BölgeHaber Girişi : 31 Mayıs 2011 00:35

Borçlu esnaf nefes alacak!..

Borçlu esnaf nefes alacak!..
Esnaf ve sanatkarların bankalara olan kredi borçları için bankalar ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu arasında protokol imzalandı.

Erzurum Ajans-Esnaf ve sanatkarların bankalara olan kredi borçları için bankalar ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu arasında protokol imzalandı.

Esnaf ve sanatkarların bankalara olan kredi borçları, bankalar ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu arasında protokolle yapılandırılacak.

Protokole imza atan 16 bankaya 31 Ekim 2010 tarihi itibariyle donuk ticari kredi borcu olan esnaf ve sanatkarlar, yapılandırılan borçlar için 36 aya varan vade ile taksitlendirme yaptırabilecek ve bu borçlara uygulanacak faiz oranı ise, 18 aya kadar olan vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranının 3 puan eksiği, 18 aydan uzun vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranı kadar olacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) yönetiminde bulunan Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, TESK bünyesinde yürüttükleri çalışmaların netice vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, esnaf ve sanatkarların yapılandırmayla birlikte rahat bir nefes alacağını söyledi.

Esnaf ve sanatkarın kamuya olan borçlarının 6111 Sayılı Kanunla yeniden yapılandırıldığın hatırlatan Başkan Fırat, "Bu borçlar düşük faizle ve 36 aya varan vade ile taksitlendirilmesine imkan sağlanmıştır. Diğer taraftan yönetiminde bulunduğum, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nca bankalarla olan görüşmelerimiz sırasında, bankaların varlık yönetim şirketlerine devretmiş olduğu borçların yapılandırılması da sağlanarak konu ile ilgili gelişmeler genelgelerle teşkilatımıza duyurulmuştur. Son olarak, bankalarla olan görüşmeler de tamamlanmış ve 27 Mayıs tarihi itibariyle esnaf ve sanatkârlarımızın bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılmıştır." diye konuştu

SADECE ESNAF VE SANATKARLAR YARARLANACAK

Bankalara kredi borcu olan esnaf ve sanatkarlar için büyük kolaylık getirecek yapılandırma hakkında ESOB Başkanı Rasim Fırat şu bilgileri verdi: “Öncelikle, borç yapılandırması genel olarak donuk ticari kredi borçlarını kapsamaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımızın aynı bankaya hem kredi hem de kredi kartı borcu bulunması halinde her iki borç da yapılandırılabilecektir. Ancak, sadece kredi kartı borçları yapılandırma kapsamında bulunmamaktadır. Borç yapılandırmasından sadece esnaf ve sanatkârlarımız yararlanacak. Dolayısıyla, bu protokol kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlardan esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olduklarına dair belge istenecektir. Yapılandırma kapsamındaki borçlar, 31 Ekim 2010 tarihi itibariyle protokole imza atan bankalara olan donuk ticari kredileri kapsamaktadır. Bu tarihten sonra donuk hale gelen borçlar yapılandırma kapsamı dışında kalmaktadır. Yapılandırılan borçlar için 36 aya varan vade ile taksitlendirme yapılabilecektir. Bu borçlara uygulanacak faiz oranı ise, 18 aya kadar olan vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranının 3 puan eksiği, 18 aydan uzun vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranı olarak belirlenmiştir."

PROTOKOL İMZALAYAN BANKALAR

27 Mayıs’ta başlayan borç yapılandırması için başvuruları, 27 Temmuz’a kadar devam edecek. Birden fazla bankaya borcu olan esnaf ve sanatkarlar borçlu olduğu her bir banka için ayrı ayrı başvuruda bulunmak zorunda. Protokol imzalanan bankalar ise şöyle: Akbank, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Denizbank, Eurobank Tekfen, Finans Bank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstil Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.