SiyasetHaber Girişi : 26 Mart 2013 12:00

CHP'den Erdoğan'a 15 öneri

CHP'den Erdoğan'a 15 öneri
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Nevruz'u da bayram yapalım. Herkes bayramını kutlasın.
Erzurumajans-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'a İmralı sürecine yönelik eleştirilerini sürdürdü; "Tek söylediği var; 'bana güvenin'. Sen 24 saat yalan söylüyorsun, nasıl güveneceğiz?" diyen Kılıçdaroğlu, 15 maddelik "demokrasi paketi" açıkladı.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümüne ilişkin partisinin tutumunu anlattı. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

EN BÜYÜK ÇABAYI CHP GÖSTERDİ: Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Tüm yurttaşların kafasında kaygılar var. Adına ne derseniz deyin, bu sorun kökleri derinlere dayanan bir sorun ve bu durum kaygıyı besliyor. Orta yerde bir cenaze var. Sorunun sonlanması için en büyük çabayı CHP gösterdi. 1989 yılında ilk raporu biz yazdık. O raporu yazanlar DGM'de ifade verdi. Gerekleri yerine getirilseydi, bugün yaşadığımız sorunların hiçbiri yaşanmamış olacaktı... Rapor ürettik, şeffaf olduk ama sonunda suçlu biz olduk. O raporun gereklerini yerine getirecek iktidar, yerine getirmedi. CHP haklıydı, ama o önerileri yerine getirmeyen siyasal iktidar sorunun kronikleşmesine yol açtı. Hatalı olan iktidardı.

TARİH BİZİ HAKLI ÇIKARACAK: Bir yol haritası belirledik. Parlamentoda her siyasal partiden eşit milletvekilinin katıldığı bir uzlaşma komisyonu kuralım. 'Bu yetmez. Parlamentonun dışında bu komisyona bağlı olarak çalışacak bir de Gerçekleri Araştırma Komisyonu kuralım' dedik. Eşgüdümlü ve eşzamanlı çalışsınlar... Bir araya gelmeyen siyasal partiler terörün devamını isteyen partilerdir. Bunu bilelim. Sorun, bir toplumsal uzlaşma sorunudur. Sadece siyaset kurumu değil, sivil toplum ve kanaat önderlerinin de içinde olması lazım.

İlk kez siyaset kurumu ile sivil toplum sorunu çözmek için biraraya geldi. Devlet bu süreç içinde hiçbir zaman meşru zemini dışına çıkmayacaktı. Ana hedeflerimiz buydu. Ama bu hedef, hem Sayın Başbakan hem diğer siyasi partilerin liderleri tarafından açıkça sabote edildi. Yolu, yöntemi öneren biziz. Tarih yine bizi haklı çıkaracak.

180 DERECE FARK VAR:
Diyorlar ki AKP'nin önerisi aynı. CHP ile AKP'nin önerisi asla aynı değil. Gerçekleri Araştırma Komisyonu, TBMM'deki Uzlaşma Komisyonu'na bağlı olarak çalışacak, siyasi iktidara değil. Biz sorunun çözüm yeri olarak TBMM'yi gösterdik. Bizim önerimizle onların önerisi arasında 180 derece fark var.

HADİ CANIM SEN DE: Ülkede barış ve huzurun üç temel sacayağı var. Hukuk devleti ve demokrasi, insan hakları ve özgürlükler ile toplumsal uzlaşma. Devlet, hukukun dışına çıkamaz. Bu düşünceleri, kaygıları dile getirdiğimizde bize, 'CHP, barışa karşıdır' diyorlar. Bugüne kadar hiçbir CHP'li, hiçbir çocuğumuzun, gencimizin, yaşlımızın, kadınımızın saçını teline dahi zarar gelmesini asla ve asla istememiştir. İfade özgürlüğünü ayaklar altına alacaksın, medya özgürlüğünü ayaklar altına alacaksın, yargıyı susturacaksın, sonra da kalkıp bana demokrasi dersi vereceksin. Sana İsmet İnönü'nün söylediği gibi 'hadi canım sen de' demek benim görevimdir.

ASLA KABUL ETMİYORUZ:
Millet büyük kaygı içinde, ortak paydasından endişe duyuyor. 2,5 aydır hükümetten yanıt alamıyorum. Kaygıları gidermek, hükümetin görevidir ancak iktidar kaygıları derinleştiriyor. 5 kişi dışında hiç kimsenin yapılanlardan haberi yok. Yürütülen süreçten iktidar partisinin milletvekilleri bile haberdar değil. Dönüp onlara şu soruyu sormak bizim hakkımız değil mi; Siz nasıl iktidar milletvekilisiniz, siz kapıkulu musunuz? Kapalı kapılar ardında terör örgütüyle oturacaksınız, anayasa görüşmeleri yapacaksınız, TBMM'yi noter gibi göreceksiniz. Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz.

SÖZÜMÜZ SÖZDÜR: (15 maddeyi saydıktan sonra) Sözümüz sözdür. Başkalarının yaptığı gibi bugün söyleyip ertesi gün vazgeçmeyiz. 'Yalancıdan Başbakan olmaz' demiştim. CHP'nin çözüm öneriler nedir, diye soruyorlar. Pes... Raporlarla anlatıyoruz duymuyorlar, görmüyorlar. Üç maymunu oynamak medya mensuplarına yakışmaz. Bir Allah'ın kulu da kalkıp şu soruyu sormuyor: 11 senedir iktidarlar, yarım sayfalık çözüm önerilerini gören var mı?' Erdoğan ne diyor; 'Bana güvenin'. Sabah, akşam, günün 24 saatinde her gün yalan söyleyen adama nasıl güveneceğiz biz?

ÖCALAN'IN AĞZINA BAKTIRDIN: Erdoğan'a şunu sormak isterim: 76 milyonluk Türkiye'yi, bütün yurttaşları Abdullah Öcalan'ın ağzına baktırdın. Bundan utanmadın mı? Erdoğan'a ve hükümetine güvenmiyoruz. 'Neden CHP konuşmuyor?' diyorlar. CHP'liler konuşur. Yeri ve zamanı gelince konuşurlar. Süreçten kimsenin haberi yok. Bakanların da haberi yok. Milletvekillerinin zaten dünyadan haberi yok.

TEMEL KAYGI HAYAL KIRIKLIĞI: Bizim temel kaygımız hayal kırıklığıdır. Telafisi imkansız sorunlara yol açar hayal kırıklığı. 2004 yılında Erdoğan Brüksel'de müzakerelere başlamak için imza attı geldi. O dönem sağ duyulu ses yine CHP'den çıktı. Sayın Baykal, 'Bu anlaşmanın altına imza atmayın' dedi. Ama bastı imzayı geldi. Karşımızda bir değil iki Erdoğan var.

15 MADDELİK ÖNERİLER:

1- Özel yetkili mahkemeleri kaldıralım
2- Bu mahkemelerin 2006'dan bu yana verilen kararlarının tamamını yeniden görüşülmek üzere doğal mahkemelere gönderelim
3- Tutuklu milletvekilleri gelip parlamentoda görev yapsın
4- Uzun tutuklamalardan herkes şikayetçi; demokrasi mi istiyorsunuz, insan haklarına saygı mı istiyorsunuz; getirin değiştirelim
5- Terör suçunu yeniden tamamlayalım. Yazarı çizeri gazetecisi hapiste. Ne diye, terörist diye... Silah elinde olan? O, Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşı.
6- Toplantı, gösteri, yürüyüş Anayasal hak... Ama yaparsan cop, biber gazı... Bırakın millet yürüsün. Niye yapmıyorsunuz bunu?
7- Tutuklu öğrenciler ayıbına son verelim
8- Siyasal Partiler Yasası'nı getirin değiştirip, lider suntasına son verelim, millet kendi vekilini seçsin
9- Diyarbakır Cezaevini Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi yapalım
10- Uludere için yeni komisyon kuralım, katledenleri çıkaralım, bir demokrasi ayıbından bu ülkeyi kurtaralım
11- Yüzde 10 barajı oy hırsızlığıdır. Şu barajı kaldıralım ya 5 yapalım ya 1 yapalım ya da tamamen kalksın
12- Herkesin inancına saygı göstereceksin, herkes nerede ibadet yapmak istiyorsa orada imkan sağlayacaksın
13- Demokrasilerde "gizli tanık, gizli takip" yok. Tecavüzcüyü, yalancıyı gizli tanık yaptınız. O yargıçlar ve savcılar da bunun altında kalacak
14- Nevruz'u da bayram yapalım
15- Gel kardeşim alt yapısını oluşturalım, medya özgür olsun. Senin talimatınla gazetecilerin işine son verilmesin. Şu öneriyi yapıyorum. Medyanın özgürlüğü için yasayı çıkaralım. Her siyasi partinin lideri çıkıp, millete taahhütte bulunsun.

BİR BAŞBAKAN İKİ ERDOĞAN

CHP lideri Kılıçdaroğlu, grup toplantısında internette tıklanma rekorları kıran "Bir Başbakan İki Erdoğan" başlıklı videoyu izletti. Videonun Başbakan'ın talebiyle yasaklatıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Kendi kasetini, sözlerini yasaklamak isteyen Başbakan. Yalancıdan Başbakan olmaz" dedi. Söz konusu videoda Erdoğan'ın çeşitli dönemlerde çelişkili açıklamaları bulunuyor. Video MHP Basın Merkezi'nde çalışan Said Tutar tarafından hazırlanmıştı. Videonun ardından salonda "Başbakan istifa" sloganı da duyuldu.

BELKİ KİLO DA VERİR


AKP Samsun Milletvekili Tülay Bakır'ın "Yasaları bilmeden el kaldırıp indiriyorum" sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Önemli bir görev yapıyor. Belki kilo da verir. El kaldırıp indirdiğiniz yasadan haberiniz yoksa, vatandaş sormayacak mı 'neden el kaldırıyor, indiriyorsunuz' diye. Parlamentoyu bu kadar aşağılamak bir milletvekiline yakışır mı?" dedi.

ERDOĞAN CHP GRUBUNDA!: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu konuşmasının sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Youtube'da yasaklanan çelişkili konuşmalarından oluşan videoyu izletti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.