Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, İklim değişikliği - Transgenik Biyoteknoloji çalıştayında, Erzurum Ovasını imara açtığımız ve buraya bir üniversite kurduğumuz gün iklim değişikliğiyle mücadeleyi kaybettik dedi. Birinci sınıf tarım arazilerinin üzerine konuşlandırılan ETÜnün kurucu ekibinde yer alan Rektör Bülent Çakmak, bu serzeniş karşısında sadece güldü.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Fen Fakültesi, İklim değişikliği - Transgenik Biyoteknoloji Çalıştayı düzenledi. Fakültenin konferans salonunda yapılan çalıştayda ETÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit İncekara, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Toy, Doç. Dr. Zeynep Eren, ETÜden Dr. Öğretim Üyeleri İsmail Bezirganoğlu, Ayşenur Yazıcı ve Ayşe Üstün iklim değişikliğini çeşitli konu başlıklarıyla masaya yatırdı. Doç. Dr. Serkan Örtücünün moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın ilk konuşmacısı ise TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu oldu.
CEZASINI ÇOCUKLARIMIZ ÇEKECEK!
2017 yılında bilim insanlarının dünyanın artı bir derece daha ısındığını açıkladığını anımsatan TEMA İl Temsilcisi Bedirhanoğlu, Biz şu anda 40 yıl önce yapılan hataların cezasını çekiyoruz. 40 yıl önce yapılanları bir düşünün. Teknoloji bu kadar gelişmiş miydi? Ya da neler yapılıyordu? Şimdiyle kıyaslamanız mümkün değil. Karbon ayak izi dediğimiz ve bireysel olarak çalışabileceğimiz bir çok şeyin sonucunu biz göremeyeceğiz ama çocuklarımız bizim yaptıklarımızın cezasını çekmek zorunda kalacaklar dedi.
KARACAYI KOVMUŞLARDI
30 yıl sonraki ısı değişiminin en iyi ihtimalle artı 1,5 derece olarak öngörüldüğünü kaydeden Bedirhanoğlu, şunları söyledi. Bu aslında bizim için bir umut. Şu an yaptıklarımız noktasında duraksayarak, kontrol altına alarak belki bu 1,5 dereceyi olduğu yerde tutabiliriz ama çok çalışmamız lazım. Bakın biz TEMA olarak ilk kez 1994 yılında küresel ısınma başlığını ortaya atıp, önerilerde bulunmuştuk ancak onursal Başkanımıza dönemin yöneticileri Deli misiniz? Ne küresel ısınması bırakın bu işleri deyip odadan kovmuşlardı. Aradan 10 yıl geçtiğinde benim de aralarında bulunduğum bir ekip yine küresel ısınmayla ilgili bir çalışma yapmak istedik ve yine reddedildik. Yıl 2019 ve Allaha şükür bugün küresel iklim değişikliği diye bir problemin olduğu kabul edildi ve bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmak gerektiğine dair karşılık bir mutabakat oluştu.
LAFI GEDİĞİNE KOYDU, REKTÖR GÜLDÜ
İklim değişikliğiyle mücadelenin bir çok yerde kaybedildiğini vurgulayan Işıl Bedirhanoğlu, birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulan Erzurum Teknik Üniversitesini de eleştirdi. Bedirhanoğlu, Erzurum Ovasını imara açtığımız ve buraya bir üniversite kurduğumuz gün iklim değişikliğiyle mücadeleyi kaybettik. Bu konuda kendimi inanılmaz suçlu görüyorum. Neden? Çünkü doğru bir mücadele vermedik. Verebilseydik şu an bu iklim değişikliğiyle ilgili elbette sadece bununla değiştiremeyecektik ama buraya başka bir fotoğraf koyacaktık. Affınıza sığınıyorum ama bu bir gerçeğimiz. İklim değişikliğiyle mücadele edemeyeceğimiz konusunda öncelikle hemfikir olmalıyız. Bundan sonra yapacağımız tek şey gerçekleşmiş iklim değişikliğiyle nasıl mücadele ederiz bu olmalı diye konuştu. Bedirhanoğlunun bu çıkışı alkış alırken, ETÜnün kuruluş aşamasında rektör yardımcısı olarak görev yapan Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, sadece gülmekle yetindi. Rektör Çakmakın bu tavrı, Ağlanacak halimize gülüyoruz dedirtti.
- Kaybetmeye mahkumuz 01 Ocak 1970 02:00
Erzurum ovasinda bı kaç yıl öncesine kadar bin kişiden fazla çiftçi çevre illerin caguna yeşillik yollardi yazın şimdi o arazilerde kamyon kamyon lahana çıkardı şehir dışına bir simit parasına ıspanak satilirdi şehirde şimdi :) o yerler belli müteahhitlerin binalarıyla süslü bin kişi dediklerim 200 kişi çıkmaz artık çünkü arazileri bina oldu bizde baba mesleğini bırakıp asgari ücretle çalışır olduk beter olacaz bu gidişle bir kilo patates 7 lira çünkü o patates ekilen yerler artık asansörlü laminatli lux bina alın da binaların duvarlarından yahni yapin
- şakamısınız 01 Ocak 1970 02:00
ben anlamıyorum ,peki bu olaylar olurken kime peşkeş çekilip,araziler paylaşıldı, üni kurulmuş tamam hayırlı olsun, yani var ya hep o öyle etti bu böyle etti, yav yok mu bu ülkede harama dur diyen ,milleti kandırmayın yeter . ayrıca üni kurulurken haber yapmıyorsunuz kuruluyor bitiyor,sonra çevreci kesiliyorsunuz. yeter orada ve erzurumda ne kadar şahısa tahsis edilen en küçük arsa ,çöp varsa, bunu erzurum milletinden çalan değil cennet gün yüzü görmesinl.ha madem gülüyor,o başkanıda görevden alın yada aldırın,oy isteme zamanları kol kola girip dolanın sonra,seçim bitti parsel yemeye devam , reisin inşallah haberi olursa o hakkınızdan gelir.
- Abdullah ÖZEL 01 Ocak 1970 02:00
Birinci sınıf tarım arazisinin yıllık bilançosu da açıklansın. Erzurum'a tarım getirisi nedir? somut veriler ışığında aydınlatıcı bilgilerin verilmesi kanaatindeyim.
- Galalı 01 Ocak 1970 02:00
Kapıkule'den dışarı çıksa ne iş bulacak.
- Misafir 01 Ocak 1970 02:00
Hımmmm evet kesin öyle olmuştur.Haberi Onu Bey yaptıysa kesin öyle olmuştur 😊