Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin İsrail'e jet yakıtı sattığı iddialarını yalanladı.
Erzurumajans-Yıldız, "Ben bunu bir kaç kez söylemiş olmama rağmen acaba bundan sonra farklı bilgi verecek mi diye beklenti var. Son olarak söylüyorum jet yakıtıyla alakalı İsrail'e bir satış gerçekleştirilmemiştir" dedi.
Bakan Yıldız, Ceyhan Deniz Terminali'nde düzenlenen "BTC'de 2 Milyar Varil Sevinci" kutlama törenine katıldı.
Botaş International Limited'in (BIL), 2001 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nı işletmekle görevlendirildiğini hatırlatan Yıldız, "Buradan akan petrolüN yüzde 6.75'lik kısmı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait. Karşılık geldiği rakam 30 milyon varil civarında. Ve bu Türkiye'nin geliri olarak kaydediliyor" dedi.
Irak ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattının nihayet noktası yanıbaşımızda Adana bölgemizde. Bizim bir köprü ülke olarak burada bulunuyor olmamızın haricinde stratejik olarak da yapacaklarımızın olduğunun bilinmesi lazım ve Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajı yerinde kullanacak. Kerkük Yumurtalık boru hattının kapasitesi yıllık 70 milyon ton, BTC'nin kapasitesi ise 50 milyon ton. Ama sevk ettiği miktarlara baktığımızda, 2 milyar varillik kapasiteye ulaştı BTC. Bugünkü rakamlarla bu 200 milyar dolarlık bir ciro demektir. Çok ciddi, büyük bir rakam. Bu aynı zamanda boru hattı olmaması halinde İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişin bu kadar daha fazla yoğunlaştığını düşünelim. Bizim tabiat ve kültür varlıklarımıza ciddi bir katkı demektir. Çevreye duyarlı proje derken bunların her birini kast ediyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin birbiriyle çatışan büyük güç odaklı projelerin gerçekleştiği ülke haline geldiğini söyleyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Doğu Akdeniz ile Güney Kıbrıs ve İsrail'in bulunduğu bir ortamda siyasi fizibilitenin çok daha hızlı bozulduğunu görüyoruz. Biz bunu önceden de belirtmiştik. İsrail'in özellikle son zamanlarda gerçekleştirdiği Gazze işgaliyle beraber zulmü bu projelerimiz önünde çok ciddi bir engel oluşturuyor. Bu yalnızca bir insanlık suçu değildir bu Gazze işgali dünyanın İsrail ve Gazze'de sınıfta kaldığının resmidir. Ramazan ayındayız ve Müslüm kardeşlerimizin orada açıkça zulüm görmesini hiçbir şekilde hoş göremeyiz ve bununla alakalı tüm uluslararası girişimler yapılıyor."
Hükümet'in İsrail'e jet yakıtı sattığı iddialarına değinen Bakan Yıldız şunları söyledi:
"Şu anda Gazze'ye giden uçakların yakıtı Türkiye'den sağlandı iddia ediliyor. Külliyen yalan olan bir haber. Eğer İsrail üzerinden bir politika geliştirmek istiyorsanız yalan üzerine kurmanız gerekmiyor, gerçekler üzerinden de yapabilirsiniz ve biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak herhangi bir petrol satışını ve jet yakıtı satışını İsrail'e gerçekleştirmiş değiliz. Transit satışlar var Türkiye'den başka firmaların, ülkelerin yaptığı. BTC'den giden hemen buradan yüklenen petrolün gittiği onlarca ülke var. Bunu BP satmış olabilir, herhangi bir firma satmış olabilir ama açık bir dille ifade ediyorum Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak sayın başbakanımıza atfen söylenen jet yakıtları satışının gerçekleşmediğini açık bir dille söylüyorum. Ben bunu bir kaç kez söylemiş olmama rağmen acaba bundan sonra farklı bilgi verecek mi diye bahsettiler.
Arkadaşlar son ve niai olarak söylüyorum jet yakıtlarıyla alakalı İsrail'e bir satış gerçekleştirmemiştir."
Kuzey Irak'tan gelen ham petrolün bu bölgeyi ilgilendirdiğini ve 6 nokta 2 milyon varillik bir sevkıyat yapıldığını söyleyen Bakan Yıldız, "Bunların her bir hesabını biz Bağdat ve Erbil ile paylaşıyoruz. Son derece şeffaf bir şekilde. Başından söylediğimiz gibi, şeffaf. Bunun şu ana kadar 4.2 milyon varil kısmı sevk edildi. Bu Irak'ın petrolüdür ve nereye sevk ettiği hangi ihaleyi yaptığı hangi firmalarla anlaştığı Türkiye'nin sorumluluğu değildir. Bu Irak'ın petrolü Irak tarafından satılmış ve sevkıyat yapıldı. Bunlarla alakalı Halk Bankası'nda biriken paralar ve tasarrufu, bundan sonraki işlemlerde devam edecek" dedi.
BIL Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Çay ise 8 yıl gibi süreçte sevk ettikleri ham petrolün 2 milyar varil rakamına ulaştığını belirterek, "En büyük hedefimiz sağlıklı ve emniyetli bir şekilde bu hedeflerimizi gerçekleştirmek. Önce insan sonra çevreye en küçük bir olumsuz etki yapmadan oluşturmadan bu çalışmaları yürütmek. Tüm arkadaşlarımızla birlikte hamdolsun bu titizlikle çalışmalarımızı yürüttük ve bu başarıyı elde ettik" şeklinde konuştu. Adana Valisi Mustafa Büyük ise enerji bölgesi olarak gelişmeleri hep beraberce daha da iyi noktalara getireceklerini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve törene katılan davetliler terminal iskelesinde tanker dolumunu izledi.
Bakan Yıldız: 'Doğalgaz fiyatları 2008'den daha düşük'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şuanda Türkiye'deki doğalgaz fiyatının 2008 Kasım ayı fiyatından daha düşük olduğunu söyledi.Bakan Yıldız, Ceyhan Deniz Terminali'nde düzenlenen "BTC'de 2 Milyar Varil Sevinci" kutlama töreninin ardından tesisi gezdi, yetkililerden bilgi aldı. Burada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldız, Bağdat'tan Mart ayından bu yana sevkiyat yapılmadığı için tankların boş olduğunu, her an Bağdat'tan gelebilecek sevkiyatı alabilecek ve depolayabilecek kapasiteye sahip olduklarını söyledi.
Kuzey Irak'tan gelen petrolün şuanda 2.6 milyon dolar varillik kısmının depolarda sevkıyata hazır bekletildiğini kaydeden Bakan Yıldız, "Onlar bunu ihaleyle satmaları veya sevk etmeleri halinde istenilen noktalara ulaşacaktır. Şuan çok küçük miktarda Kuzey Irak'tan sevkıyat yapılmaktadır. Ama bu depoların boşalması bizim de tabii ki önceliğimiz. Buna karar verecek olan da Irak'ın kendisidir. Buradaki petrollerin bir kısmı Irak'ın bir kısmı da Azerbaycan'ın ortak petrolleridir. İnşallah burayı çok daha geniş bir enerji merkezi haline getirmeye gayret ediyoruz" dedi.
IŞİD ve diğer faktörler nedeniyle petrol fiyatlarının arttığı, bu durumun Türkiye'ye yansımasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"İstikrarsızlığı, hiç sevmeyen sektörlerden biri enerji sektörüdür. En ufak bir hareketlenme enerji sektöründe çok daha yüksek maliyetlere yol açmakta. O yüzden yalnızca kendi istikrarımız değil bölgenin de istikrarı bizim için önemlidir. Dünya petrol piyasalarında maliyetler arttı. Tabii ki doğalgaza da bağlı maliyetler bununla beraber artmış oluyor ama biz tüketicimize sanayicimize bunları yansıtmamakla alakalı gayretlerimizi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bildiğiniz gibi, her ayın sonunda doğalgazla alakalı, her 3 ayda 1'de elektrikle alakalı fiyat düzenlemeleri yapılıyor ve şuanki Türkiye'deki doğalgaz fiyatları 2008 Kasım ayı fiyatlarından daha düşüktür. Bütün bunları düzenleme isteğimizden gayretimizden kaynaklanıyor ve vatandaşımızın, sanayicimizin temiz enerji kaynaklarından hem meskenlerde hem de sanayi tesislerinde yararlanmasının önünü daha fazla açmamız gerekiyor. Şuana kadar yaptığımız çalışmalar da bundan ibarettir."