Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS soruşturmasıyla ilgili açıklama yaptı.
Erzurumajans-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS soruşturmasında toplanan tüm delillere göre ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşıldığını açıkladı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS soruşturmasıyla ilgili açıklama yaptı. Başsavcılık açıklamasında, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2010 yılı KPSS sınavına ilişkin suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kurumlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme suçlarından 2010/ 100074 soruşturma sırasına kayden soruşturma yapılmaktadır. Konu ile ilgili bazı bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının, kamuoyunun bilgi alma hakkı açısından faydalı olacağı değerlendirilmiştir. Anayasamızın 1'inci maddesinde 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir', 2'nci maddesinde 'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temek ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir', 10'uncu maddesinde 'Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz' hükümleri yer almaktadır. Bu soruşturma Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri sorunları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır" denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bu kapsamda yapılan soruşturmada 10 Temmuz 2010 tarihinde ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri (120 soru), Genel Yetenek (60 soru), Genel Kültür (60 soru) alanlarında yapılan KPSS'de sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde delillere ulaşılmıştır. KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri alanında 120 sorusunun 120'sini ve 119'unu doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 120 sorunun 120'sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adrese veya apartmanın, site veya sokakta ikamet ettiği saptanmıştır. Yine aynı sınavda tam 423 kişinin 120 sorunun 119'unu doğru cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu, bunlardan 637'sinin birinci derece akraba, 446'sının karı-koca oldukları bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür. Yapılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 174'ünün gitmediği anlaşılmıştır. Ayrıca 2 bin 260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2 bin 39 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında Genel Yetenek alanında 2009 yılında 60 sorudan 60'ını bin 28 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür alanında sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. Genel Yetenek alanında yer alan 30 matematik sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan doğru cevapladığı matematikçi bilirkişiler ile ölçme ve değerlendirme uzmana bilirkişilerin hazırladıkları rapordan anlaşılmıştır."
Açıklamada, "Jandarma Kriminal Raporu, Emniyet Bilişim Uzmanlığı Raporu, YÖK Denetleme Kurulu Raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK YÖK, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler, şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları, HTS analiz çalışması raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığımızca toplanan tüm delillere göre ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu soruşturmaya titizlikle devam edilecektir" denildi.