Kültür-Sanat Haber Girişi : 25 Şubat 2020 19:15

Bunu söyleyen tarihçi de değil, bir beyinci...

Bunu söyleyen tarihçi de değil, bir beyinci...
Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin de katıldığı söyleşide Hakan Hadi Kadıoğlu’nun bu açıklamasını orada bulunan herkes gibi bir Pasinlerli olarak ben de ağzı açık dinledim.
Erzurumajans-Vedat Refayeli-Erzurum’un göbeğinde katedral varmış! Ne yalan söyleyeyim, çoğunuz gibi ben de ilk defa duyuyorum. İşin garibi de Belediye Tarihi, Erzurum Kalesi ve Tabyaları, Şerif Efendi, Erzurum’un içtimai rapor adlı sayısız kitabı bulunan şehir tarihçisi ETÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu’ya da bahsettim, o da ilk defa duyuyor. Kaynak da göstererek bu ilginç bilgiyi veren de üstelik tarihçi de değil, beyinci bir tıp adamı. Prof.Dr.Hakan Hadi Kadıoğlu. Çok yakın bir tarihte Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı 58 günün anısına karakalem resim yapan ve bu resimleri de albüme dönüştürerek Erzurum kitaplığına kazandıran Hakan Hadi Kadıoğlu, yeni bir kitap ile, Bir Pasin Kitabı ile ilgili düzenlediği söyleşi esnasında bu ilginç bilgiyi verdi.  Pasinler ilçesine bağlı eski adı Badicivan olan ve yeni adı Esendere olan köyde eskiden katedral bulunduğunu söyleyen Kadıoğlu, köye gidenlerin bu katedrale ait bulgulara rastlayabileceğini anlattı.



***
Özellikle köydeki bir vatandaşın katedralin olduğu yeri merek yaptığını kaydeden Kadıoğlu, piskoposluk makamı da bulunan büyük kilise anlamına gelen katedralin köydeki bir ayağının da orada bulunan ilkokulun temelinde yeraldığına dikkat çekti. Şehirder’de düzenlediği ve kitabına da sponsor olan Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli’nin de katıldığı söyleşide Hakan Hadi Kadıoğlu’nun bu açıklamasını orada bulunan herkes gibi bir Pasinlerli olarak ben de ağzı açık dinledim.  Özellikle 1880’lü yılarda Erzurum’un bir çok köyünde yerleşik ermeni nüfusundan ve üç-dört kiliseden haberdardım ama ilk defa katedral olduğunu öğrendim, bayağı bir şok oldum. Bu arada Kadıoğlu’nun ‘Korgala’ siminin nereden geldiği bilgisine de yer verdiği söyleşi proğramında imzaladığı kitabı henüz açma fırsatım olmadı, en kısa zamanda okuyup, edindiğim ilginç bilgileri sizinle paylaşacağım..


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Selim Tanas 01 Ocak 1970 02:00

    Hakan Bey bu arkadaşlar malesef böyle, dünyada ki herşeyin kendi bildiklerinden ibaret olduğunu sanıyorlar. Farklı birşey duyduklarında da ortalığı velveleye verip haber yaptıklarını sanıyorlar. Hani gazeteciler ya...

  • Hakan Hadi Kadıoğlu 01 Ocak 1970 02:00

    Merhaba Vedatcım, Haberden ötürü tebrik ve teşekkür ediyorum. Sözcük kısıtlamasından ötürü bahsetmediğini düşündüğüm bir iki noktaya dikkat çekmek istiyorum. 1- Burada katedral ile kastımız büyük kilisedir. 2- Pasin coğrafyasında çok sayıda hıristiyanlık mabedi ve kalıntısı vardır. 3-Bugünkü Hasankale ilçe sınırları içerisinde iz veya kalıntı şeklinde üç tane katedral boyutunda kilise vardır. Hasankale merkezde ise sadece bir sokağın adında kalmıştır: “kilise sokağı çıkmazı”. 4- Bu bilgiler bana mahsus değildir, hemşehrilerimizin çoğu tarafından bilinmektedir. 5-İlginizi çekti ise veya ilgi duyan olursa uygun zamanda yerinde gösterebilir, tarif edebilir, arşivimdeki fotoğraflarını gösterebilirim. İyi akşamlar