Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şuanda açığa alınmış kimse yoktur, görev yeri değiştirilen görevliler vardır. Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır" dedi.
Erzurumajans-Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şuanda açığa alınmış kimse yoktur, görev yeri değiştirilen görevliler vardır. Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare ettiklerinde elbette bu teklif durabilir ve Türkiye'nin arzu ettiği konsensüs ile ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz" dedi.
HSYK Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinin yapıldığı Adalet Komisyonu'nda eski YARSAV Başkanı ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun salona girmesiyle başlayan kavganın ardından komisyon toplantısına ara veren Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, oturumu tekrar açtı. Oturumun yeniden açılmasıyla birlikte CHP'li milletvekilleri yeniden tepkilerini dile getirirken, Eminağaoğlu görüşmeleri izlemeye devam etti.
Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, Eminağaoğlu'nun komisyona katılmak için dilekçesinin kendisine geldiğini belirtti. Kavga esnasında salonda bulunan güvenlik kameralarının çalışmadığını dile getiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bugün bu kameralar çalışmazsa yemin ediyorum hepsini kıracağım" dedi. Ahmet İyimaya ise kameraların çalışmamasıyla ilgili olarak, "Kapatılması yanlıştır" açıklamasında bulundu.
BAKAN'DAN AÇIKLAMA
Türkiye'de yargının hep tartışıldığını söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Gerçekten bir hukuk devletinin olduğu bir Türkiye'ye geçelim istiyoruz. Örneğin siyasal bir gündem ile ilgili HSYK bir açıklama yaptığı zaman Yargıtay, Danıştay daha şiddetli açıklama yapma rekabeti içindeydi. Türkiye bundan bunalmıştı. Biz Yargıçların savcıların bağımsızlığını ve tarafsızlığını temin etmemiz lazım. Yargıç dosyaya karşı tarafsız ve bağımsız olacak. Siyasi ideolojik kendi algılarına karşı da bağımsız olacak. Hem HSYK hem de Yargıtay'a karşı bağımsız olacak. Biz bunan böyle olması gerektiğine inandık. Biz böylesi bir yapı olmasın istedik. Herhangi bir partinin, düşüncenin, grubun arka bahçesi olmayan bir yapı olsun. Bugün geldiğimiz noktada bir yanlış düzeltilip başka yanlış devam ediyorsa, biz bu yanlışa göz yumalım dersek sorumluluğumuzu yerine getirmemiş oluruz.
Tarafsız, yargısız bir yapıyı hep beraber ikame edelim. Siyasi partilerimiz bir anlayış birliği göstererek Anayasa'da değişiklik yapma konusunda uzlaşırlarsa bundan mutlu oluruz. Dün bazı arkadaşlar bu teklifin çekilmesi halinde bunun mümkün olacağını söylediler. Siyasi partiler grupları bir araya gelirler, mutabık kalınan bir metin ortaya çıkarıp Türkiye kamuoyuna deklare ettiklerinde elbette bu teklif durabilir, onun üzerinden gidilir ve Türkiye'nin arzu ettiği konsensüs ile bu tartışılan noktadan daha ideal ve ülkemiz için yararlı bir noktaya hep beraber gidebiliriz. Gelin beraber bu konuda birlikte bir güzel çalışmayı ortaya koyalım. HSYK'nın görevleri Anayasa'da tahdidi olarak sayılmıştır. HSYK Kanununa baktığınızda pek çok görevin HSYK'ya verildiğini görüyoruz. Meclise verilmemiş bir güç kanunla HSYK'ya verilmiş" açıklamasında bulundu.
"ŞUANDA AÇIĞA ALINMIŞ KİMSE YOKTUR, GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLEN GÖREVLİLER VARDIR, BU İŞLEMLERİN TAMAMI YARGI DENETİMİNE AÇIKTIR"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Şuanda açığa alınmış kimse yoktur, görev yeri değiştirilen görevliler vardır. Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda yapılan HSYK Yasa Tasarısı görüşmelerinde teklifin Anayasa'ya aykırılığı üzerinden yapılan tartışmalar tamamlanarak teklifin tümü üzerinden görüşmelere başlandı.
Görüşmelerin başında muhalefet milletvekillerinin ardından söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti iktidarının 11 yıldır yolsuzluklar mücadele ettiğini söyleyerek, yolsuzlukla ilgili olarak kim olursa olsun bu konunun üzerine gittiklerinin altını çizdi.
"YOLSUZLUKLA İLGİLİ, KİM OLURSA OLSUN ÜZERİNE GİDİLİR"
Suçları sabitlenmeden kimsenin suçlu sayılamayacağını ifade eden Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin bugün geldiği noktaya bakıldığı zaman bu mücadelenin somut sonuçlarını görebiliriz. 234 milyar dolarlık milli gelirin 800 milyar dolara gelmesi, pek çok alanda büyük değişimlerin yaşanmış olması, IMF'ye borçlarını ödemiş ve borç verebilir bir Türkiye'nin olması bizim ortaya koyduğumuz başarılı mücadelenin bir sonucudur. Biz hazineye uzanan elleri kırdık, oranın içindeki fareleri temizledik. O yüzden bugün Türkiye güçlü bir ekonomiye sahip. Yolsuzlukla ilgili, kim olursa olsun üzerine gidilmesini açık acık ifade ettik. Bizim bu noktada herhangi bir sıkıntımız, rahatsızlığımız yok. Anayasa 38 açık, suçluluğu hükmen sabit olancaya kadar kimsenin suçlanmaması esastır. Masumiyet ilkesi sadece bizim için değil, herkes için geçerli olan bir ilkedir. Türkiye'de bu noktalarda çok büyük sorunlar yaşandı. Bunları hep beraber aşmamız lazım. Soruşturmaların gizli yürütülmesinin ana nedenlerinden bir tanesi insanların lekelenmeme haklarını muhafaza etmektir. Soruşturma gizli yürütülürken bir yandan delillerin elde edilmesi, bir yandan faillere ulaşılması, bir yandan maddi gerçeğin ortaya çıkartılması hedeflenirken, öte yandan insanların hukukunu ve onurunu korumaktır gizlilikten amaç. Geçmişte te biz bunları eleştirdik. Şimdi soruşturmanın gizliliği ihlal ediliyor mu Türkiye'de? Maalesef ihlal edildiğini görüyoruz. Arama yapılıyor, soruşturma işlemiyse polis kapıda, kameralar kapıda, gazeteciler kapıda. Biz geçmişte de söyledik, bugün de söylüyoruz. Dün muhatap başka, bugün muhatap başka diye fikir değiştirmiyoruz" diye konuştu.
"ŞUANDA AÇIĞA ALINMIŞ KİMSE YOKTUR"
Bakan Bozdağ, görev yerleri değiştirilen kamu görevlileri ile ilgili olarak "Görevden almalarla ilgili, Türkiye bir hukuk devletidir. Memurların nasıl görev yapacağı kanunlarda bellidir. Şuanda açığa alınmış kimse yoktur, görev yeri değiştirilen görevliler vardır. Bu işlemlerin tamamı yargı denetimine açıktır. 'Ben yaptım oldu' denen bir ülke değil Türkiye. Haksızlığa uğradığını düşünen birisi varsa yargıya gidebilir, yargının verdiği karara herkes uyar" ifadelerini kullandı.
"BİZİM DÖNEMİMİZDE FİŞLEME ASLA OLMADI"
Bozdağ, fişlemelerle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Fişleme diye bir şey bizim dönemimizde asla olmadı, fişlemeleri ortan kaldıran anlayışları getirdik. Bu ithamlar doğru değil."