Erzurumajans-MHP lideri Devlet Bahçeli, özel bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunuyor. "AK Parti ve sözcüleri ile televizyondaki temsilcileri MHP'ye neden hayır diyor diye düşünmüyorlar. MHP her şeye hayır diyor düşüncesi kamuoyunda da var." diyen Bahçeli 'hayır'da hayır vardır. Biz neye hayır demişiz? Azınlık hükümetine hayır demişiz. Erken seçime hayır demişiz. Seçim hükümetinde görev almaya hayır demişiz. HDP ile bir araya gelmektense hayır demeyi uygun gördük." diye konuştu. Öte yandan Bahçeli, Davutoğlu ile yaptığı görüşme sırasında yanında bulunan çantayı ve koalisyon şartlarını açıkladı.
İşte Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları:
ANKARA'DAKİ KATLİAM
Bu program milletçe çok acı bir dönemden geçtiğimiz zamanda yapılıyor. Ankara'da 99 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, çok sayıda vatandaşımızın yaralandığı bir katliamla karşılaştık. Ankara'daki eylemi yapan DİSK, KESK, Türk Tabipler Birliği gibi tecrübeli, çok sayıda eylem yapmış grupların daha tedbirli olmaları gerekliydi. Emniyet güçleri ile koordineli çalışmaları gerekli idi. Terörün tırmandığı ortamda tertip heyeti hassas
olmalıydı.
BAŞBAKAN'IN 28 MAYIS'TA 3 ÖRGÜTÜN ANLAŞTIĞINI SÖYLEMESİ
Sayın Başbakan, Mayıs ayında bu bilgiye ulaştıysa 4 ayda tedbir almama acziyetinde bulunmuştur. Sayın Başbakan'ın biraz az konuşmasında fayda vardır. Suçlamaları önlemek için istifaları önlemenin anlamı yoktur. Emniyet'tei 3 görevden alma toplumu rahatlatmıştır. Suruç ve Ankara katliamını yakından incelemekte fayda var. 20-25 gün kaldı seçime, Seçim hükümeti olduğundan dolay şu an istifaların da önemi yoktur.
Erken tespitlere göre örgütü gizlemenin manası yok.
Suçlamaları ötelemek için istifaya karşı olmak doğru değil. Böyle bir ortamda bir-iki bakanın istifası önemli değil. Asıl istifa etmesi gereken hükümettir.
MHP'NİN SEÇİM HÜKÜMETİ'NDE YER ALMAMASI
Sayın Başbakan çok yanlış konuşuyor. Olayları saptırarak konuşuyor. Gerçeklerin üstünü örterken siyasi kurumları zedeliyor.
ANKARA PATLAMASINDA İSTİHBARAT ZAFİYETİ KONUSU
Terörle mücadelenin esası terörle mücadelede yüksek tecrübede bir kadroya ait olması ve önemli bir teknoloji ile desteklenmesidir. Esas önemli olan ise istihbarattır. Rakka'dan Ankara'ya kadar 935 km yol kat edilerek bombalar Ankara'ya taşınıyorsa burada bir zafiyet vardır ya da bizim bilmediğimiz bir şeyler vardır. Onun için iktidarın açıklamalarını sabırla beklemek gerekmektedir.
Bir terör şurası toplansın bu memlekette. Yoksa müesseseleri, şahısları suçlayamak sadece terör örgütüne katkı sağlar.
DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMASI
(IŞİD'in Türkiye'de desteklenmesi iddiaları) Demirtaş'ın açıklamalarını çok ciddiye almıyorum. PKK'yı destekleyici özelliklerini bırakmaları lazım. Fazla ciddiye almıyorum.
DEVLET DENETLEME KURULU'NUN ÇALIŞTIRILMASI
Sayın Cumhurbaşkanı 10 Ağustostan bu güne kadar ilk defa bir anayasal görev üstlendi. Bu hayırlı bir adımdır. Devlet Denetleme Kurulu çok önemli bir kuruldur. Çalıştırıldığında Türkiye'de birçok şey ortaya çıkacaktır. Devlet Denetleme Kurulu gereğini yapmalıdır.
YAYIN YASAĞI KONUSU
Kanaatimde doğru bir karardır. Basının da konunun üstüne gitmesine fırsat sağlanmalıdır. Doğru bilgiyi hükümet vermeli, basın da aktarmalıdır.
DAVUTOĞLU İLE NEDEN GÖRÜŞMEDİ?
Sayın Davutoğlu gelişen olaylar karşısında özellikle terör faaliyetlerindeki sonuç alamamanın sıkıntısıyla tüm siyasi partileri ortak deklarasyon yayınlamaya çalışıyor. Davutoğlu başarısızlığını diğer partilerle paylaşmak istiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. MİT kendisine bağlı. Terörle mücadele eden kurumlar kendisinde. Deklarasyon yayınlamanın ne anlamı var. Biz kendilerine samimi düşüncelerimizi söyledik, uygulamamanın ne anlamı var. Biz başarı gördüğümüzde gerekli desteği her aşamada veririz. Nitekim kendilerine de zaman zaman bu destek verildiği ifade edilmiştir. İcraat yapsın daha doğru olur.
Terörle mücadeledeki kararlılığı çok yanlış. Türkiye'de yıllardır terör faaliyeti ile karşı karşıyayız. Son yıllarda da Orta Doğu'da bunu yaşıyoruz. Yıllardan bu yana var olan uzmanlar, özellikle Emniyet'te, MİT'te TSK'da çok yetişmiş insanlar var. Bunlara gerekli talimatlar verildiğinde terörden iz kalmaz.
IŞİD'İN TÜRKİYE'DE YER ALMAMASI VE DİYANET'İN ROLÜ
IŞİD, İslamiyet'i çok yanlış yorumlayan ve canilik üzerinde faaliyet gösteren bir örgüt. Bu örgütü yok etmek lazımdır. Bu konuda da kamuoyuna iyi anlatmak için Diyanet'in yanı sıra ilahiyat fakültelerine görev düşmektedir.
Türkiye'de IŞİD operasyonları yapılıyor. Demek ki bunların varlığı biliniyor ama zamanlama yanlış. Olay bittikten sonra operasyon yapılıyor. Gecenin saat 3'ünde bilmem ne sokağında evlere girebiliyorsunuz. Madem bunları biliyorsunuz neden zamanında gerekli tedbirleri almıyorsunuz. Devlet şimdi konunun üzerinde olmalı ve gereğini yapmalıdır.
Diyanet yeni yeni gayret gösteriyor. İlahiyat fakültelerinde çok önemli isimler var. Bu şahsiyetleri televizyonlarda 'IŞİD örgütü nedir, nasıl türemiştir' açıklamalarını yapan çok yetersiz. Camilerdeki faaliyetler daha çok siyasi amaçla yapıldığına dair bir düşünce var.
Camiler hemen hemen siyasallaştı.
KILIÇDAROĞLU İLE NEDEN GÖRÜŞMEDİ?
Kılıçdaroğlu Başbakan'dan görüşme talebi almıştır ve gitmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu toplantıdan sonra toplantının detaylarını paylaşmıştır. MHP zamanlama açsısından bunun doğru olmadığını söylemiştir. Toplumda iktidar partisinin teklifine reddederek, muhalefetin teklifini kabul etmemek yanlış algıya sebep olabilir. Muhalefet olarak görüştük, dertleştik ne olacak? Faydası olsa Fizan'da da olsa giderim.
BAHÇELİ HER ŞEYE HAYIR DİYOR DÜŞÜNCESİ
Ak Parti ve sözcüleri ile televizyondaki temsilcileri MHP'ye neden hayır diyor diye düşünmüyorlar. MHP her şeye hayır diyor düşüncesi kamuoyunda da var. MHP'yi suçlayan kardeşlerim var. Bunlarla karşılaştığınızda onlar da 'Neden hayır diyorsunuz' diye soruyorlar. Milletvekili adayı kardeşimiz bu sorunun cevabını bulamıyorsa 1 puan kaybediyorlar.
HAYIR'DA HAYIR VARDIR
(Davutoğlu ile) 2 saat 26 dakika görüştük.Bunları dürüst anlatmak gerekir. Yalan temaslarla bulunmamak gerekir.
7 Haziran durumu karşısında Türk milletinin karşısında bazı alternatifler bulunmaktaydı. Azınlık hükümeti kurulabilir, 18 vekil eksikliğiyle. Bir hükümet olabilirdi, toplam 276'yı bulabilirdi. Bunun etik olmayacağını söyledik. alternatifler üzerinde durduk. Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin kurulmasını 21 gün geciktirdi ve Davutoğlu'na görev vermiştir. Davutoğlu görevi aldıktan sonra CHP ile görüştü. Doğrudur. İlk görüşmeyi onlarla yapması lazımdır.
MHP de 80 vekili ve almış olduğu oydan dolayı bizi düşünmüştür. Bize geldiklerinde bizden de onlardan da 5 kişi vardı. MHP grup odasında görüşüldü. Uzun bir görüşme oldu. Orada Davutoğlu bazı faaliyetlerden bilgi verdi. Sonrasında MHP ne düşünüyor diyerek geleneksel bir ziyaret yapmıştır.
MHP o gün çok şeyi net olarak ifade etti. 7 Haziran'da saat 01.10'daki düşüncelerini tüm düşüncelerini Başbakan'a tekrarlamıştır. 3 partili ya da 2 partili koalisyon kurabilirsiniz, bunu gerçekleştirdiğinizde MHP ana muhalefet görevini üstlenecektir düşüncesini söyledik.
32 gün sonra birbirlerini keşfetme süresi, istikşafi, görüşmeleri sürdü. 45 günün dolmasına az bir süre kala 17 Temmuz 2015'te tekrar bize geldiler.
Bu kez heyetler yerine Davutoğlu, bir Bakan ile bize geldi. Biz de Semih Yalçın ile beraber görüşmeye başladık. Bu görüşmelerde Türkiye'nin genel durumu hakkında bilgilendirmeler ile beraber 32 günlük özetlemeleri yaptı.
Hayır'da hayır vardır. Biz neye hayır demişiz? Azınlık hükümetine hayır demişiz. Erken seçime hayır demişiz. Seçim hükümetinde görev almaya hayır demişiz. HDP ile bir araya gelmektense hayır demeyi uygun gördük.
BAHÇELİ ÇANTASINI CANLI YAYINDA AÇTI
Başbakan'ın MHP'ye yaptığı ikinci ziyarette çok sıcak ve samimi bir ortamda görüştük. Başbakan çeşitli bilgilendirmelerde ve CHP-AKP görüşmelerini aktardı. Bu konuda bizim düşüncelerimizi almaya geldiklerini ifade ettiler. Biz de samimi olarak, 14 Temmuz'da söylediklerimizi tekrarladık. MHP'nin gelişmeler doğrultusunda nelere 'hayır' dediklerini teker teker saydık. Bunların ilki erken seçimdi. İkincisi seçim hükümetine katılmamaya, üçüncüsü ise azınlık hükümetidir.
Bunları çok net olarak kendisine ifade ettim. Şunun gibi bir notum vardı (Bir not kağıdını gösteriyor)
Birincisi anayasanın ilk 4 maddesinde içten bağlılık ve saygının şartı esasımızdır.
İkincisi çözüm sürecinin tümüyle tasfiyesi beklentimizdir. Çözüm buzdolabında ise fişinin çekilerek bozulmaya terkedilmesi.
Üçüncüsü rüşvet ve yolsuzluk vakalarının 17-25 Aralık vakasında ucu kime dayanırsa dayansın üzerine gidilmesi isteğimizdir.
Dördüncüsü hiçbir kural ve ilke tanımayan Cumhurbaşkanı'nın meşru ve hukuki görevinin yanında istikrarlı bir koalisyon arayışındayız. Kendisine bunları cebimden çıkarıp teker teker okudum.
17-25 Aralık meselesini iktidara karşılık bir darbe olarak gördüklerini söyledi. Bu gelişmeler sırasında bir şey daha söylediler. İfade ettikleri konular, dediler ki, bu düşüncelerin burada kalmasını rica ederim. Ben de bu konuşmalar MHP'nin emanetindedir, merak etmeyin dedim. O günden bu güne kadar bunların hiçbirisini kamuoyu ile paylaşmama kararı aldım. Bu görüşlerimi kamuoyuyla paylaşmıyorum. Bu bilgileri Semih Bey de anlatamaz. Faruk Çelik ya da Başbakan anlatmalı bu konuları kamuoyuna. Birinci madde dışında bir madde. Bazı özel düşüncelerinden bahsettiler. Biz de hiçbir şey söylemedik bu konuda. Tekrar hatırlattığım bir konu oldu. Sayın Başbakan CHP ile 32 gün görüştünüz ama sonuç alınamadı. Bugünkü şartlar altında CHp ile görüşmenizde fayda var. Biz ana muhalefet olarak kalmak istiyoruz.
BAHÇELİ'NİN ÇANTASINDA NELER VARDI?
Çözüm süreci aldatmacasının sona erdirilmesi
- PKK'ya işlem neden yapılamıyor?
- Açılım ve çözüm bloku
- Kolalisyon protokolü için önerilemiz, yani iki partiyle koalisyon nasıl olur
- Bakanlık dağılımı, mevcut bakanlıklar ve kurumlar
- MHP-AKP koalisyonunda bakanlık dağılımı
Çantama uzandım. Çantamı açtım. Böyle bir durum karşısında bu 4 şart kabul edilmiş olsaydı bu dosyayı size verebilirdim dedim. Bu şartlar altında görüşmeler devam edebilirdir. Kendilerinde de benimki kadar olmayan bir çanta vardır. O da onu açtı. Kendileri de kendisinin yakın arkadaşlarıyla hazırladığı notları gösterdiler.
O dört şartta şunlar vardı:
-Çözüm süreci aldatmasının sona erdirilmesi.
-PKK'nın siyasi uzantıları hakkında neden siyasi işlem yapılmamaktadır?
-Diğer dosyalar içerisinde vekillerin Anayasa'nın 14. Maddeye aykırı kapsamında yapılması gereken dosyaları vardır.
-Koalisyonu olgunlaştırma aşamasında oturup konuşulacak şeylerdir bunlar.
-Açılım ve çözüm adı altında yapılan düzenlemeler neler olmuştur, bunların nesini kabul edebilir, nesi düzenlenebilir, nesi reddedilebilir bunlar vardı.
-Çözüm süreci-barış sürecinde ne dediniz, ne yaptınız, hangi konuşmayı nerede yaptınız bu dosyada var.
-Açılım ve çözüm bloku diğer dosya. AKP-HDP, AKP-CHP koalisyonu beraber kurmalıdır.
-Koalisyon protokolü için önerilerimiz. Bunlar 57. Hükümette koalisyon olmanın tecrübesiyle hazırlanmış dosyalardır. İki parti ile koalisyon böyle olur.
- Hükümet kurma çalışmaları kapsamında MHP'nin koalisyona bakışı, ilke ve öncelikleri.
- Bir diğer dosya bakanlık dağılımı, mevcut bakanlıklar ve kurumları. Bu bakanlıklar neyin nesidir.
4 şartı kabul ettiklerinde 'bize müsaade edin' demiyoruz. MHP'nin bir sorumluğu varsa, 4 ilke kabul edildiğinde elimizi değil gövdemizi koruz.
4 ŞARTI KABUL ETMEDİLER
Bu dosyaları vermedim. "4 şartın kabul edilemeyeceğini ifade ederek" bu koalisyonun olmayacağını söylediler. Meclis'i erken seçime davet etmeyi düşünüyorlardı. 4 ilkemizi göz önünde bulundurarak buna destek vermeyeceğimiz nedeniyle görevi iade edip seçim hükümetini kurma yoluna gitmeyi tercih ettiler. Bir açıklama yapma gereğini ifade ettiler. "Buyrun zat-ı aliniz ifade etsin" dedik. Odalarına gittiler ve 1 saat sonra her şeye "hayır" dediğimizi söylediler. Algı yönetimi böyle başladı.
1 KASIM SEÇİMLERİ
Biz kamuoyu araştırması yaptırmıyoruz. Televizyonlarda aynı 5 kamuoyu araştırma şirketi çıkıyor. Nereye bakarsanız bunlar. Biz de bunları takip ediyoruz. Diyorlar ki "7 Haziran'daki sonuçlardan bir farklılık olmayacak". Böyle bir sonuç çıkarsa RECEP TAYYİP ERDOĞAN'ın yeni senaryolarıyla mı karşılaşacağız yoksa Türkiye'yi bu bataktan çıkaracak yeni bir yapı mı kuracağız. Biz HDP hariç 4 maddemiz çerçevesinde herkesle koalisyon kurmaya hazırız. Çok benzeşen partiler bir araya gelip hükümet kurabilirler. Dolmabahçe'de 10 maddeyi kabul ediyorsunuz da bizim 4 maddeye niye hayır diyorsunuz. HDP'den 57 vekilin kaymasıyla tek başına iktidara uğraşıyorlar. 1 Kasım seçimlerinde MHP'ye kayış olacağı kanaatindeyim. Kim hangi araştırmayı yapıyorsa yapsın. Millet son sözü söylemedi, dilerim sokakta değil sandıkta olur.
TERÖRLE MÜCADELE
Her gün şehit için ağlayacağımız yerde gerekli tedbiri alacaksınız. Kürt kardeşlerimizin sorunu varsa bunlar demokratik şekilde oturulur konuşulur. Kürt sorunu yoktur, bölücü terör sorunu vardır. Her türlü siyasi, ekonomik faaliyetler var. Her kes ana dilini evinde barkında konuşuyor. Bunlar sorun olacak şeyler değil. Ana dilinizi konuşabilirsiniz ama Türkçe'de birleşeceğiz. Resmi dil Türkçe'dir.
"MHP'Yİ BENDEN NASIL KOPARACAKSINIZ?"
Devlet Bahçel ile MHP seçmenini ayırmak aptallıktır. MHP'yi benden nasıl koparacaksınız beni MHP'den nasıl koparacaksınız. Kimse milliyetçileri küçümsemesin. Ben bir ülkücünün Recep Tyyip Erdoğan tarafından kandırılamaz. Kandırılırsa zaten ülkücü değildir.
TUĞRUL TÜRKEŞ'İN MHP'DEN AYRILMASI
Tuğrul Türkeş'in ayrılması bizden sebep değildir. Akşener'i listeye almayan benim. Nedeni ulu orta konuşulacak şeyler değil. Hanım efendi biraz dinleneceklerdir. Öteki (Sinan Oğan) zaten başvuru yapmamıştır. Partimizden ihraç edilmiştir.
HDP'YE BAKIŞIMIZ FLU
HDP'ye bakışımız fludur. Kararlarımız değişmez. AKP'yle yarış dururken neden HDP'yle yarışayım. 4 madde çerçevesinde Halkın Demokrasi Partisi hariç herkesle koalisyon kurarım.