Erzurumajans-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ankara'nın sorunların taşındığı bir il olmaktan çıkarılması için geçmişte çok uğraştıklarını belirterek, "Bütün meseleler yerinde çözülsün, yerelleşelim diye çok uğraşıyoruz. Halen eksiklerimiz olmasına rağmen önümüzdeki süreçte bu sistemin başarı ile uygulanacağını düşünüyorum" dedi.
Uludağ Üniversitesi'nin geleneksel hale getirdiği Ankara Buluşmaları'nın ikincisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ev sahipliğinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Konukevi'nde (TİGEM) gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın, Hüseyin Şahin, İsmail Aydın, Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Hakan Çavuşoğlu, Zekeriya Birkan, Osman Mesten, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İstinaf Mahkemeleri Başkanı Cengiz Aydemir, dekanlar ve üniversite yöneticileri katıldı.
Uludağ Üniversitesi mezunu milletvekilleri ve Bursa milletvekillerini bir araya getiren Ankara Buluşmaları'nın ikincisine ev sahipliği yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında Uludağ Üniversitesi'nin son derece önemli bir üniversite olduğunu söyledi. Bu üniversitede görev yapan, sorumluluk üstlenen yöneticilerin toplantıda aktaracakları görüşleri not almak için bir araya geldiklerini belirten Bakan Faruk Çelik, "Gönül arzu ediyor ki Ankara, sorunların taşındığı bir il değil, daha farklı işlerle meşgul olan bir il olsun. Sayın Bakanım Efkan Ala da başta olmak üzere Ankara'yı meseleleri çözen yerden çıkarmak için çok uğraştık. Bütün meseleler yerinde çözülsün, yerelleşelim diye çok uğraştık. Kısmen başarılı olduk. İlerleyen zamanda tam olarak istediğimiz noktaya varacağımıza inanıyorum. Farklı illerden gelen Uludağ Üniversitesi mezunu ve Bursa milletvekillerimiz ile birlikteyiz. Hep beraber üniversitemizin geleceği için, başarısı için çalışacağımız konusunda bir endişeniz olmasın" diye konuştu.
"Üniversitelerin bilim üretmesini bekliyoruz"
Ankara buluşmalarına katılan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala ise, Uludağ Üniversitesi'nin Türkiye'deki en güçlü üniversitelerden birisi olduğunun altını çizdi. İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, "Bursa'nın iller arasındaki konumu ne ise Uludağ Üniversitesi'nin de üniversiteler arasındaki mevkii odur. Dolayısı ile sizin bir takım sorunlarınızın olması normaldir. Bizler de bu sorunların çözümü noktasında elimizden geleni yaparız. Ancak Türkiye'nin hedeflerinden 2023 hedeflerine ve vizyonuna baktığımızda, bizlerin üniversiteden beklentileri de fazla oluyor. Üniversitelerin bilim üretmesini bekliyoruz. Üniversitemizdeki hocalarımızın, akademisyenlerimizin, 'Biz ne yapacağız da Bursa'nın 75 milyar Dolar olan ihracat hedefini yakalayacağız? Ne yapacağız da Türkiye'nin 500 milyar Dolar olan ihracat hedefini yakalayacağız?' diye düşünmeleri gerekiyor. Bunu yakalayabilmemizin yollarından birisi de zorunlu tercih olarak Bursa'dır. Bursa'nın dış ticaret hacmi, çoğu ülkenin gayri safi milli hasılasından fazladır. Üniversitenin birçok sorunu zaten kendiliğinden çözülecek meselelerdir. Bizler bir araya geldiğimizde nasıl yüksek teknoloji üretiriz? Bilimi nasıl üretiriz? Nasıl sanayiye sokarız? Nasıl tarım sektörüne, gıda sektörüne ya da iletişim sektörüne nasıl sokarız? Bunları düşünmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
Üniversitelerin kısır çekişmeler yerine bilim konusunda yarışması gerektiğinin altını çizen Efkan Ala, Yüksek Öğretim Kurumu'nun bazı prensiplerinin de değiştirilmesi gerektiğini belirtti.
"Uludağ Üniversitesi Türkiye'ye katkıyı vermeye devam edecek"
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da ikincisi gerçekleştirilen Ankara Buluşmaları Toplantısı'na katılan herkese teşekkür etti. Buluşmayı geleneksel bir aile toplantısına benzeten Rektör Yusuf Ulcay, "Burada bulunan herkes Uludağ Üniversitesi ailesinin bir üyesidir. Bizler 3. Nesil Üniversite vizyonu ile hem üniversitemize hem de kentimize farklı bir heyecan getirdik. Yaklaşık 19 ay gibi kısa bir süre içerisinde çok sayıda projeye imza attık. Gerek bilimsel anlamda gerekse üniversitemizin tercih edilebilirliği anlamında büyük mesafeler kat ettik. Üniversitemizin fiziki ve sosyal görüntüsünü değiştirecek ve Uludağ Üniversitesi'ni geleceğe taşıyacak çok büyük projeler hazırladık. Projelerimizin hepsi ilgili bakanlıklar ve kurumlardan onay aldı. Kısa sürede temellerini atmaya başlayacağız. Geleneksel hale getirdiğimiz bu toplantılarımıza Sayın Bakanlarımızın ve milletvekillerimizin gösterdiği ilgi de bizleri ziyadesiyle onurlandırıyor. Yönetim olarak hedefimiz ve isteğimiz; üniversitemizin ve kentimizin ülkemize verdiği katkıları maksimum seviyeye çıkarmaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan milletvekilleri de tek tek görüşlerini açıklayarak, Uludağ Üniversitesi'nin talep ve sıkıntılarının giderilmesi konusunda her zaman gayret göstereceklerini dile getirdiler. Uludağ Üniversitesi dekanları, kendi bölümleriyle ilgili hazırladıkları talep formlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e teslim etti.