Bir inat uğruna...

Zurnanın zırt dediği yer işte bu olsa gerek:

Danıştay, Erzurum Teknik Üniversitesi yerleşkesinin yapımı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ne demek bu?

Çok açık:

Danıştay, söz konusu arazinin "birinci derece tarım arazisi" olduğu gerekçesiyle, Erzurum Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı davayı esastan görüşmeye başlamış ve dava sonuçlanıncaya kadar geçici tedbir uygulamış.

Yani halen yapımı devam eden ETÜ inşaatları duracak.

Peki bu durumda nasıl bir yol izlenecek?

Anayasa uyarınca, herkesin ve her kurumun yargı kararına uyması ve gereğini yerine getirmesi mecburidir. Bu noktadan hareketle ETÜ de Danıştay kararına uyacaktır. Ancak itiraz hakkı var. Muhtemelen 60 gün içinde ETÜ bu "ara karar"a itiraz edip, yürütmenin durdurulmasının iptalini isteyecektir.

ETÜ Rektörü Muammer Yaylalı, dün konuşmak istemedi. Ne düşündüğünü bugün yayınlayacağı basın bildirisinde açıklayacağını söyledi. Fakat aynı Muammer Yaylalı, aldığı yeni bir kararla aslında nasıl bir yol izleyeceğinin işaretini vermiş oldu.

O karar şudur:

Bugün aynı yerleşkenin içerisinde ETÜ İdari Bilimler Fakültesi'nin temel atma töreni vardı. Dün akşama doğru haber merkezine gelen telefonla, temel atma töreninin ertelendiği bildirildi.

Danıştay, idari yargının en üst merciidir.

Buna rağmen zaman zaman Danıştay kararlarının uygulanmadığını veya
uygulanıyormuş gibi yapıldığına tanık oluyoruz. Çünkü idari yargı, kararını
veriyor ve arkasına dönüp bakmıyor. Yani adli yargı gibi kararın takipçisi değil.

Şikâyet olunmadıkça, Danıştay resen harekete geçmiyor.

Bu cümleden hareketle, "ETÜ de Danıştay kararına uymaz, kafasına göre
takılmaya devam eder" demiyoruz.

Kaldı ki, işin takipçileri de var zaten...

Palandöken okurları çok iyi hatırlayacaktır. ETÜ için havaalanı yolundaki Atatürk Üniversitesi arazisi tahsis edilirken, avazımız çıktığı kadar bağırdık; etmeyin eylemeyin yeni üniversiteyi o sınırlı alana hapsetmeyin. Üstelik ora tarım arazisi ve üç beş metreden su çıkıyor...

Sadece biz değil, aklı başında olan herkes itiraz etti, mücadele verdi ama sonuç değişmedi. Özellikle sağlık eski bakanı Akdağ, "hayır yeni üniversite oraya kurulacak" dedi ve dediğini de yaptırdı. Muammer Yaylalı ise buna itiraz etmediği gibi sanki kendi tercihi de o arazisiymiş gibi ısrarla savundu.

Yanlış hesap, artık Bağdat'a gitmeden de bozuluyor.

Danıştay davanın sonunda nasıl bir karara varır bilemeyiz. Fakat bu yürütmeyi durdurma, ETÜ için çok ciddi bir sıkıntı doğuracaktır. Baksanıza şu anda inşaatları yapan firma bile şimdiden fark talebinde bulunmuş. Gerekçesi de, sulu zemin.

Yani müteahhit diyor ki, "siz bana 30-40 metreden su çıkar demiştiniz.
Halbuki 10-15 metreden su çıkmaya başladı.

"Hülasa-ı kelam, ETÜ yanlış yere kuruldu.

Bu aşamadan sonra geri dönüşü kolay gözükmüyor, lakin ETÜ'nün başı bundan böyle sıkıntıdan kurtulamaz.

Sırf inat uğruna hem yeni bir üniversitenin istikbaliyle oynadılar, hem de Danıştay'ın dediği gibi tarım arazisini murdar ettiler.

Yahu Allah aşkınıza Erzurum'da arsa mı yoktu, arazi mi?"

Atatürk Üniversitesi şehrin batısında, Erzurum Teknik Üniversitesi de şehrin doğusunda olsun" denilmesine ve bütün şehir bu uğurda irade beyan etmesine rağmen, birileri milletle sidik yarışına girdi ve inadı uğruna henüz doğmuş olan bir üniversiteyi mahkeme kapılarına bıraktı.

Böyle daha mı iyi oldu?
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Atilla Yıldız 01 Ocak 1970 02:00

    Valla doğru.....! Aklı ve vicdan sahibi olan herkes oraya yapmayın etmeyin dedi ancak işine gelmeyenler dinlemedi.... Tabii ki önemli olan bundan sonra ne olacağı eminim ki zorlama bir yol arayacak sayın yetkililer.... Ancak unutulmasın ki Tarih bunun hesabını er geç sorar....

  • MURAT 01 Ocak 1970 02:00

    ABİ YANLIŞ HESAP YANLIŞ COK ONLARA HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ ŞEHİRİMİZ ONUN İÇİN HEP GERİ GİDİYOR ..SAYGILARLA....................

  • murat 01 Ocak 1970 02:00

    NEDEN KİMSE ERZURUMU DÖŞÜNMÜYOR HEP YANLIŞ DÜŞÜNCELER VAR YA .............

  • SAHİP 01 Ocak 1970 02:00

    YER SEÇİMİ YANLIŞTIR DOĞRUDUR...TARTIŞILIR...AMA O ARAZİNİN TARIM ARAZİSİ VASFINDA OMADIĞI BÜYÜK Ş.BELDY.KAYITLARIN DA MEVCUTTUR. TAAAA 1981 YILINDA İMARA AÇILMIŞ BU ALAN...HABERİNİZ VARMI? YANİ YAPILAŞMAYA UYGUN ALAN DİYE TESPİT EDİLMİŞ. YETKİLİLER SORUNUZ....BU YÜZDEN DE ETÜ İÇİN İMAR TADİLATI YAPILDI.TARIM ARAZİSİ OLSA BLEDİYE MECLİSLERİ İMAR PLANLARINI ONAYLARMI? LÜTFEN SORUP ÖĞLE ELEŞTİRELİM.... .ZİRAAT OADALRI OZAMAN NERDEYMİŞ. AYRICA NE TARIMI YAPILMIŞ VE BU MEMLEKETE HAYRI OLMUŞ.....BURADA GÜNDÜZ

  • MÜHENDİS 01 Ocak 1970 02:00

    JAPONYADA, ADAMLAR DENİZİN ÜSÜTÜNE BİNA YAPIYOR HABERİNİZ VAR MI? TEKNOLOJİ ÇOK GELİŞTİ....SU SORUN DEĞİL ARTIK.BUNA GÖRE TEMEL DETAYLANDIRILIR.10-15 MT ÇOK İYİ ...... HİÇ SORUN OLMAZ......SU DAN DOLAYI BİNALARA SIKINTI OMAZ....

  • GAMSIZ 01 Ocak 1970 02:00

    İHALE KANUNUNDA İŞ İHALE EDİLMEDEN HERŞEY NET BİR ŞEKİLDE BELLİDİR....YANİ BİNA YAPILMADAN SONDAJ YAPILIR TEMEL TİPİ BELLİ OLUR...MÜTEAHHİTİ NE İLGİLENDİRİR SUYUN KAÇ METREDE ÇIKACAĞI.....O PROJESİNE UYMAK ZORUNDA.....PROJE ZATEN SONDAJ GÖRE YAPILMIŞTIR..MÜTEAHHİT SALLAMIŞ....AYRICA ÖNCEDEN PROJELERİ YAPILMIŞ BİR İŞ TE MÜTEAHHİTE NİYE ŞU METREDEN SU ÇIKAR DENİLİYORKİ......HEM MÜTEAHHİT NE YAPIYOR GÖKDELEN Mİ YAPIYOR. YOK 30-40 MT SU ÇIKIYORMUŞŞŞŞŞ. ÇOK YAKINDA MNG YAPIYOR KAÇ MT SU ÇIMIŞ....ÜSTELİK ÇOK BODRUMLU.........ELEŞTİRELİM AMA İNSAF......YADA BU İŞİ BİLENLERE SORALIM YADA İDARESİNDEN BİLGİ ALALIM.....BU ÜNV. KİMSENİN DEĞİL...ERZURUM UN ......UNUTMYALIM......

  • GERÇEKCİ 01 Ocak 1970 02:00

    ETÜ YE TAHSİS EDİLEN ARAZİYE AİT BİLGİ KİRLİLİĞİ MEVCUT.BU ARAZİ İÇİN İMAR PLANINA ESAS SONDAJ YAPILMIŞTIR.TARAFSIZ OLARAK BU BİLGİLER İLGİLİ FİRMALARDAN DA ALINABİLİR.AYRICA ÖNCEDEN 1 MT SU ÇIKACAĞI SÖYLENİYORDU.ŞİMDİ 10-15 MT??????????? BU METRELERDE SU ÇIKMASI SIKINTI OLMAZ.ZATEN ETÜ NÜN BİNALARI TEK BODRUMLU OLUR.....EN FAZLA BODRUMU 3-4 MT.DİR.ERZURUMUN MERKEZİNDE HER YERDE BU METRELERDE SUYA RASTLANIR.BUNU BU İŞİN EĞİTİMİNİ ALMIŞ OLANLAR DAHA İYİ BİLİR.