SiyasetHaber Girişi : 05 Aralık 2012 23:00

Bakan Şahin'den önemli açıklamalar

Bakan Şahin'den önemli açıklamalar
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Karar alma mekanizmasında yalnızca erkeklerin oturduğu ve kadın bakış açısının olmadığı bir kararın ayağı yere basamıyor” dedi.
Erzurumajans-Ankara Crowne Plaza Oteli’nde düzenlenen “Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili” paneline Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği (KEFEK) Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek ile davetliler katıldı.

Kadınlarının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 78. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan Bakan Şahin, “Kadınların Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir mücadelesi, örgütlü bir mücadelesi var. Bu vatanın kurtuluşunda ‘biz de varız’ dedikleri için 1934 yılında yüce Meclis Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşlarının öncülüğünde seçme ve seçilme hakkını almışız. Yani mücadele olarak almışız. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor” dedi.

Bakan Şahin, “Sivil toplum kuruluşları olarak kadınların harekete geçip mücadele edecekleri zaman ülkenin genel atmosferi onları da negatif bir enerjiyle yeniden evlerine dönmelerine ve bu mücadeleden vazgeçmelerine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

Kadınların toplumda söz sahibi olabilmesi için ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Sonuçta herkes kendi içinde rekabet içerisinde erkeklere de hiçbir şey gümüş tepside sunulmuyor. Büyük bir rekabet var. Bu alana girmek istiyorsanız bu rekabeti yönetmek durumundayız. O yüzden de bilgili, donanımlı ve güçlü olmamız gerekiyor” dedi.
Bakan Şahin, Anadolu’daki kız çocuklarının rol modellerinin çoğalması gerektiğini ifade ederek, “Önce kadınların havuza sayısal olarak eşit bir şekilde girmesini sağlamalıyız. Kreş desteği, aile ve iş hayatı uyum desteği, kadının her alanda aktif olabilmesi için önemli yan destekler olarak karşımızda duruyor” ifadelerini kullandı.

“Siyaset hizmet etme mekanizmasının en temel noktası, karar alma mekanizması” diye konuşan Şahin, şunları kaydetti:

“Karar alma mekanizmasında yalnızca erkeklerin oturduğu ve kadın bakış açısının olmadığı bir karar, karar olamıyor, ayağı yere basamıyor. Karar alma mekanizmasına mutlaka iki bakış açısını koymamız gerekiyor. Bu bir takım oyunu, bu bir liderlik. Artık toplum çok katı, emir veren liderler değil empati kurabilen, sinerji oluşturabilen ve kadının duygusal zekasıyla örtüşen bir noktaya gidiliyor. Halk buna çok hazır. Halkın kadın siyasetçi, kadın yönetici, kadın belediyeci yöneticisiyle bir sorunu yok. Duygusallığı dengede tutmazsak terse dönüyor. Bu tecrübeyle sabit. O yüzden kadınlar için ağlar oluşturup kendimizi desteklememiz gerekiyor.”

Bakan Şahin, kadın-erkek eşitliğindeki değişim ve dönüşümün yerel yönetimlerde oturması gerektiğine dikkat çekerek, “Kadınsız demokrasi, hukuk, kalkınma olmaz diyerek bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“KADINLARIMIZ KARARLARI ALANLARIN YARISI OLMAYI TALEP EDİYOR”

Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, yetki ve karar alma süreçlerine eşit katılım hakkı talep ederek, “Siyasal karar alma mekanizmaların kadınların katılımı demokrasinin en önemli unsurlarındandır. Kadınların bu alanda eksik temsili demokrasinin anlamına uygun bir biçimde işlemesine engel teşkil eder” diye konuştu.
Kadınların siyasi yaşama yüksek oranda katılımı Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve politik gelişimini de sağlayacağını dile getiren Gevrek, “Reform niteliğindeki düzenlemelerin uygulamada, toplumsal yaşamımızda kadın-erkek eşitliğini güçlendirici bir dönüşüm sağlayacağına inanıyoruz. Yasal alanda kaydedilen ilerlemeler paralel olarak sağlık, eğitim ve istihdam alanlarında kadınların statüsünü yükseltmek için çabalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Artık kadınlarımız seçmenlerin yarısı olmakla kalmayıp, kararları alanların yarısı olmayı talep etmektedir” diyen Gevrek, 2011 genel seçimlerinin ardından Meclis’e 79 kadın milletvekilinin girmesinin bir ilk olduğunu buna rağmen yasalardaki eşitlikçi düzenlemelere rağmen uygulamada eşitliğin sağlanamadığını vurguladı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • serhat yangılar 01 Ocak 1970 02:00

    boş işler bakanı özürlü sınavı yaptı atama yapmadı kandırdı özürlü kardeşlerimizi....