TürkiyeHaber Girişi : 03 Ekim 2024 12:44

Bakanlık gıda hilecilerini ifşa etti!

Bakanlık gıda hilecilerini ifşa etti!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etti. Bakanlığın yayınladığı listede Erzurum'dan iki firma yer aldı.

Yapılan denetimlerde söz konusu firmaların tavuk sucuğuna çöpe gidecek ürünleri kullandığı, tereyağına ise bitkisel yağ karıştırdığı tespit edildi.

 

Antalya’da ise ‘Erzurum Cağ Kebabı’ ismiyle satışı yapılan ürünün içerisinde tavuk eti karıştırıldığı belirlendi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayınladı. Söz konusu liste “güvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresinde halkla paylaşıldı. Bu kapsamda kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı.

 

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. İnternet sitesindeki bilgiler anlık olarak güncellenecek.

 

 

İki firma Erzurum’dan

 

İfşa edilen firmalar arasında Erzurum’dan da iki isim yer aldı. Altınbaşak Süt ve Süt Ürünleri firmasına ait Safi Gurme markası adıyla Pasinler ilçesinde üretilen tereyağında ‘Süt Yağı Harici Yağ Tespiti’ yapıldı. Yakutiye ilçesinde ise daha önce birkaç kez daha taklit ve tağşiş yapan Karakoçlar Et ve Et Ürünleri Gıda İmalat İthalat İhracat Ltd. Şti. Et İşleme Tesisi firmasına ait ‘Karakoç’ markasıyla satılan ısıl işlem görmüş piliç sucukta ise mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi. Firmanın, ürettiği piliç sucuklarda tavukları bütün olarak kullandığı, çöpe atılacak kısımlarını böylelikle vatandaşa yedirdiği ortaya çıktı.

 

 

Bu iki firmaya en az 262 bin TL, en çok 2 milyon 624 bin TL olmak kaydıyla yaptıkları cironun yüzde 1’i kadarı para cezası kesildi. Firmalara ikinci kez ceza kesildiyse oranın iki katına çıktığı öğrenildi. Üçüncü cezalarında ise Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak kapatmaya varan cezalar uygulanıyor.

 

Öte yandan listede Antalya’da faaliyet gösteren ‘Erzurum Cağ Kebabı’ ismiyle de satışı yapılan ürünün içerisinde kanatlı eti tespit edildi. Kırmızı et kullanılması gereken cağ kebabında tavuk eti kullanıldığı anlaşıldı.

 

 

İfşa etmeye devam edecekler

 

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuyla ilgili de basın açıklamasında bulundu. Yumaklı açıklamasında, Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında yayınlandı. Kamuoyu duyurularını anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşacağız. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek" ifadelerini kullandı.

 

Firmalara 771 milyon lira para cezası

 

Bakan Yumaklı, denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezaları da kamuoyuyla paylaştı. Denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezalar hakkında da bilgi veren Bakan Yumaklı, "Geçen yıl ekiplerimiz 1.3 milyon adet denetim gerçekleştirmişti. Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1.5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. Uygunsuzluk durumunda çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen esaslarına uygun olmayan gıda işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak gibi. Uygunsuz ürünleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz” şeklinde konuştu. Kaynak: Pusula

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yorgun Dadaş 04 Ekim 2024 15:57

    Gıda Sicili diye e-devlet sisteminde bir bölüm açılsın. Tağşiş yapan firma kurucularının TC kimliklerine kötü siciller işlensin. Firma adı değiştirip başka bir adla vatandaşın canına okumasın. Tek çözüm bu.

  • Dadaş 03 Ekim 2024 20:31

    Karakoç bu kaçıncı vukuat

  • özdemir 03 Ekim 2024 18:26

    hocam bir ilaç raporu yazıldı, doktorlara mesaj atıldı, aynı gün imzalamadılar, ertesi gün 3nüde gezdim bugün hallolur dediler, o günde imzalanmadı, sisteme girip tıklayacaklar, inceleme yok bişey yok, 2.3.ve nihayet 4. gün imzalandı , eczaneye gittim ki rapor yanlış yazılmış, hasta ya 4 gündür ilaç alamıyorum, şimdi ben buna ne diyim , abartıyorsam

  • Özdemire 03 Ekim 2024 17:41

    Her yerin altına aynı şeyi yazıyosun. Araştırma hastanesindeki doktorlardan biriyim. Köpek gibi çalışıyoruz. Gece yok gündüz yok. Şikayet etmediğin kişi kalmamış. Yetersizlik var doğru ama iş yapmama diye bir şey diyemezsin. Tek işimiz poliklinik değil orda değilsek başka bir yerde işimiz vardır. Ulan bir bardak çay içtiğimizi gören şikayet ediyor doktor çay içti bana bakmadı diye. Ne biçim şehre düştük arkadaş ya. Vallahi bıktım bitse de gitsem.

  • ali er 03 Ekim 2024 16:44

    karakoçlardan sucuk alanların aklından süphe ederim. bu kaçıncı sahte sucuk işi. eşşek eti bile yakalanmıştı. ama sennelrdir üretime devam. devlet artık biraz sert tedbir alsın. Üniversitede işler normale biniyor yanlız atlatmalar hala daha kalkmamış. saygın köklü bir üniversite de atlatmaların işi olmaz. herkes herkese saygılı yanlız özellikle akşam saatlerinde bu atlatmalar yüzünden trafik tıkanıyor yoksa ortalama 30 km hızla akan bir trafikte tıkanma olmaz. her araç yavaşlayıp hızlanıyor ve tıkanıyor. aynı zamanda hamile olamlar ameliyatlı lanlar var. Bunlara da anlayışlı olun. kampüse kontrollü giriş uygulansa bunların hiçbirine gerek olmayacak.

  • özdemir 03 Ekim 2024 13:41

    sizden ricam şu araştırma hastanesinde ki kasaklıklar ile ilgili bir haber yapın, doktorlar mesailere dikkat etmiyor, bir ilaç raporunu bir haftaya çıkaramadık, otoparklar sıkıntılı, hastane içinde cep telefonu çekmeyen yerler var, yazı evrak işlerine bakan memurların çoğu sıkıntılı, reçeteyi alıyoorum eczaneye gidiyorum muhakkak dönüp tekrar hastaneye gitmek zorunda kalıyorum, işleri eksik yapıyorlar eczacılar ilaçları veremiyor, bu durumları ya rektöre bildirin yada bir haber yapın, teşekkürler