ErzurumDüzenleme Tarihi : 08 Eylül 2024 12:37Haber Girişi : 04 Eylül 2024 14:49

Belediye heyelanlı araziyi vatandaşa sattı!

Belediye heyelanlı araziyi vatandaşa sattı!
Erzurum'un İspir ilçesinde belediye, vatandaşa heyelanlı arazi sattı. Besicilerin yaptırdığı ahırlar heyelanla yerle bir oldu. Vatandaş hukuk mücadelesi başlattı. Belediye Başkanı Ahmet Coşkun'un yargılandığı ortaya çıktı.

İspir'deki bu mağduriyet nasıl giderilecek?

Erzurum’un İspir ilçesinde belediyenin ahır yapması için vatandaşa sattığı arsada heyelan meydana geldi. Arsa sahipleri mağduriyetlerinin giderilmesi için çalmadık kapı bırakmadı ancak çözüm bulamadı. Belediye Başkanıyla vatandaşların mahkemelik olduğu da ortaya çıktı.

 

İspir’de dönemin Belediye Başkanı Osman Çakır, ilçe merkezinde yer alan ahırları merkez dışına taşımak istedi. Hayvancılıkla uğraşan İsa Koca da ilçede ‘ahırlar bölgesi’ olarak adlandırılan 603 ada 7 parsel ile 241 ada 23 parseldeki taşınmazları 2018 yılında arkadaşlarıyla birlikte satın aldı.

 

 

‘AFETE MARUZ BÖLGE’ İLAN EDİLDİ

 

Koca ve arkadaşları arazi üzerine 5 tane ahır yaptı. Ancak 2020 yılında yaşanan yağışla birlikte bölgede heyelan meydana geldi. Heyelanın yıkıcı etkisiyle ahırlardan ikisi yerle bir olurken, diğer ahırlarda kullanılamaz hale geldi. Koca ve arkadaşları önce AFAD’a ardından heyelanlı arazi satan belediyeye başvurarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. AFAD, alanın derhal boşaltılmasını sağlarken, bölgeyi ‘Afete Maruz Bölge’ olarak ilan etti. Bu arada hukuki süreci başlatan İsa Koca ve arkadaşları, mahkemenin tayin ettiği bilirkişi raporuyla bir şok daha yaşadı.

 

“BELEDİYE ZEMİN İYİLEŞTİRME YAPMADI…”

 

İspir Belediyesi’nin 2015 yılında zemin etüdü yaptırdığının belirtildiğini raporda aynen şu ifadelere yer verildi.

 

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce onaylanan imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporunda; alanın önlem alınabilecek seviyede mühendislik problemleri ve önlem alınabilecek nitelikte stabilite sorunları olduğu ve bu alanlarda yapılaşma öncesi sağlam zemine ulaşılarak fore kazık veya mini kazık uygulamasının yapılması veya enjeksiyonla zeminin iyileştirilmesi gerektiği hususları belirtilmiştir. İspir Belediyesi bu riskli alan için önerilen zemin iyileştirme hususlarını yerine getirmediği ve alanın imara açılarak yapılaşmaya gidildiği, alanda mevcut olan heyelan sonucu hasarların meydana geldiği görülmüştür.”

 

 

“BÖYLE BİR RAPOR OLDUĞUNU BİLMİYORDUK”

 

Belediye Başkanı Osman Çakır döneminde arazinin dolgu yapılarak kendilerine satıldığını öne süren İsa Koca, ahır yapmak için ruhsatı da Ahmet Coşkun döneminde aldıklarını söyledi. Belediyenin 2015 yılında yaptırdığı zemin etüdü raporundan haberlerinin olmadığını kaydeden Koca, “Böylesine riskli bir bölge olduğunu bilseydik bu araziyi satın almazdık. Resmen aldatıldık. 4 yıldır milyonlarca lira zarar ettik. Bu kadar haklıyken kimse bizim sesimizi duymadı” dedi.

 

BAŞKAN COŞKUN İLE MAHKEMELİK OLDULAR

 

Sorunun çözümü ve mağduriyetlerinin giderilmesi için çalmadık kapı bırakmayan İsa Koca ve arkadaşları hiçbir sonuç alamadı. İddialara göre arazi üzerine ahır yapmaları için ruhsat veren Belediye Başkanı Ahmet Coşkun da “benim dönemimde değil” diyerek, sorunun çözümüne kayıtsız kalırken, Koca ve arkadaşlarıyla mahkemelik olduğu ortaya çıktı.

 

 

MAHKEME TUTANAKLARINA YANSIDI: “DERDİMİ VALİ’YE ANLATTIKTAN SONRA…”

 

İsa Koca ile arkadaşları hukuk mücadelesini sürdürürken, bir yandan siyasiler bir yandan da bürokrasiden destek arayışına girdi. 25 Mayıs 2023 tarihinde dönemin Erzurum Valisi Okay Memiş’in ilçeye yaptığı ziyareti fırsat bilen İsa Koca, Kaymakamlık binası önünde besiciler olarak yaşadıklarını Vali’ye anlattı.

 

“SENİN YEDİ SÜLALENİ S…….”

 

Vali’nin kaymakamlıktan ayrılmasından sonra Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’un kendisine “Belediyeye gel seninle görüşeceğiz. Senin yedi sülaleni s……..” diyerek üzerine yürüdüğünü anlatan İsa Koca, Başkan Coşkun hakkında suç duyurusunda bulundu. Başkan Coşkun hakkında açılan ‘alenen hakaret’ ve ‘sair tehdit’ suçlarından dava açılırken, Cumhuriyet Savcısı mütalaasında tanık ifadeleri ve kamera görüntü inceleme tutanaklarını işaret ederek Coşkun’un TCK’nın ilgili maddeleri uyarınca cezalandırılmasını istedi.

 

 

YAŞANAN GERİLİM KAMERAYLA TESPİT EDİLDİ

 

İlçedeki MOBESE görüntülerinin incelendiği ve tutanaklarının mahkeme kayıtlarında yer aldığı davada Belediye Başkanı Ahmet Coşkun’un ifadesi de özetle şu şekilde yer aldı.

 

“Vatandaşların yaşadığı mağduriyet benim başkanlık dönemimden öncedir. Ben dönemimde herhangi bir sorumluluğum olmamasına rağmen vatandaşların mağduriyetlerini gidermek amacıyla yardımcı olmaya çalıştım ancak İspir ilçesine ziyarete gelen devlet görevlilerini gördükleri zaman her fırsatta bu kişiler benim bunları zarara uğrattığımı söyleyerek kendilerine haklı durum yaratmaya çalıştılar. Olay günü de dönemin Erzurum Valisi Okay Memiş, seçim koordinasyonu ile ilgili bir toplantı yapmak için ilçeye gelmişti. Toplantı sonrasında kendisini uğurlarken, İsa Koca ahırlar bölgesindeki mağduriyetini Vali Bey’e anlatırken, ‘İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun bizi zarara uğrattı, bizi batırdı’ şeklinde asılsız sözler söyledi. Vali Bey ayrıldıktan sonra kendisine ‘gel belediyeye konuşalım size daha önce yardımcı olmaya çalıştım yine elimden geleni yapmaya çalışırım’ dedim bunun üzerine İsa Koca hiddetli bir şekilde bana söylenmeye devam etti. Bu sırada aramızda sözlü bir tartışma olduğu ve hararet yaşandığı doğrudur ancak ben kesinlikle söylenilen hakareti etmedim.”

 

 

COŞKUN BERAAT ETTİ AMA…

 

Başkan Ahmet Coşkun, tanık ifadeleri ve kamera görüntülerine rağmen davadan beraat ederken, besicilerin mağduriyeti hala devam ediyor. Bölge İdare Mahkemesi’nde açılan dava da sürerken, yaşadıkları maddi kayıpla besicilik yapamaz hale geldiklerini kaydeden İsa Koca, “Elimiz koynumuzda mahkeme sonucu bekliyoruz. Geçen bu süre içinde hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık, arazinin afete maruz bölge ilan edilmesi nedeniyle çivi de çakamıyoruz. Öyle ki, milyonlarca harcayıp yaptırdığımız ahırlar da yerle bir oldu. En başından beri ‘o ki, böyle bir arazi sattınız geri alın başka yer gösterin ahırlarımızı oraya yapalım’ dedik ama kimseye derdimizi anlatamadık. İspir Belediyesi bizi mağdur ve perişan etti. Belediye Başkanı Ahmet Coşkun da mahkemede beraat etmiş olabilir ama ben hakkımı, hukukumu helal etmiyorum. Çünkü tanıklar huzurunda benim üzerime yürüyüp, hakaretler etti. Yaşadığımız bu rezaletin bir an önce son bulmasını istiyoruz” diye konuştu. Haber: Onur SAĞSÖZ / Erzurum AJANS

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • #adalet 10 Eylül 2024 10:43

    Heyelanlı bölge raporu olan bir alanı niye satıyorsunuz ! Yaşanan felaket yalnızca ahır sahiplerinin problemi değil tüm ülkenin problemidir.

  • AKP 10 Eylül 2024 09:58

    Sayın cumhurbaşkanımız insanların mağduriyetini giderin. Belediye başkanını işini yapmıyor hemde insanlara hakaret ediyor. Böyle belediye yönetilmez. İşini hakkıyla yapan birini belediye başkanı yapın. Saygılarımla

  • Ali er 05 Eylül 2024 20:11

    Heyelanlı bölge olmadaydı size satarlarmı kendileri çökerdi.

  • AKPMHP içgüdüsü 05 Eylül 2024 16:56

    akp ve mhp kolkola vermiş ispirlileri mağdur etmiş. Peki bunun onayını kim vermiş yine ispirli

  • memet 05 Eylül 2024 15:15

    bişeycik olmaz.