Erzurumajans-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erzurum İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu, 12 Mart Erzurum'un kurtuluşu dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Kızıloğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi:
"Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 12 Mart 1918'den bu yana 98 yıl geçti. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan Erzurum, o yıllarda acının ve gözyaşının dinmediği uzun zamanlar geçirdi. Bugün Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılı kutluyoruz. Bir kutlama havasından çok, o günlerin acısını, zorluklarını ve sonunda ki kutlu zaferi bir nebze de olsa yüreğimizin derinliklerinde yaşayabilmeliyiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak öncelikle Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, tüm silah arkadaşlarının ve can siperane bu güzide vatanı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizin anısına bu zafer dolu günümüze sahip çıkmalıyız. O yıllarda tüm Türkiye'de durum farksızdır. Fakat Erzurum, Rus ve Ermeni kuşatmalarını en ağır şekilde yaşayan ve bu kuşatmalardan kahramanlık öyküleriyle, alnının akı ve kanının pahasıyla çıkmış bir memlekettir. Kahramanlığın adı Egede Çanakkale, Doğu Anadolu'da Erzurum'dur. Bu Kahraman ve mağrur kent, Erkeği ile kadını ile cepheye koşan, "Çocuğum Annesiz büyür ama Vatansız büyüyemez" diyerek, kundakta ki bebeğini bırakıp giden Nene Hatunu, Kara Fatma'sı ve nice isimsiz kahramanlarıyla dolup taşmış bir tarih kentidir.
Vatandaşlarımızın bu kutlamaları yaparken, günümüzde tarihin tekerrür ettirilmeye çalışıldığının farkında olup, bu duygu ve düşüncelerle hareket etmelerini temenni ediyorum. Bu gün Önemli olan bu kutlamaları yaparken tarihin derinliklerine gidebilmek, o yıllarda yaşanan acıları anlayabilmek ve bu acılardan ders çıkarabilmektir." dedi.
Ayrıca CHP Erzurum İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu ve yönetimi Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk bıraktı. İl Yönetimi adına Gençlikten Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hilal Nur Çokoy, saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada, "Tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum için 12 Mart 1918 tarihi dönüm noktalarından birisidir. Bugün dadaşlar diyarının kurtuluşunu anmak değil anlamak için buradayız. Erzurum, Türklerin Anadolu`ya ilk olarak girişi diye bilinen 1071 yılından birkaç yıl önce, İbrahim Yınal ve Kutalmış komutanların önderliğinde Türkmenler tarafından 1048 yılında Pasinler Savaşı'nda fethedilmiş ve Türklerin Anadolu da yerleştiği ilk şehir olmuştur. Anadolu`da kurulan ve ilk Türk beyliği olan Saltuklu Beyliği`ne de başkentlik yapmış olan Erzurum Anadolu'nun kalesi olarak yüzyıllarca düşmana geçit vermeyen tarih içerisinde defalarca kuşatma altına alınıp işgal edilse de, Anadolunun kilidi rolünü üstlenmiş ve 1000 yıldır Türk yurdu olarak ayakta kalmıştır, kalmaya da devam edecektir!. Ruslar tarafından 1916 yılında işgal edilen Erzurum, 98 yıl önce bugün son kurtuluşunu gerçekleştirmiştir. Bu tarih kokan şehir erkeği ve kadını ile 'Evladım anasız büyür ama vatansız büyüyemez.' Diyen Nenehatunlar, Kara Fatmalar gibi nice kahramanlık öykülerine şahit olmuştur. 23 Temmuz 1919 Erzurum kongresinde alınan, 1. Vatan bir bütündür, bölünemez 2. Millet her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, top yekün kendisini savunacak ve direnecektir. 3. Milli gücü kullanmak ve milli iradeyi hakim kılmak temel ilkedir. Kararlarıyla, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gölgesinde Yeni Türk devletinin kurulmasına öncülük etmiş bu kadim şehrin, kurtuluş gününde, İstiklal Marşımızın kabulü de ayrı bir önem taşımaktadır. Erzurum`un Kurtuluşu ve İstiklal Marşımızın kabulü hepimize kutlu olsun" dedi.