SiyasetHaber Girişi : 21 Şubat 2014 18:50

CHP'nin başvurusuna Anayasa Mahkemesi'nden ret

CHP'nin başvurusuna Anayasa Mahkemesi'nden ret
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesiyle ilgili başvurusunu reddetti.
Erzurumajans-Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesiyle ilgili başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) düzenlemesiyle ilgili başvurusunu Cumhurbaşkanı'nın onayından geçmediği ve Resmi Gazete'de yayınlanmadığı için iptal etti. 2949 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Kanunu'nun "İptal Davası Açma Süresi" başlıklı 22. maddesi ise şöyle:

"Madde 22 - Anayasa değişiklikleri ile kanunların şekil yönünden Anayasa'ya aykırılıkları iddiası ile doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, bunların Resmi Gazete'de yayımlanmalarından başlayarak on gün; kanun hükmünde kararnamelerle Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün veya bunların belli madde ve hükümlerinin şekil ve esas, kanunların ise sadece esas yönlerinden Anayasa'ya aykırılıkları iddiasıyla doğrudan doğruya iptal davası açma hakkı, bunların Resmi Gazete'de yayımlanmalarından başlayarak altmış gün sonra düşer."

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY:"KÖŞK KARAR DEĞİŞTİREBİLİR, BU DA BİR İHTİMALDİR. AMA KÖŞK ONAYLARSA AYNI GÜN BELKİ BİR SONRAKİ GÜN MAHKEMENİN KAPISINI TEKRAR ÇALARIZ"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Köşk karar değiştirebilir, bu da bir ihtimaldir. Ama Köşk onaylarsa aynı gün belki bir sonraki gün mahkemenin kapısını tekrar çalarız" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin HSYK ile ilgili başvuruyu reddetmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yasanın Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadan Anayasa Mahkemesi'ne başvurmalarının kendilerine göre gerekçelerinin olduğunu söyledi. Yürütmenin durdurulması ve iptali ile birlikte 'yok' hükmündeliğinde de ısrar ettiklerini belirten Engin Altay, "Oyası bir iptal kararı etkisizleşmesinde diye böyle bir hamle yaptık. Yüksek mahkemenin kararıdır saygı duymaktan başka elimizden başka bir şey gelmez" diye konuştu.

Bundan sonra işleyecek süreci açıklayan Altay, "Sayın Cumhurbaşkanı bu kararı onaylayacağını beyan etti. Yanlış olduğunu bile bile topu kornere attı, 'mahkeme baksın bu işe' dedi. Köşk'te bu onaylanır onaylanmaz biz doğal olarak başvurumuzu tazeleyeceğiz. Mahkemenin 'yok' hükmünde kararımızı onaylaması, kabul etmesi lazım" şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru işlemediği için telafisi mümkün olmayan sonuçların doğacağını iddia eden Altay, "Biz bilmiyor muyuz Köşk'te onaylanmadan mahkemeye gitmek çok nadir rastlanan bir durum. Ama geçmişte örneği var, geçmişte Köşk onayında önce mahkemeye gidilişinin, mahkemenin bunu alışının bir örneği var. Sayın Cumhurbaşkanı hukuk adamı duyarlılığı içinde bu onaylama kararını yeniden gözden geçirir. En azından birkaç maddesini TBMM'ye yeniden görüşülmek üzere göndermesi Türkiye'nin geleceği için çok doğrudur" ifadelerini kullandı.

"Mahkeme kendince prosedür kararı verdi diye düşünüyorum" açıklamasında bulunan Altay, mahkemenin bunu 'yok' hükmünde saymamasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu kararın 'yok' hükmünde olduğu çok açık. Olası bir iptal kararını etkisizleştirir aksi taktirde. Köşk karar değiştirebilir, bu da bir ihtimaldir. Ama Köşk onaylarsa aynı gün belki bir sonraki gün mahkemenin kapısını tekrar çalarız" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.