BölgeHaber Girişi : 04 Nisan 2011 11:27

Bilim adamına büyük ayıp!..

Bilim adamına büyük ayıp!..
Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı'nda görevli bir memur uzun yıllar üniversitede görev yapan ve 1978 yılında Çevre Mühendisliği bünyesinde 'Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Sücaatin Kırımhan'ın "Kitap

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı'nda görevli bir memur uzun yıllar üniversitede görev yapan ve 1978 yılında Çevre Mühendisliği bünyesinde 'Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Sücaatin Kırımhan'ın "Kitaplarımı bağışlamak istiyorum" teklifine, "Önce siz bir liste gönderin biz beğenirsek alırız" karşılığını verdi. Prof. Dr. Kırımhan, "Çok üzüldüm" dedi.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden 1969 yılında mezun olduktan sonra doktorasını tamamlayan Prof. Dr. Sücaatin Kırımhan, 1978 yılında 'Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsü'nü kurdu. 1978-1985 yılları arasında kesintisiz olarak bu birimin müdürlük görevini yürüten Prof. Dr. Kırımhan aynı yıllarda kurulan Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'ne doçent olarak atandı. Bu fakültenin de dekan yardımcılığı ve dekan vekilliği görevlerini yürüten Prof. Dr. Kırımhan, Yükseköğretim Kanunu'nun o günlerdeki uygulamaları gereğince, doçentlik unvanı alınan üniversitede profesörlüğe yükseltilme ve atanma yapılamadığı için, 1985 yılında Malatya İnönü Üniversitesi'ne geçti. On ay kadar bulunduğu bu üniversitede, kendi çalışma alanında bir akademik birim bulunmadığından 1986 yılında Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne atanan Prof. Dr. Kırımhan, 1987 yılında çevre mühendisliği profesörlük kadrosuna atandı ve bu üniversitede Çevre Mühendisliği Bölümü'nü ve Muş Meslek Yüksekokulu'nu kurdu. Ayrıca bir süre rektör yardımcılığı görevinde bulundu. 2001 yılında kendi isteği ile emekli olan ve Ankara'ya yerleşen Prof. Dr. Sücaattin Kırımhan, geçtiğimiz günlerde kendi özel kütüphanesinde bulunan İngilizce yazılmış bilimsel kitapları Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı'na bağışlamak istedi.

"NEREDEN NEREYE"

Daire Başkanlığı'nı arayan ve e-mail gönderen Prof. Dr. Kırımhan, bağışta bulunma teklifine karşılık "Önce siz bir liste gönderin, biz beğenirsek alırız" cevabını aldı. Prof. Dr. Kırımhan, "Kendi özel kütüphanemde bulunan ve zamanında büyük paralar ödeyerek satın aldığım İngilizce yazılmış bilimsel kitapları yıllarca hizmet verdiğim Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı'na bağışlamak istedim. Ancak böyle bir cevapalınca çok üzüldüm. Ben de bunun üzerine teklifimi ve o memurdan gelen cevabı bir rektör yardımcısına, üniversite genel sekreterine ve ilgili daire başkanına ilettim. Ancak hala cevap alamadım. Ben o üniversitede yükseköğrenimimi tamamladım, 1970-1985 yılları arasında akademisyen olarak bulundum. Hizmetlerimin izlerinin hala silinmediğini düşünüyorum. Hepimizin üniversitesi için ancak şöyle söyleyebiliyorum; nereden nereye" diye konuştu.

PROF. DR. SÜCAATTİN KIRIMHAN  KİMDİR?

Prof.Dr.Sücaattin Kırımhan 10.04.1946 tarihinde Erzurum'da doğdu. 1965 yılında Sivas Lisesi Fen Kolu'ndan mezun oldu. Yükseköğrenimini Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde sürdürdü. Bu fakültenin Toprak İlmi Bölümü'nden ziraat yüksek mühendisi olarak mezun oldu. Tarım Bakanlığı'nın burslu öğrencisi olduğu için, çok kısa bir süre, Malatya'da Tarım Meslek Lisesi öğretmenliği yaptı. Daha sonra, 1970 yılının hemen başında, mezun olduğu bölüme asistan olarak girdi. Toprak ve su koruma bilim alanında doktora (1973) ve doçentlik (1978) unvanlarını aldı. 1974-1975 yıllarında ABD'de Oklahoma ve Washington Devlet Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak bulundu ve su, toprak ve hava koruma konularında doktora sonrası araştırmalar yaptı. Yurda dönerek, 1976 yılında kısa süreli askerlik görevini tamamladı. Çevre sorunlarının dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen sorunlar yaratması üzerine, bu konuda akademik kamuoyu oluşturmak, var olan bilgileri ve deneyimleri yerel yöneticilerle paylaşmak ve araştırmalar yapmak üzere, 1978 yılında Atatürk Üniversitesi bünyesinde "Çevre Sorunları Araştırma Enstitüsü"nü kurdu. 1994 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi'ne geçti. Bu üniversite Mühendislik Fakültesi bünyesinde Çevre Mühendisliği Bölümü'nü kurdu. Bu bölümde 1994-2001 yılları arasında lisans düzeyinde öğrenci alınmaksızın yüksek lisan ve araştırma çalışmalarına ağırlık verildi. Bu üniversitede de birçok idari görevlerde bulundu, rektör yardımcılığı yaptı. Halen Ankara'da çalışmalarını sürdürmektedir.

Onur SAĞSÖZ / Palandöken

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.