Davulcu Karazlı İlhami

           Değerli öğrencim Orhan Bozkurt bir gün karşılaştığımızda, "Hocam neden Erzurum Ajans'ta yazmıyorsunuz? Ben sizin Erzurumla ilgili çok güzel şeyler  yazabileceğinize inanıyorum. Sadece Halk oyunları ile ilgili anılarınızı yazsanız yeter" dedi.

Ben şimdiye kadar yazmamışım, yazabilir miyim, yazamaz mıyım diye çok düşündüm.

Yazmanın büyük sorumluluğu var. 

Karmaşık duygular. 

Olur mu olmaz mı, derken denemeye karar verdim.


Siz değerli okuyucuların affına sığınarak, bir şeyler yazmaya gayret edeceğim. Eleştirileriniz sonucunda da ya devam, ya tamam diyeceğim. 

1973 yılından beri içinde bulunduğum ve uzun yıllar yöneticiliğini de yapmak nasip olan, bu ulvi görevde, acı-tatlı anılarla, 'Erzurum Barları'nın geldiği aşamayı ve hepsinden önemlisi, 'Dadaşlık Kültürü'nün yayılıp yaşatılması için verilen mücadeleyi, dilim döndükçe anlatmaya çalışacağım.


Size bu ilk yazımda ömrünün en az 60 yılını Erzurum Barlarına veren, Karaz'lı Davulcu İlhami Uslu'yu anlatayım istedim.


İnsanlar bu dünyadan göçtükten sonra onun arkasından bir çok methiyeler dizilir. Ben istedim ki, İlhami Uslu yaşıyorken onu yazayım. Çok değerli kültür adamı İlhami Uslu'nun da engin hoş görüsüne sığınarak ve kendi penceremden bakarak anlatmaya gayret edeceğim.

           DAVULCU İLHAMİ

           Davulcu Karaz'lı İlhami. Davuluna bukadar hakim bir insan tanımamıştım. Davulunu kucakladığı gibi ekibi de kucaklardı adeta. İndirdiği tokmaklar sanki oyuncunun ruhuna iniyordu. Onlarla oynuyor onlarla yaşıyordu. Onunla bar oynamak zevklerin en güzeliydi. Karşısında iyi bir ekip gördüğünde kendinden geçer, başka bir ruh haletine bürünürdü. İnsana güven veren bir duruşu vardı. Bacakları hafif açık, omuzları dik, sağ elinde tokmak değil, adeta bir gürz vardı. Bazen oyunlardan sonra  duygulanıp ağladığını bile görmüştüm.

           Onun davulunda en küçük bir leke, en küçük bir kir göremezdim. Davulu pırıl-pırıldı (kayışlar dahil). Davulunun özel bir kılıfı vardı. Çalışmalardan sonra kılıfına koyar, kılıfın fermuarını özenle kapatırdı. Hiç kimsenin o davulu çalmasına müsade etmezdi. Seyahatlere yedek davul ve yedek deri götürürdü. Biz ancak o yedek davulla oyalanırdık. Yedek deri ise davulun her an patlama olasılığına karşı alınırdı.

           Yarışmalar genelde kapalı spor salonlarında yapılırdı. Salon ne kadar sıcak olursa olsun, onun davulunun et'leşmesi mümkün değildi. (1)

Bizi uzaktan takip eder, yarışma sırasını öğrenir, o ara hep davulu ile uğraşırdı. Bazen kayış verir (kayışları sıkar) bazen gevşetir, eliyle derisini ovalar, parmaklarıyla hafif hafif tıklatır, tınısına bakar, davulun gevşemesine kesinlikle izin vermezdi. Açık alanlarda, kızdırıcı güneşin altında oynadığımızda da davulun gerilip patlamasına müsaade etmezdi. O zaman da kayışları gevşetip derinin gerilmesine engel olurdu.

            Her zaman tıraşlı, kıravatlı, ayakkabıları boyalı, elbiseleri ütülüydü. Toplu yemeklerde, resepsiyonlarda oturup kalkmasını bilen, çatal-bıçağı bir asilzade gibi kullanan , çaktırmadan çocukları da uyaran biriydi.

            Taa!.. Ağa Dedeile 10 yaşında başlayan müzik ve halk oyunları yaşamında, bir çok halk oyununun birinci derecede tanığı, aktarıcısıydı. TRT Repertuvarlarında İlhami Uslu ve Ağa Dede Keskin'den alınan diye başlayan, onlarca halk müziği parçasının kaynak kişisiydi.

            Davulculuk yaşamında, Erzurum'daki tüm derneklerde hemen hemen tüm okullarda bar çaldı. Bara davul çaldı. Hatta Ankara, İstanbul, İzmir'deki Erzurum derneklerine de gitti. Bar ekiplerimize yarışmalarda, festivallerde, kutlama  programlarında (yurt içi ve yurt dışı) eşlik etti. Beraber çaldığı zurnacılara da eksiklerini, hatalarını söyledi, onları da yetiştirdi. Hatalı çalan zurnacılara o bakışını hiç unutamam. Hatta bir gün çok sinirlenmiş, davulu orta yere fırlatarak çekip gitmişti.

           Bir çok madalyası vardı. Diğer emsalleri madalyalarını hep göğsüne takarken, o hiç birini takmadı. Utanırdı, soranlara da "boş verin..." derdi.

           Bu memleket sana çok şey borçlu, Dadaşlığı tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya tanıtan isimsiz kahraman... 

           Uzun yıllar kader birliği ettiğim, beraber ağlayıp beraber güldüğüm candost...

           Hatırlar mısın? Van'dan dönerken nasılda ağlamıştık...

           Hatırlar mısın? Mersin'de denize kupaları fırlatmıştık...

           Ankara'da  o bölücülerden dayak yemiş, bıçak yarası almıştık....

          Trabzon'da sahilde uyumuş, Tokat'ta 35 derece soğukta mazotumuz donmuştu....

          Daha neler, neler...

          O tam bir Dadaş... Karazlı İlhami

          Ey Koca Çınar, biz senden razıyız, Allah'ta  razı olsun...

NOT:  Şimdilerde biraz rahatsızmışsın acil şifalar, uzun ömürler diliyorum.


(1)  Et'leşmek: Davul derisi soğuktan sıcağa girdiğinde gevşer, kendini bırakır, gereken sesi vermez, dump dump diye ses çıkarır. Buna davul et'leşti, sesi düştü denir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • NECDET USLU 01 Ocak 1970 02:00

    necdet uslu Cok degerli muslum hocam oncelikle bu aci gunumuzde bizzati yanimizda olup acimizi paylstigin icin sukranlarimi sunarim rabbim sizin gibi degerlerin kiymetini bilmeyi nasip etsin. Kadim dostun atamiz babamiz erzurumun medeni iftihari degeri olan haci babama rabbimde rahmet diliyorum mekanı purnur olsun mekeni cennet bahcelerinden bir bahce olsun.AMIN. (toprak sevdklerimizi aldigi icinmi bu kadar guzel kokar)

  • MÜSLÜM ÇAĞLAR 01 Ocak 1970 02:00

    Şükrü Bakırcı Değerli Ağabeyim İlhami USLU`nun Hakkın Rahmetine kavuştuğunu öğrendim. Kendisine Allahtan rahmet , ailesi ve tüm halk oyunları camiyasına baş sağlığı dilerim... Faik Ünlü DEĞERLİ USTAMIZA HAKKIN RAHMETİNİ DİLİYOR.ALLAH MAKAMINI CENNET TÜM GÜNAHLARININ DA BAĞIŞLANMASINI,AİLESİNE VE TÜM SEVENLERİNE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUM..... Burhanettin Korucu Ahmedimin veİlhami abinin mekanları cennet olsun Tokay Arslan BOŞ DÜNYA Orhan Ardahanlı Defnettik abi. Allah sevenlerine sabır versin.

  • MÜSLÜM ÇAĞLARe 01 Ocak 1970 02:00

    Neslihan Arzu Keteci‎ERZURUM BARLARINA VE TÜRKÜLERİNE GÖNÜL VERENLER Erzurum Folklorünün usta isimlerinden İLHAMİ USLU hocamız rahmetli olmuştur. Cenazesi yarın ( 27.01.2014 ) öğlen namazında Erzurum-Ilıca`dan kaldırılacaktır.

  • MÜSLÜM ÇAĞLAR 01 Ocak 1970 02:00

    Suat Kılınboz Eski müzisyenlerden ve bir çok ezginin kaynak kişisi olan İlhami USLU (Karazlı İlhami) hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi yarın (27.01.2014)Öğle namazına müteakip Ilıca`da kılınacak cenaze namazının ardından Karaz köyünde toprağa verilecektir. Merhuma Allah`tan rahmet, yakınlarına sabır dilerim...

  • MÜSLÜM ÇAĞLAR 01 Ocak 1970 02:00

    Hakan Murat Çukur Ruhun şad olsun büyük usta... İlhami Uslu Hayata Veda Etti | Erzurum Haber 25 Gazetesi 7 Gün 24 Saat Erzurum`dan Güncel Haberler erzurumhaber25.com TRT repertuvarlarının ?kaynak kişi?si, Erzurum barlarının efsaneleşmiş davulcusu, Karazlı Davulcu İlhami lakabıyla tanınan İlhami Uslu, dün akşam

  • MÜSLÜM ÇAĞLAR 01 Ocak 1970 02:00

    Kenan Tuna Erzurum Barlarının usta icracısı, "Gurbet elde baş yastığa gelende" ve "Keşkem bu ellere gelmez olaydım" türkülerinin kaynak kişisi İLHAMİ USLU ağabeyimiz bu akşam vefat etmiştir. Cenaze namazı, 27 Ocak 2014 Pazartesi günü öğlen namazından sonra Ilıca`da kılınacak, Kahramanlar (Karaz) Köyünde defnedilecektir. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

  • NECDET USLU 01 Ocak 1970 02:00

    Çok değerli müslüm hocam öncelikle çıkmış olduğunuz bu yolda rabbim sizi utandırmasın. ilk yazınız olmasına rağmen çok başarılı ve anlatım şekliniz gerçekten etkileyici. bu kararı verirken ne kadar isabetli bir karar verdiğiniz aşikar. Ayrıca ilk yazınızda benim atama eli öpülesi babama yer verdiğiniz için ayrıca tesekkür ediyorum. hocam yazınızı okurken inanın boğazım düğüm düğüm oldu dolup dolup taştım. rabbim sizin gibi değerli büyüklerimize hayırlı ömürler versin. ben İLHAMİ USLU nun oğlu olmaktan onur ve grur duyuyorum efendimizden sonra örnek aldığım ikinci insan. hocam sizde hacı babamı yakınen tanıyan birisi olarak bilirsiniz o prensiplerinden ilkelerinden asla taviz vermedi kendinden önce eşini dostunu düşünür onlara kol kanat gerer babacan tavırlarıyla herkese güven verirdi. hocam değerleride değer yapan bu değilmidir. DADAŞ olmanında gereği bu değilmidir. RABBİM atam hacı babama ve sizin gibi değerli büyüklerimize hayırlı ömürler versin. bu çıktığınız yoldada başarılarınızı devamını rabbimden nıyaz eder ellerinden öperim.

  • Ahmet Turan Demirbağ 01 Ocak 1970 02:00

    Bu kültüre yüreği ile hizmet eden ve bugünlere gelmesini sağlayan,adı bilinen bilinmeyen tüm ecdadımızdan göçüp gidenlere allahtan rahmet ,yaşayanlara ise uzun ömürler diliyorum..

  • orhan ardahanlı 01 Ocak 1970 02:00

    "Değer" bizleri birleştiren ve günümüzde de unutulan bir kavram haline gelmiştir. Değer, bir sosyal grup veya toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlamak ve sürdürmek için muhattaplarının çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ahlaki ilke ya da inançtır. Bu unutulan ortak DEĞER li kavramı bize hatırlatan ve Erzurum`u kucaklayan saygıdeğer hocama teşekkür ediyorum. Değerli İlhami Uslu hocamada Allah`tan şifa diliyorum.

  • Erdal AKPINAR 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum Ajansa çok değerli hocam ve halk oyunları uzmanı sayın Müslim ÇAĞLAR`a bu imkanı tanıması sebebiyle teşekkür ederek başlamak istiyorum.Nasıl ki Karazlı İsmail Uslu`yu bu güzel cümlelerle anlatmışsınız,Erzurumda bir Müslim ÇAĞLAR`ı o cümlelerle anlatacaktır.Erzurum gençliği Müslim ÇAĞLAR`dan çok şeyler öğrendi,eğitildi.Bar öğrendi, ders öğrendi,adamlık öğrendi,dadaşlık öğrendi,ve gençlik Müslüm ÇAĞLAR`lar sayesinde de bu öğrenimlerine devam edeceklerdir.Kıymet bilmek insani bir görevdir.Ölmeden kıymet bilmek.Hayattayken kıymet bilmek değer bilmek.Sohbetine muhabbetine doyamadığım sevgili ağabeyim,hocam Müslim ÇAĞLAR,sizi ve Erzurumun sahipleri diğer Müslim ÇAĞLARları Allah başımızdan eksik etmesin diyor,Erzurumun güzide insanlarının tüm dadaşlarının Ramazanı şeriflerini kutluyor,saygılarımı sunuyorum.

  • Resul POLAT 01 Ocak 1970 02:00

    Yıllarca Halk Oyunlarına gönül veren Erzurumu ve Erzurumluyu her yerde mükemmel bir şekilde temsil eden bir halk oyuncu ve eğitmen olmanız hasbelkader sizinle arkadaş olmamız beni son derece onure etmektedir.Erzurumun güzide şahsiyetlerini kaleme almış olmanız son derece takdire şayan bir davranış olup bu tür yazılarınızı ve Erzurum halk oyunlarıyla alakalıanılarınızı ve gelecekte Erzurum Barlarının daha üst seviyelere çıkarılması için tavsiye ve önerilerinizi bekler size ve Erzurum Ajansa böyle bir hizmet sunduklarında dolayı teşekkürlerimi arz eder,bitin Erzurumlulara hayırlı Ramazanlar dilerim.

  • Şemsi Uslu 01 Ocak 1970 02:00

    benim çok deyerli abim babamı elbete biz evlatları olarak çok iyi tanıdığımız için tanımayanlara bizim babamız böyleidi diyemezdik ama sızin gibi çok deyerli abilerimizin anlatması bizleri okadar gururlandırıyorki anlatılacak gibi deyil gercekden babam köyde yaşamasına rağmen elbiselerinin ütüsü bozulmazdı bazen yağmur yağdığı zaman malum köy yeri hertaraf çamurr olurdu bana arkadaşlarım derdiki senin baban ayakları neden çamur olmuyor ayaklarını elinemi alıpda geziyor gerçekten babamın iç ve dış güzeliği insanlara çok şeyler anlatırdı abi allah sizin gibi şerefli insanların şerefini artırsın biz küçük kardeşlerinizde sizlerden birşeyler öyrenelim allah ömrünüzü uzun etsin inşallah ellerinden öperim Şahset Uslu

  • HÜSEYİN GÜLER 01 Ocak 1970 02:00

    Çok değerli ustam, abim, hocam, böyle bir yola çıkmış olmanız beni çok duygulandırdı ve çok mutlu oldum. Sizin gibi cevherlerden alacağımız kazanacağız daha çok şeyler var. Yolunuz açık olsun hocam. Bu ilk yazınızda İlhami Uslu gibi bir değeri almanız çok güzel olmuş... İlhami uslu`nun davulunu tınısını çırpı atışını çok özledik..Rabbim acil şifalar nasip eyler inşallah.

  • Cihan KIVANÇ 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın hocam ne güzel anlatmışsınız İlhami Amcayı kaleminize yüreğinize sağlık.Ayrıca çıkmış olduğunuz bu yol bizleride fazlasıyla gururlandırdı.Artık daha bir takip edeceğiz Erzurum Ajansı.

  • FAİK ÜNLÜ 01 Ocak 1970 02:00

    O değerli ustadan bende bir şeyler alma lütfuna eriştim. O HİÇ KİMSEYE VERMEDİĞİ DAVULU ÇOĞU ZAMAN KİMSELERİN OLMADIĞI YERLERDE BANA GİZLİ GİZLİ ÇALDIRIR ÖĞRETİRDİ. O bır Erzurum Beyefendisi,O bır Erzurum Sevdalısı,O bır Erzurum Folklorunun ulu çınarı,O bır USTA....KIsacası O BİR DADAŞ....Ona Allahtan Sihhat diliyorum. Sana da bu tür yazıları,elinde bulunan araştırmaları kendi beyin dağarcığında bulunan bır çok değerleri niye saklar diye düşünürdüm. Değerli öğrencim Orhan Bozkurt a bende teşekkür ediyorum.Sağ olsun. Yarın öldüğünde onları yanına koymayacağız. İlhami USLU BİZE DADAŞLIĞI DADAŞLIK GELENEĞİNİ DAVULU BARI ÖĞRETTİ. PAYLAŞMAYI ÖĞRETTİ. GELSENDE BULUNANALARI PAYLAŞ. DEVAMINI LÜTFEN YAZ ....PAYLAŞ.....

  • Hakan Murat ÇUKUR 01 Ocak 1970 02:00

    Saygıdeğer Müslüm Hocam;öncelikle çıkmış oldugunuz bu yolda başarılar diliyorum.İlhami USLU gibi bir üstad la başlamış olmanızda gerçekten gurur verici.Çünkü sizin bahsetmiş oldugunuz gibi O TAM BİR DADAŞ.fazla söze gerek yok,gönlüne yüreğine sağlık hocam...

  • şuayb yördem 01 Ocak 1970 02:00

    selamın aleyküm müslüm hocam ağabeyimiz gerçekten tam bir erzurumlu olatak tarif etmişsiz allah razı olsun o bizim ustamız ve emektarımız saygı duyduğumuz bir cevher abimiz ancak bunlar yazdıklarına göre folklor camiasına bir ders olmalı nedenmi erzurumda hiç bir zaman müzisyen kıymeti bilinmedi ve bilinmeyeceğide belli sizin gibi bir kaç hocamızın harşicinde işte görüyon halk oyunları camiasında iş ehlinin elinden çıkmış durumda herkes artık müzisyen olmuş birileri beğenmemezlikden gelmekde fakat kimin ne durumda olduğu belli gönül isterki arkadaşlarımızın varlığında bu değeri verirlerse daha mutlu olacağız allah senden razı olsun çalımalarınızdan dolayı rabbim yardımcın ola hocam demem o ki sadece bir ilhami abiyle sınırlı kalınmasın hepsine değer verilsin tabiiki ilhami abinin emeği her zaman çoktur ona saygımız sonsuz allah onada hayırlı ömürler versin iyiki var şükürler olsun

  • Songül KAŞIKÇI 01 Ocak 1970 02:00

    ABİME:yazı dizisini duygulanarak okudum .gözlerim dolu dolu ,benide çok eskilere götürdün aslında bu iş için çook geç kaldın Dadaş folklorünün içinde o kadar dolu yaşadın ki hemde herşeyinden fedakarlık ederek ben bunların çoğuna bacın olarak şahidim.annemin her akşam yastık kılıfının içine atlet koyduğunu (Oyundan gelip terli gelip yatmasın diye) bilmem hatırlarmısın senin kadar bu işe gönül vermiş insan çok az bulunur.Yıllarca emek verdiğin bu işi yazmaya başlasan sanırım antoloji olur.Devamını bekliyorum.Sevgilerimi gönderiyorum. Kızkardeşin S.Gül KAŞIKÇI

  • Ahmet Turan Uzunoğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Müslim Hocam, Erzurum folklörüne gönül vermiş,barı bilen,sahadan gelen,alanında yetkin bir kültür adamı olarak ilk yazınızı keyifle okudum.Erzurum`un kültür hayatında önemli bir boşluğu dolduracağınıza inanıyorum.Halk oyunlarına,halk kültürüne gönül veren kesimlerce farkınız mutlaka farkedilecektir.Bundan eminim.Lütfen yazmaya devam ediniz. Hayırlı olsun.Tebriklerimi,takdirlerimi,saygılarımı sunuyorum.

  • Selmani Özgür ÇELİKOĞLU 01 Ocak 1970 02:00

    Sevgili Hocam; Böyle değerli bir yazı dizisi ile burada olman hepimizi gerçekten çok bahtiyar etti.. sözü çok fazla uzatmamak gerek, bizim deyimimizle büyük usta İlhami Emi ile geçirdiğimiz zaman dilimleri aklımızdan çıkmaz, hala dost ortamında yad ederiz.. E tabii sizin de hakkınızı inkar etmemek lazım.. Bir Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak yıllarca emek verdiğiniz bu şehir sizi de hep güzel yad edecek.. Gelen gideni aratır deriz ya hep, siz ve sizin gibi büyüklerimizden sonra zaten halk oyunlarımızın geldiği nokta belli.. İnşallah bu yazı diziniz eski günlerin, eski dadaşların, eski halk oyunları yapısının geri gelmesine vesile olur.. Teşekkür ve Saygılarımla..

  • Hayati YAVUZER 01 Ocak 1970 02:00

    Sevgili Kardeşim Müslim Bey, İlk yazını okumak bahtiyarlığına erdim. Hafıza ve hatıra temelinde bir çok müştereklerimiz var. Erzurum barları etrafındaki bu hatıra yazılarının mahalli kültür hafızasından milli kültüre aktarılacağını düşünmek ayrı bir kıvanç veriyor insana. "Bar" eksenli bu hatıralara renk olarak katılan insanları,sizin de işaret ettiğiniz üzere, hayatta iken kıymetlerini bilmek, bir anlamda milli koruma altına almak çok önemli bir görev diye düşünüyorum. Satırlarınızda İlhami Ağebeyimizi okumak beni çok mutlu etti. Bir noktayı da izninle dikkatlere sunmak istiyorum: İlhami Ağabey vesilesiyle davul terminolojisinden kesitler vermişsiniz. İlhami bey başta olmak üzere yaşayan davul sanatçılarımızdan "Erzurum Davulu" ile ilgili mahallî terminolojiyi de derlemek ve kayıt altına almak lazım. Bunu sizler yapabilirsiniz. Lütfen yazınız, yazmaya devam ediniz. Kültüre hizmet edenlerin ömrü diğer insanlardan daha uzundur. Yazı hayatınızda başarılar diliyorum. Selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Hayati YAVUZER

  • Ömer BİLGİN 01 Ocak 1970 02:00

    Keyifle okudum,İlhami Uslu`ya sağlıklı uzun ömürler diliyorum.Bizler kendisini GURBET ELDE BAŞ YASTIĞA GELENDE, KEŞKEM BU ELLERE GELMEZ OLAYDIM gibi birbirinden değerli Erzurum Türkülerinin kaynak kişisi olarak biliyoruz.Türk Halk Müziğine ve Türk Halk Oyunlarına katkılarından dolayı saygıyla anıyorum.Gündeme taşımanız sebebiyle siz de teşekkür ediyorum Müslüm hocam..

  • Murat GEYİK 01 Ocak 1970 02:00

    Sevgili ve saygıdeğer Müslüm Hocam çıkmış olduğun bu yeni yolda sana başarılar dilerim. Dünden Bugüne Erzurum`da Bar isimli yazı dizisine İlhami USLU ile başlamanız kanımca da çok isabetli olmuş, çünkü böyle bir yazı dizisinde ilk olarak anlatılmayı sonuna kadar hak eden nev-i şahsına münhasır bir kişiliktir İlhami Emi. Çok da güzel anlatmışsınız kısa ve öz olarak hocam. İlhami Emi sanatını icra ederken ne kadar ciddi, ne kadar katı ve ne kadar ulaşılmaz bir idi ise, bir büyük ve arkadaş olarak o kadar mütevazi, o kadar yumuşak ve o kadar yakındır. Allah İlhami Emiye acil şifalar ihsan eylesin

  • SUAT KILINBOZ 01 Ocak 1970 02:00

    Hocam üstadı çok güzel anlatmışsın, yüreğine sağlık... Selamlar. Suat KILINBOZ