EkonomiHaber Girişi : 09 Nisan 2016 19:00

DAP bölge kalkınma idaresi başkanlığı'ndan meyveciliği geliştirme projesi

DAP bölge kalkınma idaresi başkanlığı'ndan meyveciliği geliştirme projesi
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi'nce bölgede meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Uzundere'de 90 dönüm araziye 2 bin 500 dut fidesi dikildi.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi'nce bölgede meyveciliği geliştirme projesi kapsamında Uzundere'de 90 dönüm araziye 2 bin 500 dut fidesi dikildi.

Uzundere Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında Gölbaşı Mahallesi'nde 90 dönüm araziye 2 bin 500 adet Yediveren cinsi pekmezlik dut fidesi dikimi yapıldı.

Fidan dikimi dolayısıyla düzenlenen törene, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) Başkanı Adnan Demir, Uzundere İlçe Kaymakamı Hacı Aslan Uzan, Uzundere İlçe Belediye Başkanı M. Halis Özsoy ve ilçe halkı katıldı.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) Başkanı Adnan Demir, burada yaptığı açıklamada, "DAP İdaresi özellikle bölgede bitkisel üretimi artırması açısından bölgede mevcut olan mikro havza özelliği taşıyan alanlarda zaman zaman yaptığımız bazı uygulamalar var. Kaplama meyve bahçeleri ismi altında. Bir tanesi özellikle Uzundere ilçemize yaptığımız ziyaretimizde söylentilere göre bu bölgenin dutu çok meşhurdur diye, bizlerde bu yoldan hareket ederek dut hevesimizi hayata geçirelim dedik. Amacımız Erzurum'a ve ilçelerimize faydası olur diye düşünüyorum. Uzundere'nin isminin daha etkin bir şekilde duyulmasını amaçladık. Belediye Başkanımız bizlere arsa temini yaptı. Maliyetini çıkardık. Bizler de kendilerine 250 Bin TL. Ödenek çıkardık. Başkanımız da 35 dönüm arazi yerine jest olsun diye 55 dönüm araziye çıkardı. Şu anda bu alanda 2 bin beş yüz adet dut fidanı dikildi" dedi.

Uzundere İlçe Belediye Başkanı M.Halis Özsoy da, açıklamasında, "Bilindiği gibi bölgemizde göç olgusu oluşuyor. Göçü durdura bilmek için burada yöresel ürünlere yönelik işletmelerin olması lazım. Bölge Kalkınma İdaresi Kuruluşu dahilinde 14 ile hizmet de veriyor. Başkanın yardım ve teşvikleri ile bir özelliği ise Doğu Anadolu'nun bir alanda bulunan en büyük bodur kapama meyve bahçesini yaptık. Dut pekmezi yöremizde çok ünlü. Buralarda doğal olarak istihdamda yapılacak. Diğer çiftçilerimize de bu çalışmalarımız örnek olacak. DAP İdaremizde ayrıca sera ile ilgili, yöredeki seracıların eğitimini sağlayacak sera eğitim binası ve uygulama serası da yapıldı. Bilindiği gibi yöremizde Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi kırsal bölümde önemli bir destinasyon alanı da oldu. DAP İdaresi'nin katkıları ile ilçemizi önemli bir turistik alan haline getireceğiz" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra 90 dönüm arazide dikilen yediveren cinsi pekmezlik dut fideleri önce budama işlemi yapıldı, ardından ilaçlı suya fidelerin kökleri batırıldı ve dezenfekte edildi, ardından dikim işlemi yapılarak can suyu verildi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.