Bir aferin Yakutiye Belediyesi'ne bir aferin de müteahhitlerimize...

Erzurum'daki kentsel dönüşümün öncüsü ve de en başarılısı olan Yakutiye Belediyesi öyle bir hamle yaptı ki, hem kentin göbeğinde yeni bir semtin doğmasına fırsat sunmuş olacak, hem de elde ettiği kazançla kentsel dönüşüm hizmetini daha etkin biçimde sürdürecek.

Şöyle ki:

Yakutiye Belediyesi son dört yıldan beri kentsel dönüşüm çerçevesinde, başta Üç Kümbetler olmak üzere, Hasanibasri ve Mehdiefendi mahallelerinde ciddi bir kamulaştırma yaptı. Bu üç  bölgede yüzlerce eski yapı bedelleri ödenerek yıkıldı. Bu kapsamda sadece Hasanibasri'de yaklaşık 300 civarında mesken ortadan kaldırıldı ve karşılığında 6 milyon lira ödendi.

Belediye yaptığı bu kamulaştırma ile bir yandan belediyeye kaynak sağlamayı hedeflerken diğer taraftan da çekirdek Erzurum'un modern bir hale gelmesinin önünü açtı.

Erzurum genelinde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması gereken mesken sayısı takriben 15 bin civarında olmasına karşın, bugüne kadar yüzde doksanı Yakutiye'de olmak üzere istimlak edilen konut sayısı en fazla 2 bin dolayında.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Yeni kamulaştırmalar yapabilmemiz için elde ettiğimiz arsaları satmalıyız. Aksi halde yıkılması gereken binlerce mesken için kaynak bulmakta güçlük çekeriz" dedi. Dün telefonda görüştüğüm Başkan Korkut şunları söyledi:

"İşte bu kapsamda, Hasanibasri Mahallesi'ndeki 23 bin 500 metrekarelik konut ve ticari arsayı ihaleye çıkardık. İhale, Ahmet Karadayı-Zülküf Bakaç-Akif Kara üçlüsünden oluşan konsorsiyuma kaldı. İhale bedeli de, 17 milyon 600 bin lira..."

Bu durumda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

Yakutiye Belediyesi, büyük bir başarıyla gerçekleştirdiği kamulaştırma sürecini aynı zamanda kara çevirmeyi de başarmış.

Öyle ya Hasanibasri Mahallesi'nde toplam 6 milyon lira civarında bir istimlak bedeli ödemesine karşın, aynı yeri 17 milyon 600 bin liraya satmış.

Gerçekten de karlı bir iş...

Ahmet Karadayı-Zülküf Bakaç-Akif Kara üçlüsünden oluşan konsorsiyumun ihale yoluyla aldığı arsa üzerine onlarca işyeri ve 300 dolayında konut inşa edilecek. En önemlisi de birkaç yıl öncesine kadar harabe bir halde olan o mıntıka, önümüzdeki yıldan itibaren şehrin en cazip yerlerinden biri haline gelecek. Bu da müteahhitler sayesinde olacak...

"Erzurumlu müteahhitlere fırsat verilmiyor" şeklindeki iddia da Ali Korkut'un cesur girişimi ile artık çürütülmüş oldu. Başından beri yerli müteahhitlere fırsat tanınması gerektiğini savunup duran Korkut, tercihini şartları harfiyen yerine getiren bu üçlüden yana kullandı.

İyi de etti.

Yerli müteahhit, işadamı para kazanacak, iş yapacak ki bu şehirde kalsın. Aksi takdirde herkes bavulunu koltuğuna vurduğu gibi İstanbul'un yolunu tutuyor.

Ali Korkut doğru bir iş yaptı...

Müteahhitlerimizi de kutluyorum. Onlar da, bir çoğumuzun "bu şehirden bir halt olmaz" dediği şu günlerde inadına ve de ısrarla birikimlerini Erzurum'a gömmeye devam ediyorlar.

Üçü de kıymetli işadamı...

Ahmet Karadayı, konut ve inşaat alanında artık Erzurum'un Türkiye'ye açılan aydınlık bir penceresi... Yenişehir'de İmar İskan Projesi gibi çok büyük bir sorumluluğun altına girip alnının akıyla işi yürüten genç bir Erzurumlu... Zülküf Bakaç, çıraklıktan gelip TEMA gibi dev bir mağazalar zincirini başarıdan başarıya koşturan ve yaptığı düzgün işlerle adından hep saygın biçimde söz ettiren bir işadamı... Akif Kara ise, ağırlıkta akaryakıt olmak üzere ticaretin bir çok alanında faaliyet gösteren çalışkan, başarılı ve cesur bir tüccar...

Erzurum'da güzel işler oluyor, güzel işler...

Başından beri inanarak savunduğum şudur: Erzurumlunun önüne doğru hedef konulursa, başaramayacağı bir iş yoktur. Yeter ki haksızlığa uğratılmasın...

Sonuç olarak, Yakutiye bir ihale yaptı ve bu ihale bu şehrin müteahhitleri tarafından değerinde bir fiyatla satın alındı. Şimdi yasal prosedür yerine getirildikten sonra ihale resmen onaylanacak ve belki de kar yağmadan ilk kazma vurulmuş olacak...

Allah hayırlı etsin...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ERZURUMLU 01 Ocak 1970 02:00

    şu 18 er katlı binaları siz 118 kata çıkarın beyler hazır beton teknolojisindeki çabukluk galiba başınızı döndürdü 18 katlı bina yapacağınız yer Erzurum 1.derecede kuzey Anadolu fay hattının tam kırıldığı yerde eski Erzurum mahallelerini böyle değerlendirmek fikri aptallıktır yapılan talandan mal kaçırma erzurumu modernleştirme değil bitirmedir ucuza mal edilmiyor diyenlere eğer Yakutiye beldesine 2 şer katlı bahçeli erzincanda örneği var evler yapılmazsa kışın insanlar doğalgazda yakılsa kirlilikten ölür ve şehrin ana çekrdeğini oluşturan yakutiyede yaşanmaz artı bütün tarihi eserlerimizin bulunduğu bu açık hava müzesi gibi kent merkezine en fazla 5 kat ve teras çıkıntısı olmayan yapılar istisnalar dahilinde yapılmalı şehir myüksek yapılara boğulmamamlıdır. ve buradaki yüksek yapılaşma eski mahallelere sirayet etmeden gidin bakın deliömer tarlası üst kısımdaki tokilere hjiç eve benziyyomu oturulur gibi değil.........

  • rahim delibaş 01 Ocak 1970 02:00

    Kntsel dönüşm şart tabi özellikle hasani bari için yakudiye belediyesini tebrik ediyorum fakat belediyelerin özellikle büyükşehir belediyeinin dnetim eksiklği çok fazla büyük inş firmalarının karşısında çaresiz kalıyorlar karadayının yıldızkent de yaptığı dairelein hiç birinde çevre düzenlemesi yok inş pisliğiyle bırakıp gidiyor vatantaş bu iş için cebnden para veiyor yapılalı 4 yıl olmasına rağmen insanlar tapularını alamadı vermeyede niyetleri yok sürekli sudan ve değişk bahaneler yüzlerce daire sahibi vatandaş mağdur lütfen bununla ilğili bir habe yaparsanız sevinirim

  • Eren AKSOY 01 Ocak 1970 02:00

    inşallah Proje`de görülen 18`er katlı o yeşillikli binalar yapılır....Recep Akdağ Caddesi`nden ilerideki arsalarda bu binalar yapılırsa çok modern olur...İnşallah şu 1-2 sene içerisinde şehir merkezimiz bir an önce yenilenir...Yenilenmesi ile birlikte 16 Büyükşehir arasında şehir büyklüğü olarak 39 km kara alana sahibiz yani kentleşme olarak 39 km kareye sahibi ve büyükşehirler içinde en az kentleşmiş şehiriz...bir an önce şehir merkezinin bitmesiyle beraber Uydu Kentlerimiz olan Dadaşkent-Yıldızkent-Hilalkent gibi yerlerde imar izni verilir ve Erzurum 4 taraftan büyüyerek Konya-Kayseri tarzı yuvarlak,daire şeklini alır....Uydudan bakıldığı zaman Erzurum`un büyüklüğü görülür...

  • Gökhan ARDAHANLI 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın şener ..taşmescit ve hacı cuma mahallelerini görmenizi çok arzu ederdim açıkçası..2011 de kentsel dönüşüm çalışmasına başlayan sayın korkut harabeye çevirdiği bu mahalleleri..ayrıca esrarkeş yuvası olan buralarıda unutmayıp yazarsanız..veya bana ulaşırsanız memnun olurum....saygılar......