'ya gidecek ikinci heyete ilişkin olarak, "Bakanımızla bir araya geleceğiz, değerlendirmesini yapacağız. Adalet Bakanımız yarın kararı açıklar" dedi.
Erzurumajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zidan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Zidan, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'BDP'lilerin yapacağı Karadeniz turu çıkan olaylar yüzünden yarıda kesildiği ve bu noktada muhalefetin bazı eleştirilerinin olduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, "Hangi muhalefet onu söylüyor bilemem. CHP'nin bu tür şeyleri söylemesi mümkündür, Bütün kayıtlar Sinop'ta kimlerin olduğunu ortaya koyuyor ve bugün birçok yazılı medyada özellikle Sinop'taki Belediye Başkanı'nın da bu işin içinde olduğu özellikle ifade ediliyor. 'Seçilmiş olan milletvekillerine karşı yapılan eylemin doğru olmadığını grup konuşmamda ifade ettim. İster beğenin ister beğenmeyin, milletvekilleridir gelirler yasalar çerçevesi içinde kendilerine nerede ne yapılması gerektiği zaten bildirilmiştir bunu bilirler ve oralarda da yapmaları gereken çalışmayı yaparlar" diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz,öğretmenevinde onları ağırlayacak kadar, onlara ev sahipliğinin en güzelini uyguladık. Öğretmen evleri MEB'e ait bir yer, Samsun'da ise İçişleri Bakanının Valiye verdiği talimatla orada da yine aynı şekilde valimiz oradaki faaliyetlerine yönelik yardımı yapmıştır. Bu çerçeve içerisinde onlar oradaki çalışmalarını yürütmüşlerdir, fakat gerek Sinop'ta gerekse Samsun'daki bu tepkiler onların Ankara'ya dönmelerine yönelik bir karar almalarını gerektirdi ki onlar Trabzon istikametinde devam etmediler. Daha sonra da Ankara'ya döndüler. Olayın tamamı budur, bunu kalkıp da AK Parti'ye bu şekilde havale etmeye gayret eden CHP'nin yetkilisi aynaya çok sık bakması lazım. Belli ki aynadan uzak kalmış, aynadan uzak kaldığı için kirliliklerini göremiyorlar, bunların durumu budur ve bütün hepsi belgelidir. Hepsi şu anda İçişleri Bakanlığı'mızın kayıtlarında, Emniyet istihbarat kayıtlarında da mevcuttur."

Başbakan Erdoğan, İmralı'ya gidecek ikinci heyete ilişkin olarak, "Bakanımızla bir araya geleceğiz, değerlendirmesini yapacağız. Adalet Bakanımız yarın kararı açıklar" dedi.

 Libya Başbakanı Ali Zeydan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da zarar gören Türk şirketlerinin geri dönmesi gerektiğini belirterek, “Kendileri de en kısa zamanda bu konuyla ilgili olarak oradaki hak edişlere yönelik, tazminlere yönelik çalışmaları ilgili bakanlarımızla yapmak suretiyle çözeceklerini bizlere ifade ettiler” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Libya Başbakanı Zeydan'ın hükümetin kuruluşunun ardından ziyaret gerçekleştirdiği ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını söyledi. "Bu bizim için çok anlamlıdır" diyen Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında ise 500 yıllık bir ilişkinin söz konusu olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Libya'nın halkımızın günlünde de her zaman özel bir yeri mevcut" diyerek, Libya'nın 17 Şubat devrimi ile 42 yıl süren otokratik bir yönetime son verdiğini ve bunun da Türk milleti tarafından sevinçle, takdirle karşılandığını ifade etti. Erdoğan, Libya'daki devrim sırasında hayatını kaybeden şehitlere de Allah'tan rahmet diledi.
Libya'da kurulan yeni hükümete de başarılar dileyen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin başından itibaren devrime destek verdiğini söyledi. "Türkiye'nin bundan sonra da tüm imkanlarıyla Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğini de burada vurgulamak isterim, belirtmek isterim" diyen Başbakan Erdoğan, heyetlerarası görüşmeye ilişkin olarak şunları söyledi:

"Bu heyetlerarası görüşmede, Libya'ya da aynen Mısır ve Tunus'ta yaptığımız gibi bir Stratejik Üst Düzeyli İstişari Konsey Toplantısı noktasında bir adımı atmak için, böyle bir konseyin oluşturulması noktasında teklifimizi yaptık. Ve bir müddet sonra da Libya'ya yapacağım ziyarette de burada atacağımız imza ile bölgede böylece bir stratejik yüksek düzeyli konseyi oluşturmuş olacağız.

Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirmek ve çeşitlendirmek için bunu özellikle önemsiyoruz ve Libya'daki siyasi reform sürecine yönelik olarak da, anayasanın hazırlanması sürecinde Türkiye'nin yapabileceği katkılar varsa, bu konuda da hazır olduğumuzu kendilerine ifade ettik."

“POLİS EĞİTİM DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRMEYE KARARLI OLDUĞUMUZU VURGULAMAK İSTERİM”

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de eğitim gören 817 Libyalı polis adayının 7 aylık eğitimlerini tamamladığını söyleyerek, "Libyalı kardeşlerimiz arzu ettiği sürece, polis eğitim desteğimizi sürdürmeye kararlı olduğumuzu bu vesile ile bir kez daha vurgulamak isterim" dedi. İki ülke arasındaki ilişkinin 2,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, "Ve bu Türkiye - Libya ilişkilerininde en yüksek gelinen noktadır. Tabi biz bunu da yeterli görmüyoruz, bunu daha da ileri aşamalara geçebileceğine inanıyoruz. Sayın Zeydan'i ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin, dengeli ve iki ülkenin de yararına olacak şekilde geliştirilmesi hususunu da ele almış olduk" diye konuştu.

Libya'da devrim sürecinde zarar gören Türk şirketlerine de değinen Başbakan Erdoğan, "Kendileri de en kısa zamanda bu konuyla ilgili olarak oradaki hak edişlere yönelik, tazminlere yönelik çalışmaları ilgili bakanlarımızla yapmak suretiyle çözeceklerini bizlere ifade ettiler. Ve bu yarım kalan işleri de müteahhit firmalarımızın biran önce Libya'ya dönmek suretiyle bitirmelerinin de en büyük arzumuz olduğunu da kendilerine ifade ettik. Zira müteahhit firmalarımız da zaten bunun arzusu içerisindeler" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ve Libya Akdeniz'de jeostratejik bir konuma sahiptir. Bu itibarla ülkelerimiz arasında tesis edeceğimiz işbirliği, ikili ilişkilerimizin ötesinde bölgesel istikrar ve güvenliğe de ayrıca bir katkı sağlayacaktır. Biz Libya ile ilişkilerimizi bu perspektiften de değerlendirdik ve değerlendiriyoruz. Bu anlayışla Libya'daki geçiş sürecine katkılarımızın ötesinde bölgesel barış ve istikrara hizmet edecek şekilde ikili ve çok taraflı boyutta işbirliğimizi stratejik düzeye yükseltmeyi de hedefliyoruz."
Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda Libya'nın gerçekleştirdiği devrimle bölge halkları başta olmak üzere baskı ve zulüm altındaki tüm halklara örnek olduğunu söyleyerek, "Libya Anayasal demokrasi yolunda emin adımlarla yürüyor ve Libya'da halk iradesinin tecellisi gerçekten tüm sahra üstü Afrika'da yeni bir döneminde başlangıcına da ayrıca vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

“TÜRK FİRMALARI GERİ DÖNMELİ”


Ortak basın toplantısında konuşan Libya Başbakanı Ali Zeydan ise, Türkiye ve Libya arasında İslam kardeşliği, inanç, ortak tarih ve 500 yıllık bir ortak geçmiş bulunduğunu söyleyerek, "Bu ziyaret şüphesiz ülkeler aramızdaki mevcut kardeşlik ilişkisine bir destek mahiyetinde olmuştur ve yine de her iki ülkenin işbirliğine olan iradesini yansıtmaktadır" dedi.

"Türkiye gerçekten de Libya devrimini başından beri desteklemiş bir ülkedir" diyen Zeydan, Türkiye'nin daima Libya halkının yanında yer aldığına vurgu yaptı. Türkiy ve Libya ilişkileri arasında bir ayrıcalık ve samimiyet olduğunu ifade eden Zeydan, görüşmeye ilişkin olarak, "Ticari ilişkilerin yanı sıra bir çok hususa değindik. Güvenlik işbirliği, politik işbirliği ve özellikle de Akdeniz'in güvenliğinin temini noktasında işbirliği hususlarını da ele aldık. Ve yine Afrika'ya beraberce önem verme ve oradaki ekonomik adımları beraberce atma konularını ele aldık ve aramızdaki ilişkilerin daha iyi olması konusunda hem fikirdik" diye konuştu.

Devrim sırasında Libya'yı terk etmek zorunda kalan Türk şirketlerinin tekrar geri dönmesi gerektiğini söyleyen Libya Başbakanı, dün Türk şirketleriyle bir araya geldiğini ve tekrar Libya'ya dönmeleri noktasında onları cesaretlendirmeye çalıştığını kaydetti. Zeydan, Libya'da iş yapan Türk şirketlerinin hak edişlerinin yüzde 50'sini ödeyeceklerini, geri kalan kısmını ise yüzde 25'er şekilde iş bittikten sonra ödeyeceklerini belirtti.

Petrol ve enerji noktasında da görüşmeler yaptıklarına vurgu yapan Zeydan, "Türkiye'nin bizim kalkınmamız için çaba harcadığını biliyoruz, samimi olduklarına inanıyoruz" dedi. Zeydan, gerek alt yapı, gerek ekonomi ve ticari alanlarda ciddi anlamda işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"ÇOK GÜÇLÜ MÜTEAHHİT FİRMALARIMIZ VAR"


Başbakan Erdoğan, açıklamaların ardından ise, Libyalı bir gazetecinin, "Libya'dan ayrıldıktan sonra dönmeye başlayan Türk şirketleri var mı? Türkiye Libya'nın yapılanmasına ciddi anlamda katkıda bulunacak mı" sorusunu cevapladı. Libya'da iş yapan Türk şirketlerinin iş araçlarının yakıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, Türk şirketlerinin yarım kalan işlerinin tekrar kaldığı yerden devam edilebileceğini belirtti.

Türkiye'nin kalkınma noktasında Libya'nın yanında olacağını ifade eden Erdoğan, "Çünkü çok güçlü bir müteahhit firmalarımız var. Dünyada Çin'den sonra ikinci sıradayız. Ve bu güçlü firmalarımızla birlikte Libya'nın alt yapısını, üst yapısını ele almak suretiyle, tabi 1 milyon 700 bin kilometre karelik bir arazide atılacak adımlar, yapılacak yatırımlar şüphesiz ki, Libya yönetiminin en başarılı adımları olacaktır. Ve bu konuyla ilgili olarak bizler hükümet olarak girişimcileriyle bu konuda başlattıkları yatırımların devamı olarak, Libyalı kardeşlerimizin yanındayız" diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • YILDIRIM 01 Ocak 1970 02:00

    YAP YAP TERÖRİSTİ KAHRAMAN YAPTIN ŞİMDİ DEĞERLENDİRMESİNİ YAP.