HES'lerin neden olduğu katliamın faturası her geçen gün artarken, koruma altına alınmış pek çok hayvan ve bitki de büyük zarar görüyor.
Erzurum Ajans-Çoruh Havzası'nın İspir'e bağlı Aksu Vadisi'nde HES inşaatları doğayı katletti. Tabiat dokusunun yok olmak üzere olduğunu söyleyen Çoruh Havzası Çevre Koruma Birliği Zeycan Sarıkız, "Bu katliama 'dur' denilmesini bekliyoruz" dedi. ÇED raporlarının gerçeğe ve hukuka aykırı düzenlendiğinı ileri süren Sarıkız, 4 köy, 15 mahalle ve 9 mezradan oluşan yerleşim noktaları için ''vadide insan yaşamıyor'' denildiğini söyledi.
Dere suları artık kullanılamıyor
İnşaatlar nedeniyle yaban hayatın ve bitki türlerinin yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Sarıkız, "Türü tükenmekte olup koruma altına alınmış pek çok hayvan ve bitki çeşitleri büyük zarar görüyor. İnşaat sırasındaki atıklar derelere atılıyor. Tünel yapımında kullanılan zehirli maddeler sulara karışıyor. Daha önce içme ve sulama suyu olarak kullanılan dere suları artık kullanılamaz hale geldi” diye konuştu.
BedirhanoğluHES’e tepki gösterdi...
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, şehrin kuzey ilçelerinde kurulması planlanan HES santrallerine karşı çıkarak, hem doğanın hem de insanların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini iddia etti. Bedirhanoğlu, HES santralleri için kurulacak olan barajların hisselerinin yüzde ellisinden fazlasının yabancı ülkelerin eline geçmesine dikkat çekti. Bedirhanoğlu, “Suyun tükeneceği 2020’li yıllarda bizim suyumuzu onların depolayıp bize geri satmayacaklarını bilemeyiz” dedi. (Palandöken)